fbpx

Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η γυμναστική στο σπίτι

Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η γυμναστική στο σπίτι

Αν δε προλαβαίνεις να πας γυμναστήριο ένας καλός τρόπος να γυμναστείς είναι να στήσεις ένα μίνι γυμναστήριο στο σπίτι σου. Όργανα υπάρχουν στο εμπόριο και δεν είναι ακριβά, όμως δεν είναι αυτό το θέμα. Το ερωτηματικό πολλών είναι το πόσο η γυμναστική στο σπίτι είναι αποτελεσματική.

Αυτό βέβαια εξαρτάται από σένα. Πόσο δεν θα «λουφάρεις» κάνοντας γυμναστική στο σπίτι. Εξαρτάται όμως και από άλλους παράγοντες όπως τα όργανα, το ασκησεολόγιο, η ένταση, που θα σε οδηγήσουν σε μια αποτελεσματική προπόνηση.

Δες λοιπόν τα υπέρ και τα κατά των δύο περιπτώσεων:

Στο σπίτι:

1. Αυτοπεποίθηση

Ορισμένοι άνθρωποι, κυρίως όσοι ξεκινούν την προπόνηση τώρα, μπορεί να βρίσκουν ενοχλητικό το να μπαίνουν σ’ έναν χώρο γεμάτο με γυμνασμένους ανθρώπους. Ενδέχεται να νιώσουν άσχημα για το σώμα τους, να πέσει η ψυχολογία τους και να αποφασίσουν, χωρίς ποτέ να το παραδεχτούν πραγματικά, να μην ξαναπάνε. Το σπίτι τους, απ’ την άλλη, μπορεί να αποτελέσει την ιδανική λύση για όσους θέλουν να γυμναστούν μακριά από τα βλέμματα των άλλων.

2. Μεγαλύτερη άνεση-ευκολία

Πολλοί θα προτιμούσαν να έχουν την άνεση να γυμναστούν χωρίς να πρέπει να φύγουν από το σπίτι τους για να πάνε σε κάποιο γυμναστήριο. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγουν μια συγκεκριμένη διαδικασία προετοιμασίας, η οποία θα μπορούσε να τους οδηγήσει μέχρι και στο να εγκαταλείψουν την γυμναστική. Αντιθέτως, στο σπίτι, ο καθένας μπορεί να γυμναστεί ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με το πότε τον βολεύει καλύτερα (ακόμα και δέκα κάμψεις την ημέρα είναι καλύτερα από το τίποτα!!).

3. Μείωση κόστους

Η μηνιαία συνδρομή που πρέπει να δοθεί, όπως επίσης και το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουμε σε οποιοδήποτε χώρο εκγύμνασης προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε γενικά τις υπηρεσίες του, μπορεί να αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος της εκγύμνασής μας εκτός σπιτιού. Αντιθέτως, αγοράζοντας κάποιον υποτυπώδη εξοπλισμό, μπορούμε άνετα να γυμναστούμε και στο σπίτι, μειώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο το κόστος.

4. Μεγαλύτερη προσήλωση

Κάνοντας ο καθένας μόνος του γυμναστική στο σπίτι, μπορεί να αποφύγει ορισμένους αντιπερισπασμούς που δημιουργούνται από τον κόσμο που κινείται γύρω του. Τα εξωτερικά ερεθίσματα (φωνές, μουσική, φασαρία, κάποια ωραία παρουσία που μόλις πέρασε!!) περιορίζονται, με αποτέλεσμα η προσοχή και το ενδιαφέρον να επικεντρώνονται σε αυτό που κάνει (προπόνηση) και μόνο.

5. Διαμόρφωση χώρου

Σίγουρα αρκετοί έχουν βρεθεί σε κάποιο χώρο που μπορεί να μην τους εκφράζει ή να μην τους αρέσει, αλλά λόγω έλλειψης άλλων επιλογών, ή ίσως λόγω καλής εξυπηρέτησης, να το παραβλέπουν. Κάνοντας γυμναστική στο σπίτι όμως, έχουμε την άνεση να διαμορφώσουμε οι ίδιοι τον χώρο γύρω μας, να τον εξοπλίσουμε ανάλογα και να διαλέξουμε την μουσική που μας αρέσει.

Στο γυμναστήριο

Από την άλλη βέβαια και η γυμναστική σε κάποιο χώρο (γυμναστήριο, σχολή χορού κλπ) έχει και τα θετικά της. Ένας χώρος γυμναστικής μπορεί να προσφέρει αρκετά πράγματα που στο σπίτι δεν είναι διαθέσιμα. Από εξοπλισμό, μέχρι και την παρέα κάποιου άλλου.

1. Εξοπλισμός

Ένας χώρος εκγύμνασης καλά εξοπλισμένος, μπορεί να μας προσφέρει ό,τι χρειαζόμαστε, ανάλογα και με το τι ασχολείται ο καθένας (από όργανα γυμναστικής μέχρι και στύλους, πανιά, στεφάνι-αν ασχολείστε με τα aerials ή το pole dance). Πέρα από αυτό όμως, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση και σε χώρους με καλύτερο πάτωμα, πιο ψηλό ταβάνι, αρκετά στρώματα για προστασία, αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να κάνει την προπόνηση πιο εύκολη και σωστή.

2. Εκπαιδευμένο προσωπικό

Σίγουρα όλη η πληροφόρηση που μπορούμε να έχουμε από το internet μπορεί να μας βοηθήσει με την προπόνησή μας, μέχρι και να φτιάχνουμε ολόκληρα προγράμματα κάθε μέρα! Δεν είναι όμως το ίδιο με το να υπάρχει κάποιος προπονητής δίπλα μας, που θα δείχνει και θα εξηγεί το σωστό. Η διαπροσωπική σχέση με κάποιον που γνωρίζει καλύτερα και περισσότερα για το άθλημα με το οποίο ασχολείται ο καθένας, μπορεί να βοηθήσει στο να αντιληφθούμε καλύτερα τα πράγματα.

3. Παρακίνηση

Όλη η κουλτούρα της γυμναστικής αλλάζει με το που έρθουμε σε επαφή με περισσότερο κόσμο. Μαθαίνουμε να ακούμε τους γύρω μας, να παίρνουμε ιδέες, να βάζουμε πιο υψηλούς στόχους και να προσπαθούμε συνεχώς να γινόμαστε καλύτεροι. Σίγουρα, έχοντας έναν προπονητή συνεχώς δίπλα μας να μας δείχνει καινούρια πράγματα, έχουμε κάτι να μας παρακινεί.

4. Διασκέδαση

Το να είμαστε μέλη μιας ομάδας, ενός group ανθρώπων που μοιράζονται το ίδιο πάθος με εμάς, είναι σίγουρα καλύτερο από το να είμαστε μόνοι μας. Περνάει η ώρα πιο ευχάριστα, απολαμβάνουμε την προπόνησή μας και μοιραζόμαστε τις ιδέες μας με τους γύρω μας!

Αν θέλετε λοιπόν να στήσετε το οικιακό σας γυμναστήριο κατά τρόπο που να είναι σχετικά πλήρες, θα πρέπει να υπολογίζετε ότι στον εξοπλισμό σας θα πρέπει να περιλαμβάνονται όργανα όπως κλασικό ποδήλατο, διάδρομος, στέπερ, ένα πολυόργανο, ένα μηχάνημα κωπηλατικής, πάγκος κοιλιακών, βαράκια, στρωματάκι γυμναστικής.
Μπορεί κανείς να μην πάρει όλα αυτά τα όργανα αλλά να επιλέξει κάποια από αυτά, αν θεωρεί ότι αυτά χρειάζεται. Οι προσαυξήσεις στον αριθμό των οργάνων εξαρτώνται καθαρά από τις ανάγκες σας αλλά και τη διάθεσή σας για περισσότερο ή λιγότερο εντατική άσκηση. Προτού προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά καλό θα ήταν να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό γυμναστή ή ειδικευμένο πωλητή, στον οποίο έχετε εμπιστοσύνη, για να μη φθάσετε σε υπερβολές και αλόγιστη σπατάλη.