fbpx

Αυτοί είναι οι στιλιστικοί κανόνες που δεν πρέπει να παραβείς ότι και …λέει η μόδα

Αυτοί είναι οι στιλιστικοί κανόνες που δεν πρέπει να παραβείς ότι και …λέει η μόδα

Για να είσαι στιλάτος άντρας υπάρχουν κάποιοι στιλιστικοί κανόνες που πρέπει να τους μάθεις και να μη τους παραβείς ποτέ ότι και αν προστάζουν οι επιταγές της μόδας που κάθε χρόνο αλλάζουν.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 10 tips για να φορέσεις σωστά το λευκό σου πουκάμισο!

 

Αυτά που παραμένουν κλασική αξία για το στυλ των περισσότερων ανδρών σε 9 κανόνες, λύνονται αρκετές απορίες ως προς τι ακριβώς «πάει» και «δεν πάει» για να μην σπας το κεφάλι σου κάθε φορά που ανοίγεις την ντουλάπα.

 

 

  1. Ταίριαξε το χρώμα των παπουτσιών και της ζώνης όταν ντύνεσαι επίσημα

Σε αρκετές περιπτώσεις το ταίριασμα του χρώματος παπουτσιού-ζώνης μοιάζει παρωχημένο. Ειδικά όταν μιλάμε για καθημερινό και κάζουαλ ντύσιμο η επιλογή να ταιριάξεις το χρώμα των sneakers σου με τη ζώνη, θα φάνταζε το λιγότερο τραγική.

Ωστόσο μία επίσημη περίσταση, όπου ένα καλό κοστούμι επιβάλλεται, δεν μπορείς να παραβλέψεις την αναγκαιότητα της αρμονίας και της λιτής εικόνας. Το μαύρο παπούτσι ταιριάζει αναγκαστικά με μαύρη ζώνη και το καφέ με καφέ. Το ίδιο ισχύει και για τα υλικά που θα επιλεγούν, όπως π.χ. το λουστρίνι.

 

 

  1. Μην επιλέγεις να ντυθείς με διαφορετικά μοτίβα

Τα τολμηρά σχέδια και μοτίβα είναι ευχάριστα όταν τηρείται η ισορροπία. Ωστόσο η μόδα του «power-clashing», που απαιτούσε να συνδυάζονται πολλά και αντίθετα σχέδια, θεωρείται ξεπερασμένη για ένα προσεγμενο στυλ.

Στη σύγχρονη εκδοχή της μπορεί να εμφανίζεται ως επιλογή μίας casual chic εμφάνισης, αλλά σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μοιάζει απλά παράτολμη και φανταχτερή χωρίς λόγο. Όταν χρειάζεται να ντυθείς προσεγμένα για κάποια περίσταση – αυτό μπορεί να είναι και μία συνέντευξη για δουλειά – επίλεξε μία εμφάνιση χωρίς έντονα μοτίβα που θα σε κολακεύει.

 

 

  1. Ντύσου ανάλογα με την περίσταση

Σίγουρα δεν είναι κάτι που σου συμβαίνει καθημερινά, αλλά κάποιες περιστάσεις απαιτούν συγκεκριμένο «κώδικα ενδυμασίας». Αν χρειαστεί να παρευρεθείς σε event που απαιτεί «επίσημο ένδυμα» δεν μπορείς να φορέσεις τίποτα κατώτερο από ένα καλό κοστούμι και γραβάτα.

Οτιδήποτε άλλο θα σε κάνει να ξεχωρίζεις για τους λάθος λόγους και δεν θα αισθάνεσαι άνετα με τους συνδαιτυμόνες σου. Τέτοια event μπορεί να βλάψουν ή να αναδείξουν αντίθετα την επαγγελματική ή και την κοινωνική σου εικόνα αν ντυθείς κατάλληλα για το ρόλο.

 

 

  1. Μην φοράς σακάκι πάνω από βερμούδα

Είναι απαραίτητο να τηρείς τις αναλογίες όταν ντύνεσαι. Το πάνω και το κάτω μισό του σώματος πρέπει να ισορροπούν μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει πως πως πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη κάλυψη και στα δύο.

Οι βερμούδες, όποιο και αν είναι το ύφασμά τους μπορούν να συνδυαστούν με ελαφριά jackets ή αντιανεμικά μπουφάν τα κρύα βράδια στο νησί, αλλά δεν θα ανέβουν ποτέ στη σκάλα της επισημότητας τόσο, που να μπορούν να γίνουν σετάκι με σακάκι όσο κι αν προσπαθούν να σε πείσουν για το αντίθετο τα περιοδικά ανδρικής μόδας.

 

 

  1. Επίλεξε κατάλληλα τα χρώματα ανάλογα με την εποχή

Το λευκό παντελόνι με μπλε loafers και blazer είναι μία εξαίρετη επιλογή για navy look το καλοκαίρι, αλλά ο συνδυασμός δείχνει εντελώς εκτός τόπου και χρόνου οποιαδήποτε άλλη εποχή και όχι άδικα.

Αν το συγκεκριμένο στιλ ανήκει στα αγαπημένα σου όλες τις εποχές, επίλεξε τόνους του λαδί, του γκρι ή της άμμου για το σακάκι ή το παντελόνι και συνδύασε αντίστοιχα πιο σκούρους τόνους του μπλε και του γκρι για μία εμφάνιση που δεν θα περάσει απαρατήρητη για τους σωστούς λόγους.

 

 

  1. Το γιλέκο δεν φοριέται ποτέ σκέτο

Ας ξεκαθαρίσουμε το εξής: Το γιλέκο είναι αναπόσπαστο μέρος ενός three piece look. Ένας άνδρας μπορεί να κυκλοφορεί με σκέτο γιλέκο αν είναι ο σερβιτόρος της εκδήλωσης, ή αν ψάχνει να βρει που άφησε το σακάκι ή το πανωφόρι του.

Η ζώνη στην πλάτη του γιλέκου, θα πρέπει να ξέρεις, ανήκει σε αυτά τα χαρακτηριστικά των ρούχων που κανονικά καλύπτονται. Ομοίως δεν χρειάζεται να φοράς γραβάτα με το πουκάμισό σου αν δεν συνδυάζεις και σακάκι με αυτήν την εμφάνιση.

 

 

  1. Μην κουμπώνεις το τελευταίο κουμπί της ζακέτας ή του jacket σου

Αυτή τη μικρή… λεπτομέρεια στο ντύσιμο πρέπει να την προσέχουν οι άνδρες κάθε ηλικίας και στιλ. Ένα κουμπωμένο κάτω κουμπί ζακέτας ή jacket χαλάει την εικόνα του σώματος, δίνοντας την αίσθηση ενός άβολου κορσέ σε έναν «ατσούμπαλο» κορμό.

Αφήνοντας ανοιχτό το κάτω κουμπί, αποκτάς αυτομάτως ένα πιο χαλαρό και κάζουαλ στιλ, που είναι το ζητούμενο όταν φοράς ζακέτα, αλλά ταυτόχρονα δείχνεις να έχεις επίγνωση της σωστής σου εικόνας στον καθρέφτη.

 

 

  1. Μην φοράς τιράντες μαζί με ζώνη

Και τα δύο αυτά αξεσουάρ εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να κρατάνε στη θέση του το παντελόνι. Ο συνδυασμός τους δεν είναι απλά περιττός, είναι υπερβολικός, όπως θα ήταν αν φορούσες γραβάτα με παπιγιόν.

Επιπλέον η φόρμα των παντελονιών δεν δείχνει καλή και σταδιακά χάνεται η αντοχή τους, με αποτέλεσμα να φθείρονται σε πιο γρήγορο ρυθμό. Η πιο ασφαλής επιλογή, για τους περισσότερους άνδρες, παραμένει η ζώνη που αναδεικνύει το ρούχο και το σώμα.

 

 

  1. Μην φοράς ποτέ αθλητικά παπούτσια με κοστούμι

Αν είσαι rock star, ηθοποιός του Hollywood, hipster, μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ ή style icon υπάρχει πιθανότητα να πετύχεις τον συγκεκριμένο “killer” συνδυασμό, αλλά να σου υπενθυμίσουμε πως οι συγκριμένοι έχουν glam squads, που τους ακολουθούν σε κάθε βήμα και πληρώνονται αδρά για να τους κάνουν να δείχνουν άψογοι κάθε στιγμή.

 

 

Αν δεν είσαι ο φανατικός υπέρμαχος της τάσης Robert Downey Jr ή η Ellen DeGeneres, αυτή η επιλογή μάλλον θα σε εκθέσει. Ακόμα και ο Iron Man δείχνει κατώτερος των περιστάσεων στο κόκκινο χαλί, αλλά είναι σταρ του Hollywood και όλα του συγχωρούνται. Είσαι απολύτως σίγουρος πως εσύ θα το πετύχεις; Καλύτερα επίλεξε ένα λιγότερο mix and match σύνολο που δεν επιχειρεί να συνδυάσει το κάζουαλ με το επίσημο.