fbpx

Μάθε πως θα γυμνάσεις σωστά την πλάτη σου με την τροχαλία (Video)

Μάθε πως θα γυμνάσεις σωστά την πλάτη σου με την τροχαλία (Video)

Αν στην προπόνηση της πλάτης δεν νιώθεις το ίδιο πρήξιμο με το στήθος η με κάποια άλλη μυική ομάδα, τότε μάλλον δεν κάνεις καλά την άσκηση.

Δες λοιπόν τι πρέπει να κάνεις για να γυμνάζεις σωστά την πλάτη σου με τροχαλία:

Στις ασκήσεις τραβήγματος, πρέπει πρώτα να συσπάτε την ωμοπλάτη σας, βοηθώντας έτσι να δουλεύει η συγκεκριμένη περιοχή. Σε κάθε επανάληψη νιώστε πάντα τον μυ που δουλεύετε να ενεργοποιείται πλήρως και στο τέλος της θετικής φάσης της κίνησης κάντε σύσπαση, ώστε να αυξήσετε την επιβάρυνση που δέχεται. Επιπλέον  μπορείτε χρησιμοποιήσετε και ισομετρικές συστολές (κρατώντας τον μυ σας σταθερό στο τέλος της θετικής φάσης της κίνησης), αυξάνοντας έτσι την συνολική επιβάρυνση που δέχεται.

Οι αλλαγές στην λαβή μεταξύ κανονικής και ανάποδης ρυθμίζουν το ποιοι μύες θα δεχτούν την μεγαλύτερη επιβάρυνση, με την ανάποδη λαβή (supinated grip) να στοχεύει πιο πολύ στον δικέφαλο βραχιόνιο μυ σας. Η κανονική λαβή (pronated grip) δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην εξωτερική μοίρα των δελτοειδών σας και η χαρακτηριστική λαβή που χρησιμοποιείται στις άρσεις θανάτου (semi-supinated), που το ένα χέρι  κοιτάζει μπροστά και το άλλο πίσω, στοχεύει στους εμπρόσθιους και πλαϊνούς δελτοειδής, καθώς και στον υπακάνθιο μυ. Οπότε ανάλογα το κομμάτι της άνω πλάτης που θέλετε να αναπτύξετε περισσότερο, τροποποιήστε και την λαβή σας.

Όπως και στην λαβή, η γωνία κατά την οποία τραβάτε την μπάρα ή τον αλτήρα, αλλάζει το σημείο της πλάτης που ενεργοποιείτε πρωταγωνιστικά. Αν για παράδειγμα η μπάρα καταλήγει χαμηλά, στο επίπεδο του αφαλού σας, γυμνάζεται περισσότερο ο κάτω ρομβοειδής και οι μύες γύρω του, ενώ αν καταλήγει ψηλότερα ενεργοποιούνται κατά κύριο λόγο οι τραπεζοειδείς και το πάνω τμήμα του ρομβοειδή μυ.