fbpx

Ο απίστευτος Ραφαέλ Ναδάλ που στα 32 του δεν σταματά πουθενά

Ο απίστευτος Ραφαέλ Ναδάλ που στα 32 του δεν σταματά πουθενά

Της Δήμητρας Μακρή

mitsimakris@gmail.com

 

Ο τενίστας από τη Μαγιόρκα δεν σταματά πουθενά. Γλιστράει με μαεστρία στο χώμα, την αγαπημένη του επιφάνεια, και με σοβαρότητα, αυτοσυγκέντρωση, προσήλωση στον στόχο, συνεχή βελτίωση και εκπληκτική σωματική και πνευματική δύναμη όχι απλώς κερδίζει τα τουρνουά αλλά τα κατακτά.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτό είναι το ένα και μοναδικό χαρακτηριστικό που αν το έχεις είσαι …ακαταμάχητος!

 

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη κι ο…. Πύργος του Άιφελ υποκλίθηκε στον Ισπανό καθώς την Κυριακή  βάφτηκε στα χρώματα της ισπανικής σημαίας, όταν ο Ράφα κατέκτησε τον 11ο τίτλο του στο Ρολάν Γκαρός. Ο δε Ματς Βιλάντερ τον χαρακτήρισε… Κασπάροφ του τένις καθώς σε κάθε φάση είναι μπροστά από τον αντίπαλό του.

Έχοντας περάσει μερικές μέρες από την επιτυχία του ο Ράφα βρίσκεται πλέον στο νησί και την πόλη του το Μανακόρ. Έδωσε διάφορες συνεντεύξεις από την Κυριακή. Όλες επικεντρωμένες στον αγώνα, στο παίξιμό του, στην… πολιτική, στον αγώνα με τον χρόνο. Προσγειωμένος πιο πολύ από ποτέ, ο άνθρωπος που αγαπά την οικογένειά του και τα απλά πράγματα είπε πως όταν μιλά για πολιτική εκφράζεται ως ένας απλός Ισπανός πολίτης και όχι ως κάποιος εξέχον άνθρωπος. Έχει μια σκέψη και μια επιθυμία η οποία είναι να βελτιωθεί η πολιτική κι οικονομική κατάσταση στη χώρα του: Αυτό θέλει. Επίσης, πως δεν τον πειράζει αν οι άλλοι δεν έχουν την ίδια άποψη με εκείνον, αφού δεν μπορεί κανείς να αρέσει σε όλους. Επίσης, τόνισε πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να είναι σωστός.

Στη θάλασσα

Ρωτήθηκε τι θα ήθελε να κάνει τώρα. Δήλωσε να ξεκουραστεί. Είπε πως εφόσον είναι νησιώτης του αρέσει η θάλασσα. Να κοιτά τον βυθό. Μπορεί να περάσει ώρες στη θάλασσα και να χαλαρώνει εκεί από τους απίστευτα πιεστικούς ρυθμούς της υπόλοιπης χρονιάς. Πως τον βγάζει από τον κόσμο και του επιτρέπει να μην σκέφτεται. Δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Ελ Παΐς», «μου αρέσει να εξαφανίζομαι στη θάλασσα». Ακόμη πως του αρέσει το γκολφ. Ωστόσο είπε πως κοίταξε τις συνθήκες στη θάλασσα και δεν είναι οι καλύτερες… και θα βρει άλλη λύση.

Η συνέχεια;

Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια της περιόδου που αρχίζει και αφορά το γρασίδι και τα αγγλικά τουρνουά… Είπε πως θα εξαρτηθεί από το τι είναι καλό για το σώμα του. Είχε μια μακρά κι απαιτητική περίοδο στο χώμα καθώς έπαιξε τα περισσότερα δυνατά ματς. Θα ήθελε να παίξει σε όσα περισσότερα μέρη μπορεί. Αλλά η αλλαγή από το χώμα στο γρασίδι είναι μεγάλη Δεν θα πάει στο Queen’s, το τουρνουά προθέρμανσης για το χορτάρι του Γουίμπλεντον. Πρέπει να ξεκουραστεί.. Κι εδώ μπήκε η ηλικία… Η προσαρμογή ήταν γρηγορότερη στο παρελθόν αλλά ήταν νεώτερος. Τώρα θα πρέπει να το σκεφτεί…  Είπε συγκεκριμένα: «Είμαι 32 κι αυτό αισθάνομαι. Δεν μπορείς να παλέψεις την ηλικία και δεν μπορείς να παλέψεις ενάντια στον χρόνο. Το ρολόι προχωράει πάντα…»

Όταν δεν δουλεύεις με το πάθος να βελτιωθείς τότε νομίζω πως ο αθλητισμός χάνει την ουσία του»!

Σχετικά δε με το μέχρι πότε θα παίζει… ανέφερε πως το τένις αποτελεί σημαντικό μέρος της ζωής του, αλλά δεν είναι τα πάντα. Υπάρχουν κι άλλα πράγματα που τον κάνουν ευτυχισμένο κι έτσι δεν ανησυχεί για το μέλλον. Απολαμβάνει τη στιγμή. Κάθε μέρα που περνά στο τουρ χαίρεται όλες τις εμπειρίες που του έδωσε το τένις.  Προσπαθεί να συνεχίζει να διασκεδάζει και να παίζει όσο η ευτυχία του είναι να παίζει τένις. «Όταν αυτό θα αλλάξει, τότε θα είναι καιρός να κάνω κάτι άλλο» είπε στον Ιντιπέντεντ.

Όσο για τη σημασία του αθλητισμού είπε πως ο αθλητισμός σημαίνει να βελτιώνεσαι συνέχεια. Να παίζεις με το όνειρο να βελτιώνεις αυτό που έκανες πριν! Όταν δεν δουλεύεις με το πάθος να βελτιωθείς τότε νομίζω πως ο αθλητισμός χάνει την ουσία του»!