fbpx

Μάθε πώς… αλλάζει ο μικρούλης σου όσο μεγαλώνεις;

Μάθε πώς… αλλάζει ο μικρούλης σου όσο μεγαλώνεις;

Όπως όλα τα πράγματα στη φύση, έτσι και το πέος σας περνάει μια σειρά αλλαγών στη διάρκεια της ζωής σας. Κάθε φάση ελέγχεται κυρίως από τα επίπεδα τεστοστερόνης σας.

Κάπου μεταξύ των 9 και 15 ετών, η υπόφυσή σας απελευθερώνει ορμόνες που λένε στο σώμα σας να αρχίσει να παράγει τεστοστερόνη. Η εφηβεία αρχίζει και φέρνει αλλαγές. Οι όρχεις, το όσχεο, το πέος και η ηβική τρίχα αρχίζουν να αναπτύσσονται. Τα επίπεδα τεστοστερόνης κορυφώνονται στα τέλη της εφηβείας στις αρχές της δεκαετίας των ’20.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε πως μπορείς να κρατήσεις τον «μικρούλη» σου ντούρο ακόμα και με προφυλακτικό!

Η ποσότητα της τεστοστερόνης στο σώμα σας μπορεί να μειωθεί ελαφρά στα τέλη της δεκαετίας των 20 μέχρι τα 40, αλλά η αλλαγή είναι ελάχιστη.

Μετά τα 40, τα συνολικά σας επίπεδα μπορεί να πέσουν μόνο κατά ένα μικρό ποσοστό. Αλλά το σώμα σας αρχίζει σιγά-σιγά να παράγει περισσότερη πρωτεΐνη που ονομάζεται σφαιρίνη δέσμευσης ορμόνης φύλου (SHBG). Αυτό κολλάει την τεστοστερόνη στο αίμα σας και μειώνει το ποσό που το σώμα σας έχει στη διάθεσή του για χρήση.

Καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης πέφτουν, θα παρατηρήσετε και άλλες αλλαγές σε σας:

Μέγεθος πέους: Μπορεί να παρατηρήσετε ότι δεν φαίνεται τόσο μεγάλο όσο στο παρελθόν. Το πραγματικό μέγεθος πιθανώς δεν έχει αλλάξει καθόλου. Αλλά εάν έχετε περισσότερο λίπος στο ηβικό οστό ακριβώς πάνω από το πέος σας, η περιοχή μπορεί να κρεμάσει και να το κάνει να φαίνεται μικρότερο.

Σχήμα πέους: Για μικρό αριθμό ανδρών, μπορεί να καμπυλωθεί με την ηλικία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το μήκος, την περιφέρεια και τη λειτουργία του. Η κατάσταση, που ονομάζεται νόσος του Peyronie, προκαλείται από σωματικό τραύμα – συνήθως επειδή ο άξονας κάμπτεται κατά τη διάρκεια του σεξ. Καθώς θεραπεύεται, σχηματίζεται ουλώδης ιστός κατά μήκος της κόγχης albuginea – μια σκληρή θήκη γύρω από τον σπογγώδη ιστό που γεμίζει με αίμα για να δημιουργήσει μια στύση. Το τμήμα που έχει υποστεί φθορά δεν μπορεί να επεκταθεί, προκαλώντας καμπύλη στύση. Η κατάσταση μπορεί συχνά να διορθωθεί χειρουργικά ή να αντιμετωπιστεί με φάρμακα.

Όρχεις: Τα όργανα αυτά υπάρχουν κυρίως για να παράγουν σπέρμα. Καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης σας μειώνονται, η παραγωγή σπέρματος επιβραδύνεται και συρρικνώνεται. Εάν πάρετε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, η υπόφυση σας θα σταματήσει να στέλνει μηνύματα στους όρχεις σας για να παράξει τεστοστερόνη, και θα συρρικνωθούν περισσότερο.

Όσχεο: Η δουλειά του είναι να διαχειριστεί τη θερμοκρασία των όρχεων σας. Είναι επενδυμένο με λεπτό μυ, ο οποίος συστέλλει και χαλαρώνει για να τραβήξει τους όρχεις σας κοντά στο σώμα σας για να τους κρατήσει ζεστούς ή να τους αφήσει να πέσουν και να κρυώσουν. Καθώς γερνάτε, οι μύες δεν λειτουργούν επίσης, και το όσχεό σας παραμένει σε πιο χαλαρή θέση.

Αν είστε άνω των 40 ετών, μια υδροκήλη μπορεί επίσης να κάνει το όσχεό σας να κρεμάσει. Αυτό συμβαίνει όταν το υγρό συσσωρεύεται γύρω από έναν ή και τους δύο όρχεις. Ίσως το σώμα σας να παράγει πολύ υγρό, ή ίσως δεν μπορεί να αποστραγγίσει καλά. Είναι γενικά ανώδυνο. Εάν παρατηρήσετε οίδημα ή αισθάνεστε δυσφορία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Λειτουργία πέους: Τα νεύρα στο πέος σας είναι λιγότερο ευαίσθητα καθώς μεγαλώνετε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη διέγερση και στον οργασμό. Καθώς μειώνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης, η στυτική δυσλειτουργία γίνεται πιο πιθανή. Μπορεί να χάσετε την ακαμψία, αλλά όχι απαραίτητα την ικανότητά σας να έχετε συνουσία.

Ίσως ο πιο συνηθισμένος ένοχος είναι η αδυναμία του σώματος να κρατήσει αίμα στο πέος. Όταν συμβεί αυτό, ίσως μπορέσετε να έχετε μια στύση αλλά δεν την κρατάτε. Το αίμα ρέει μέσα, αλλά ο γηρασμένος μυς που περιβάλλει τον στυτικό ιστό σας δεν μπορεί να το κρατήσει εκεί. Το αποτέλεσμα: χαμένη σκληρότητα.

Οι αλλαγές στα σεξουαλικά σας όργανα και η σεξουαλικότητα αποτελούν φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία επηρεάζουν τη ζωή και τις σχέσεις σας. Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.