fbpx

Είσαι εργένης; Αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να μάθεις να μαγειρεύεις!

Είσαι εργένης; Αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να μάθεις να μαγειρεύεις!

Tο μαγείρεμα είναι καλό για έναν εργένη και ο λόγος είναι απλός. Σταματάς να τρως έτοιμα φαγητά  τρως υγιεινά και οικονομικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτοί είναι οι 13 σημαντικότεροι μύθοι της διατροφής!

 

«Θα μάθεις να μαγειρεύεις όπως μάθαμε όλοι  καίγοντας το φαγητό, ρίχνοντας παραπάνω αλάτι κλπ. Εγώ έχω κάψει δύο κατσαρόλες (ξεκόλλησε ο πάτος) αλλά τώρα όλοι λένε ότι είμαι πολύ καλή σεφ. Καλά δεν χρειάζεται κάψεις και εσύ κατσαρόλα.

Συνταγές υπάρχουν στο web άφθονες»

Η ατάκα αυτή είναι απάντηση σε σχετική ερώτηση σε ένα από τα τσάτ του ιντερνετ. Μια απάντηση που περιέχει πολλές αλήθειες αφού πολλοί είναι οι εργένηδες που φοβούνται ότι θα κάψουν το φαγητό  την κατσαρόλα κλπ κλπ

Ωστόσο  το μαγείρεμα είναι καλό για έναν εργένη και ο λόγος είναι απλός. Σταματάς να τρως έτοιμα φαγητά τρως υγιεινά και οικονομικά. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί εργένηδες είναι ο περιορισμός στις επιλογές υγιεινών γευμάτων η συνεχής κατανάλωση υπολειμμάτων φαγητών και το άσκοπο πέταγμα φαγητού επειδή η ποσότητα που μαγείρεψαν ήταν περισσότερη από όση μπορούσαν να καταναλώσουν.

Αυτά όλα μπορεί να μην συμβούν αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Υπάρχουν πολλές επιλογές γευμάτων για κάποιον που μένει μόνος του και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές είναι και εύκολες και γρήγορες. Αρκεί να υπάρχει προγραμματισμός. Η μαγειρική αν γίνει σωστά και οργανωμένα μπορεί να μας εξοικονομήσει χρόνο αλλά και χρήματα. Και μπορεί να έχει και …ενδιαφέρον! Υπάρχουν πολλά βιβλία μαγειρικής με συνταγές για ένα ή δυο άτομα. Προτιμήστε το βιβλίο από το ιντερνετ για την αρχή της μαγειρικής σας τέχνης. Μπορείτε να το έχετε δίπλα σας στη κουζίνα και να ακολουθείται κατά γράμμα τις οδηγίες. Ακόμα ένα βιβλίο περιέχει πολλές συνταγές και το μόνο βέβαιο είναι ότι κάνετε τις περισσότερες συνταγές από ένα βιβλίο τότε θα έχετε μάθει να μαγειρεύεται και να εμπνέεστε πολλά άλλα φαγητά.
  • Αγοράστε μόνο την ποσότητα φαγητού που θα σας χρειαστεί και καταψύξτε την ποσότητα που περισσεύει. Έτσι θα έχετε φαγητό και για τις μέρες που δεν προλαβαίνετε να μαγειρέψετε. Προσοχή όμως να κρυώσει καλά το φαγητό πριν το καταψύξετε.
  • Αγοράστε σε μικρές ποσότητες τρόφιμα που αλλοιώνονται σε μικρό χρονικό διάστημα όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Σε μια μέρα που έχετε χρόνο για παράδειγμα το Σάββατο αφιερώστε τον στην κουζίνα. Μαγειρέψτε διάφορα φαγητά και συνδυάστε τα σε μερίδες. Δηλαδή για παράδειγμα ψήστε μια κότα κρέας, μπιφτέκια. Ψήστε, πατάτες,  ρύζι, φασολάκια ή ότι άλλο θέλετε. Συνδυάστε σε μερίδες σε πλαστικά σκεύη μιας χρήσεως. Αφήστε τα να κρυώσουν και καταψύξτε τα. Μην ξεχάσετε να γράψετε με αυτοκόλλητα χαρτάκια τι φαγητό περιέχει η κάθε συσκευασία.
  • Οι σαλάτες μπορούν να αποτελέσουν μια γρήγορη και υγιεινή επιλογή χωρίς να απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία. Ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε μπορούν να καταστούν ένα πλήρες μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα. Κόψτε φρέσκα ωμά λαχανικά εποχής και προσθέστε αυγό ή τυρί ή κομματάκια κοτόπουλου (με προτίμηση στο στήθος  λόγω του ότι περιέχει λιγότερο λίπος) ή τόνο. Προσθέστε επιπλέον καλαμπόκι ή παξιμαδάκια ή μικρή ποσότητα βρασμένου ρυζιού ή πατάτας και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Έτσι θα έχετε ένα πιάτο πλήρες σε πρωτεΐνες”,” υδατάνθρακες και καλής ποιότητας λίπος.
  • Οι σούπες είναι φαγητό που παρασκευάζεται εύκολα. . Επιλέξτε τα λαχανικά της αρεσκείας σας (κατά προτίμηση εποχής). Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα βράσετε έως ότου μαλακώσουν. Λαχανικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν”,” είναι η ντομάτα, η πατάτα, το καρότο,  το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα φασόλια κ.λπ. Το πιάτο αυτό θα είναι πλούσιο σε βιταμίνες, φυτικές ίνες αλλά και αντιοξειδωτικά.