fbpx

Έτσι θα χτίσεις την τέλεια και δυνατή πλάτη στο γυμναστήριο ή στο σπίτι (Video)

Έτσι θα χτίσεις την τέλεια και δυνατή πλάτη στο γυμναστήριο ή στο σπίτι (Video)

Η πλάτη μαζί με τα πόδια αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες του σώματος σου. Ειδικότερα η πλάτη δεν έχει να κάνει μόνο με την εμφάνιση, αλλά και με την υγεία όλου του σώματος.

Δες όμως ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για να γυμνάσεις τέλεια την πλάτη σου, στο γυμναστήριο ή ακόμα και στο σπίτι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε πως παίρνεις σωστά τον σφυγμό σου

 

Δες ακόμα ποια είναι τα βασικά λάθη που κάνουν πολλοί ώστε να τα αποφύγεις:

Λάθος 1: Αστοχία

Επειδή η πλάτη είναι μια πολύπλοκη μυϊκή ομάδα, επικρατεί σύγχυση για το πως να γυμνάσει κανείς τις διάφορες περιοχές. Πολλοί πιστεύουν ότι απλά πρέπει να τοποθετούμε τα χέρια μας στην περιοχή που προσπαθούμε να απομονώσουμε – χαμηλά για lower lats, ψηλά για upper lats, και ούτω καθ’ εξής– αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να «κτυπήσει» κάποιος το σωστό στόχο.

Λάθος 2: Παραμελούμε το κάτω μέρος της πλάτης

Μια περιοχή που δεν αναφέραμε πιο πάνω, είναι οι δεσμοί του σπονδύλου, ή spinal erectors. Το κύριο πρόβλημα με αυτή την περιοχή δεν είναι το να μην βρίσκει κανείς τον στόχο, αλλά το να μην προσπαθεί καν. Είναι γεγονός ότι το κατώτερο μέρος της πλάτης ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άσκησης γίνεται από την όρθια θέση, αλλά για να μεγιστοποιήσουμε το μέγεθος και την δύναμη των δεσμών του σπονδύλου, είναι αναγκαίο να επικεντρωθούμε και σε ασκήσεις απομόνωσης της περιοχής.

Λάθος 3: Δώσε σημασία στη λαβή σου

Έχετε ακούσει ότι μια αλυσίδα είναι τόσο δυνατή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της. Αυτό ισχύει σε κάθε άσκηση bodybuilding, αλλά ειδικότερα σε ασκήσεις για την πλάτη, όπου δευτερεύουσες μυϊκές ομάδες (χέρια, καρποί, δικέφαλοι, οπίσθιοι δελτοειδείς) δουλεύουν σε συνδυασμό με πλατύ ραχιαίο και άλλους μύες.

Υπό κανονικές συνθήκες, τα χέρια σας θα είναι ο αδύναμος κρίκος σε αυτή την περίπτωση, και αν η λαβή σας αδυνατεί να σας στηρίξει, δεν θα μπορέσετε να ενεργοποιήσετε στο έπακρο την πλάτη σας, έστω και αν οι υπόλοιποι σύνδεσμοι σας είναι πιο δυνατοί από τα χέρια σας.

Λάθος 4: Υπερβολική εξάρτηση σε μηχανήματα

Η πλάτη είναι μια πολύπλοκη μυϊκή ομάδα και υπάρχουν πολλές κατευθύνσεις στις οποίες μπορεί να καταλήξουν οι αγκώνες όταν τραβηχτούν προς τα πίσω. Για αυτό τα περισσότερα γυμναστήρια σήμερα είναι εξοπλισμένα με μηχανές κωπηλατικής που μπορούν να βοηθήσουν στην απομόνωση συγκεκριμένων μυών και την εκγύμναση τους.

Πολλοί αθλητές σωματικής διάπλασης εγκαταλείπουν τις μπάρες, τους αλτήρες και τις έλξεις όταν θα γυμνάσουν την πλάτη τους, και προτιμούν τη χρήση μοχλών και τροχαλιών.

Η χρήση μηχανών μπορεί να το κάνει πιο εύκολο να διατηρήσετε την σωστή θέση κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά ένα μεγαλύτερο εύρος κίνησης είναι πάντα καλύτερο όσον αφορά την μέγιστη ενεργοποίηση των μυών.

Λάθος 5: Υπερβολική χρήση δευτερευόντων μυών

Αθλητές σωματικής διάπλασης οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την απομόνωση και εκγύμναση των πλάγιων μυών της πλάτης τους (latissimus dorsi), τείνουν να προσθέτουν βάρος και να θυσιάζουν την σωστή φόρμα κατά την διάρκεια της άσκησης, βάζοντας βάρος στους σπονδυλικούς συνδέσμους τους και περιλαμβάνοντας στην άσκηση άλλους μύες, όπως τους δικέφαλους και τους οπίσθιους δελτοειδείς, και με αυτό τον τρόπο αδυνατούν να τεντώσουν ή να δημιουργήσουν πλήρη σύσπαση στους μύες. Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρακολουθεί κανείς την πλάτη του κατά τη διάρκεια της προπόνησης της, είναι απολύτως αναγκαία η χρήση σωστής τεχνικής και φόρμας, έχοντας επίγνωση των συσπάσεων και διαστολών των μυών κατά τη διάρκεια ασκήσεων κωπηλατικής, έλξης και άλλου είδους άρσεων που στοχεύουν στην πλάτη.