fbpx

Με μηχανήματα ή ελεύθερα βάρη θα έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα; Μάθε την απάντηση!

Με μηχανήματα ή ελεύθερα βάρη θα έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα; Μάθε την απάντηση!

Άλλος σου λέει ότι η προπόνηση με μηχανήματα είναι καλύτερη γιατί στοχεύει κλπ κλπ. Ένας άλλος επιμένει ότι η προπόνηση με ελεύθερα βάρη είναι καλύτερη γιατί, ως ελεύθερα τα βάρη σου δίνουν περισσότερη ένταση κλπ κλπ. Και φυσικά εσύ μπερδεύεσαι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Γίνε «φέτες» χωρίς πολλά …ζόρια και μάθε ένα …μικρό μυστικό να το κάνεις!

 

Ήρθε η ώρα να ξεμπερδευτείς!

Για τη συντριπτική πλειονότητα των ασκήσεων και των στόχων, είτε δομικές ή λειτουργικές, τα ελεύθερα βάρη προσφέρουν συνήθως την περισσότερη ποικιλία, καθώς και μια συνολική σωματική διέγερση, καθώς πολλοί μύες, εκτός από τους πρωτεργάτες (οι μύες που είναι υπεύθυνοι για τη μετακίνηση του φορτίου), δουλεύουν ως σταθεροποιητές.

Tα μηχανήματα από την άλλη, με την ικανότητά τους να απομονώνουν καλύτερα, μπορεί να είναι χρήσιμα για δομικούς στόχους όταν οι ασκήσεις είναι προσεκτικά σχεδιασμένες μέσα στο πρόγραμμα προπόνησης, όπου συνήθως πρέπει να εκτελούνται μετά από τις ασκήσεις ελεύθερων βαρών.

 

Διάβασε λοιπόν και σύγκρινε:

 

  1. Μελέτες που συγκρίνουν τις πιέσεις πάγκου με μπάρα και τις πιέσεις πάγκου στη μηχανή Smith δείχνουν μεγαλύτερη ενεργοποίηση των μυών των ώμων όταν εκτελούνται με μπάρα.

 

  1. Μελέτες δείχνουν ότι οι αθλητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 1,5 φορές περισσότερο βάρος στα μηχανήματα από ότι με τα ελεύθερα βάρη.

 

  1. Τα μηχανήματα παρέχουν μια άσκηση σταθερής μορφής και περιορίζουν την κίνηση μέσω λιγότερων πλάνων κίνησης.

 

  1. Τα ελεύθερα βάρη είναι μια άσκηση ελεύθερης μορφής που επιτρέπουν την κίνηση σε πολλαπλά πλάνα.

 

  1. Τα περισσότερα ελεύθερα βάρη απαιτούν έναν “spotter”, ενώ στα περισσότερα μηχανήματα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε χωρίς κάποια βοήθεια.

 

  1. Τα ελεύθερα βάρη παράγουν «λειτουργική δύναμη», η οποία είναι πιο εφαρμόσιμη σε πραγματικές καταστάσεις.

 

Για τον μέσο άνθρωπο που προσπαθεί να προσθέσει κάποια μυϊκή μάζα οι διαφορές μεταξύ των ελεύθερων βαρών και των μηχανημάτων έχουν μειωθεί σημαντικά. Παρ ‘όλα αυτά, τα ελεύθερα βάρη προσφέρουν μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για τη συνολική ανάπτυξη δύναμης και μυϊκής μάζας.

Τα ελεύθερα βάρη θα πρέπει να είναι πάντα το θεμέλιο κάθε αποτελεσματικού προγράμματος και η καλύτερη λύση είναι ο συνδυασμός και των δύο.