fbpx

Τα 9 σοβαρά λάθη που κάνουν οι οδηγοί ποδηλάτων!

Τα 9 σοβαρά λάθη που κάνουν οι οδηγοί ποδηλάτων!

Δυστυχώς δεν κάνουν λάθη μόνο οι οδηγοί αυτοκινήτων ή οι πεζοί. Λάθη κάνουν και πολλοί ποδηλάτες που θεωρούν ότι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια τους ανήκουν! Κάνουν λάθη και κυρίως διακινδυνεύουν την σωματική τους ακεραιότητα αλλά και των πεζών.

Το ποδήλατο είναι έναν από τα ωραιότερα μέσα για άσκηση αλλά και για μετακίνηση. Όμως όπως υπάρχουν κακοί οδηγοί αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών, έτσι υπάρχουν και κακοί οδηγοί ποδηλάτων. Όσο αστείο και αν ακούγεται ένα ποδήλατο μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό σε ένα πεζό και φυσικά μπορεί να προκαλέσει θανάσιμο ατύχημα στον αναβάτη του, από λανθασμένους και απερίσκεπτους χειρισμούς!

Δείτε λοιπόν ποια είναι τα βασικότερα και πιο επικίνδυνα λάθη που κάνουν οι ποδηλάτες διακινδυνεύοντας τόσο τη σωματική τους ακεραιότητα όσο και των πεζών!

1. Δεν τηρούν τον ΚΟΚ
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ισχύει για το ποδήλατο όπως ακριβώς ισχύει και για τα υπόλοιπα οχήματα. Επομένως ο ποδηλάτης θα πρέπει να τηρεί τα σήματα και τις προτεραιότητες. Και επειδή το ποδήλατο δεν έχει φλας θα πρέπει να χρησιμοποιεί τα χέρια του πριν από κάθε ελιγμό ως φλας.

2. Δεν σέβονται τους υπόλοιπους οδηγούς
Ορισμένοι ποδηλάτες κινούμενοι στους δρόμους θεωρούν ότι τα αυτοκίνητα ή οι μηχανές είναι εχθροί τους ή εχθροί του περιβάλλοντος. Μπορεί και να έχουν δίκιο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουν την απαίτηση να τους σέβεται ο οδηγός του αυτοκινήτου ή της μηχανής, αν δεν τον σέβονται πρώτα εκείνοι. Δεν είναι όλοι οι οδηγοί αυτοκινήτων ή μηχανών άσχετοι και μάλιστα μπορεί πολλοί να είναι και οι ίδιοι ποδηλάτες. Επομένως, οι ξαφνικοί ελιγμοί, η κίνηση στη μέση του οδοστρώματος από τον ποδηλάτη είναι και επικίνδυνη αλλά και εκνευρίζει τους άλλους οδηγούς. Θυμηθείτε, το ποδήλατο δεν πιάνει το όριο ταχύτητας των πόλεων, εκτός αν ο αναβάτης είναι αθλητής. Επομένως, ας διευκολύνουμε τους άλλους οδηγούς να μας προσπεράσουν με ασφάλεια και προσπαθούμε να συμβαδίζουμε με την κίνηση των υπόλοιπων οχημάτων, ώστε να μην προκαλούμε άσκοπες καθυστερήσεις.

3. Περνούν με κόκκινο
Θεωρώντας ότι το ποδήλατο είναι …κάτι άλλο πολλοί είναι οι ποδηλάτες που περνούν με κόκκινο τις διασταυρώσεις, χωρίς να υπολογίσουν ότι κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα, αφού η σύγκρουση με ένα αυτοκίνητο που θα περνάει με πράσινο θα σημάνει σίγουρα τον τραυματισμό τους.

4. Δεν σέβονται τους πεζούς
Ποδηλάτες που κινούνται πάνω σε πεζοδρόμια. Σε πάρκα. Σε πλατείες. Ανάμεσα στους πεζούς πολλές φορές με ταχύτητα και με επικίνδυνους ελιγμούς. Θυμηθείτε στα πεζοδρόμια κινούνται ηλικιωμένοι και παιδιά. Η σύγκρουση ενός ποδηλάτη βάρους 70 ή 80 κιλών που κινείται με ταχύτητα με ένα παιδί ή έναν ηλικιωμένο θα έχει σίγουρα οδυνηρά αποτελέσματα για τον πεζό και ίσως για τον ποδηλάτη.

5. Δεν προνοούν
Πολλοί ποδηλάτες κινούνται στους δρόμους θεωρώντας ότι οι άλλοι οδηγοί και κυρίως αυτοί των αυτοκινήτων θα τηρήσουν την προτεραιότητα ή το STOP. Κάνουν μεγάλο λάθος. Στις διασταυρώσεις δεν θεωρούμε δεδομένο ότι ο άλλος οδηγός θα μας δει ή ότι θα παραχωρήσει προτεραιότητα.

6. Κάνουν «σφήνες»
Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι ποδηλάτες κάνουν «σφήνες» ανάμεσα στα μποτιλιαρισμένα ή κινούμενα αργά αυτοκίνητα. Θυμηθείτε οι σφήνες ακόμα και για μια μηχανή που έχει κινητήρα και μπορεί να «ξεκολλήσει» με ταχύτητα, είναι επικίνδυνες κυρίως για την δική μας σωματική ακεραιότητα.

7. Κινούνται πολύ κοντά σε παρκαρισμένα οχήματα
Δεν υπολογίζουν ότι κάποιος οδηγός μπορεί να ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου του, απρόσεκτα, χωρίς να ελέγξει επιμελώς τον καθρέφτη.

8. Κινούνται χωρίς ανακλαστήρες ή φως τη νύκτα
Θα οδηγούσατε ποτέ αυτοκίνητο χωρίς φώτα; Προμηθευόμαστε λοιπόν οπωσδήποτε τα απαραίτητα για την ασφάλειά μας φώτα μπρος-πίσω.

9. Οδηγούν χωρίς τα απαραίτητα για την ασφάλεια τους.
Πολλοί θεωρούν ότι το κράνος στο ποδήλατο είναι περιττό. Μια πτώση όμως με 20 ή 30 χλμ ταχύτητα και χτύπημα του κεφαλιού σε μια γωνία από ένα παγκάκι μπορεί να αποβεί μοιραία. Επομένως φοράτε κράνος!

TIP θυμηθείτε ότι το ποδήλατο σας μπορεί να είναι «αγωνιστίστικο» όμως εσείς δεν κινείστε σε ελεγχόμενη για αγώνα περιοχή. Επομένως θα πρέπει να το εξοπλίσετε με τα απαραίτητα για την ασφάλεια τη δική σας και των άλλων.
1. Καθρέφτες
2. Κουδούνι ή όποιο άλλο ηχητικό σήμα.
3. Ανακλαστήρες.
4. Φώτα, μπρος και πίσω.