fbpx

Αν κάνεις αυτά τα 10 λάθη στην οδήγηση μάλλον πρέπει να …ξαναδώσεις για δίπλωμα!

Αν κάνεις αυτά τα 10 λάθη στην οδήγηση μάλλον πρέπει να …ξαναδώσεις για δίπλωμα!

Όταν οδηγούμε εμείς οι Έλληνες κάνουμε πολλά λάθη, αλλιώς δεν θα είχαμε τόσα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Το χρώμα του αυτοκινήτου που οδηγάς δείχνει τον χαρακτήρα σου!

 

Ποια είναι όμως τα πιο σημαντικά λάθη που κάνουμε;

  1. Κίνηση στην αριστερή λωρίδα των αυτοκινητοδρόμων

Οι περισσότεροι θεωρούν προφανώς ότι θα προσπεράσουν με ταχύτητα star treck και έτσι οδηγούν πάντα στην αριστερή λωρίδα ανεξάρτητα με το τι αυτοκίνητο έχουν και πόσο τρέχουν. Έτσι αναγκάζουν κάποιον πιο γρήγορο να περάσει αυτό δεξιά”,” κάτι που δεν είναι μόνο παράνομο αλλά είναι και πολύ επικίνδυνο.

  1. Αγνοείτε τους μοτοσικλετιστές

Θωρακισμένοι μέσα στις λαμαρίνες του αυτοκινήτου τους είναι πολλοί που δεν δίνουν σημασία τους οδηγούς μότο. Είτε προσπερνάνε από δεξιά και ξυστά είτε οδηγούν σε πολύ κοντινή απόσταση αγνοώντας ότι το παραμικρό λάθος ή μηχανική βλάβη της μηχανής μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα με θύμα φυσικά ποιον άλλον τον απροστάτευτο οδηγό της μηχανής

  1. Μιλάτε στο κινητό ενώ οδηγείτε

Μέγα λάθος που αποσπάει την προσοχή αφού το ένα χέρι σας είναι απασχολημένο να κρατάει το κινητό ενώ το μυαλό ας είναι στον συνομιλητή σας. Πολλά τροχαία ατυχήματα στις πόλεις γίνονται εξαιτίας του κινητού. Μια λύση είναι η ανοικτή ακρόαση και έτσι δεν χρειάζεται να κρατάτε το τηλέφωνο. Η άλλη λύση η εγκατάσταση του συστήματος ανοικτής ακρόασης στο αυτοκίνητο σας και η τρίτη και τελευταία λύση είναι να σταματήσετε δεξιά και να μιλήσετε με την ησυχία σας και με ασφάλεια!

  1. Δε φοράμε ζώνη ασφαλείας

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν φορούν ζώνη ασφαλείας. Ολόκληρες καμπάνιες έχουν γίνει για την αξία της ζώνης όταν οδηγείτε όχι μόνο για τον οδηγό αλλά και τους συνεπιβάτες κυρίως εάν πρόκειται για παιδιά.

  1. Υπερβολική αυτοπεποίθηση

Οι επικίνδυνες προσπεράσεις οι υπερβολικές ταχύτητες οι ελιγμοί και η συνεχής άρνηση να μειώσετε ταχύτητα όταν ανάβει πορτοκαλί είναι κάποιοι από τους τρόπους για να δείξετε τις σούπερ δυνάμεις την αυτοπεποίθησή και τις οδηγητικές σας ικανότητες.

  1. Οδηγείτε ενώ νυστάζετε

Δυστυχώς περισσότεροι γονείς παρά εργένηδες οδηγούν ενώ είναι κουρασμένοι ή νυσταγμένοι όπως αποκαλύπτεται από έρευνες ινστιτούτων για τον ύπνο! Είναι φυσικά κατανοητό ότι οι γονείς και ειδικά οι νέοι γονείς δεν έχουν την ευχέρεια να κοιμηθούν ένα ολόκληρο οκτάωρο! Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να υπερεκτιμούν την ικανότητά τους να παραμείνουν ξύπνιοι και σε εγρήγορση όσο οδηγούν!

  1. Υπερβολική ταχύτητα

Ας υποθέσουμε ότι είναι 5:15 και στις 5:30 το βλαστάρι σας έχει μπαλέτο σε μια σχολή που είναι 20 λεπτά μακριά από το σπίτι σας. Το παιδί σας βιάζεται να πάει στο μάθημα  η δασκάλα σας αγριοκοιτάζει κάθε φορά που καθυστερείτε και επιπλέον σας χρεώνει με την ώρα! Τι κάνετε  Τρέχετε με 100km/h σε αστικό δρόμο που το όριο είναι μόλις τα 50km/h! Καταρχήν συμπάσχουμε μαζί σας. Από την άλλη θα πρέπει να σας καταδικάσουμε αυτόματα γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι « όποιος βιάζεται σκοντάφτει» καθώς η πλειοψηφία των οδικών ατυχημάτων οφείλεται στην υπερβολική ταχύτητα. Βάλτε προτεραιότητες! Το σχετικό μας τεστ θα σας βοηθήσει! Τι προτιμάτε Να φτάσετε εσείς και το παιδί σας καθυστερημένοι αλλά σώοι ή να χάσει το παιδί σας για μεγάλο διάστημα τα μαθήματά του εξαιτίας της απρόσεχτης οδήγησής σας. Ειδικά όταν ο καιρός είναι βροχερός όχι μόνο δεν νοείται να τρέχετε αλλά φροντίζετε πάντα να κρατάτε αποστάσεις ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα ώστε να αποφύγετε τα λάθη άλλων απρόσεχτων οδηγών!

  1. Προσπαθείτε να ηρεμήσετε τα παιδιά ενώ οδηγείτε

Αν είστε o ευτυχής πατέρας περισσότερων του ενός παιδιών και οδηγείτε τότε σίγουρα θα έχετε τύχει σε περιπτώσεις που τα καμάρια σας αναπαριστούν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου! Μια άλλη περίπτωση είναι από το μωρό σας που είναι ακόμα βρέφος ξαφνικά πέφτει η πιπίλα και αρχίζει να ουρλιάζει ενώ οδηγείτε. Τι είναι ασφαλές να κάνετε. Σε καμία περίπτωση μη σκεφτείτε να οδηγείτε και παράλληλα να λύνετε το πρόβλημα. Όταν πρόκειται για την πιπίλα και εφόσον είστε σταματημένος σε φανάρι μπορείτε να ψάξετε να τη βρείτε. Αν όχι τότε σταματήστε κάπου και προσπαθήστε να ηρεμήσετε το μωρό ακόμα κι αν το σπίτι σας είναι ένα τέταρτο μακριά. Στην περίπτωση των άτακτων παιδιών η ζώνη ασφαλείας περιορίζει λίγο τις κινήσεις τους. Αν κάνατε το λάθος και δεν τους τη φορέσατε τότε αναγκαστικά θα πρέπει να σταματήσετε το αυτοκίνητο και να υποχρεώσετε τα παιδιά να κάτσουν ήσυχα.

  1. Τρώτε ενώ οδηγείτε

Είστε από το πρωί στο πόδι και δεν έχετε προλάβει παρά να πιείτε μια γουλιά καφέ. Μεταξύ φροντιστηρίου αγγλικών και μπαλέτου αποφασίζετε να τσιμπήσετε κάτι ενώ πάτε να παραλάβετε το παιδί σας. Μέγα λάθος! Όπως συμβαίνει και με το κινητό οτιδήποτε σας αποσπάει την προσοχή από την οδήγηση είναι επικίνδυνο. Εάν πραγματικά πρέπει να φάτε κάτι (δικαίωμα ανθρώπινο και αναφαίρετο!) φάτε μια μπουκιά όσο είστε στο φανάρι ή ακόμα καλύτερα καθίστε να φάτε κάπου ήσυχα και μετά οδηγήστε.

  1. Μιλάτε και κοιτάτε τον συνοδηγό

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν κάποιοι μιλούν και στρέφουν το κεφάλι τους να κοιτάξουν το συνομιλητή τους που κάθετε στη θέση του συνοδηγού. Τα δύο τρία δευτερόλεπτα μπορεί να σας φαίνονται ασήμαντος χρόνος ωστόσο τόσο περίπου χρειάζεται για να γίνει το ατύχημα. Για παράδειγμα να πεταχτεί ένα παιδάκι στο δρόμο και εσείς να αργήσετε τρία δευτερόλεπτα να πατήσετε φρένο! Πραγματικά είναι τεράστιος χρόνος αν αναλογιστείτε την απόσταση σε σχέση με τη ταχύτητα του οχήματος και τον χρόνο πέδησης που απαιτείται για να σταματήσει.