fbpx

Απολύθηκες; Μη τα βάφεις μαύρα και μάθε πως αλλάζεις καρριέρα!

Απολύθηκες; Μη τα βάφεις μαύρα και μάθε πως αλλάζεις καρριέρα!

Σου ανακοίνωσαν την απόλυση σου; Σίγουρα δεν είναι και ότι το καλύτερο και σίγουρα είσαι στεναχωρημένος. Όμως μη το βάζεις κάτω. Ακόμα και στην εποχή της κρίσης υπάρχουν ευκαιρίες και ίσως πρέπει να σκεφτείς ότι είναι καιρός να δεις τις ευκαιρίες και να αλλάξεις καριέρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Όλοι νομίζουν ότι είσαι …δυνατός αλλά εσύ «κοιμάσαι» μόνος! Μάθε τι σου συμβαίνει!

 

Με λίγα λόγια η αλλαγή καριέρας δεν είναι «ταμπού» στις μέρες μας. Όλοι έχουμε μπει στη διαδικασία να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα για να μπορέσουμε να δούμε τον εαυτό μας μέσα στο νέο επαγγελματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται. Οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι της επικοινωνίας στρεφόμαστε στα social media, οι μηχανικοί στα φωτοβολταϊκά και οι αγρότες στα βιολογικά προϊόντα.

Το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό. Η Αγγελική είναι άνθρωπος του marketing, της διαφήμισης και εισηγήτρια σεμιναρίων χρόνια. Βλέποντας εδώ και 1,5 χρόνο την κρίση να χτυπάει για τα καλά τις διαφημιστικές εταιρίες δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και ας είναι 47 ετών. Παρακολουθώντας το πώς εξελίσσεται ο κλάδος και τη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται, είπε να εξελιχτεί κι αυτή και να πάει ένα βήμα παρακάτω, πριν η ανεργία της χτυπήσει την πόρτα.

Αν και κάτοχος διδακτορικού στη διοίκηση επιχειρήσεων επέλεξε να εξειδικεύσει τις γνώσεις της πάνω σε ένα νέο κομμάτι της συμβουλευτικής, που παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση το coaching. «Το ίδιο μπορεί να κάνει και κάποιος που χάνει τη δουλειά του και ο κλάδος του είναι κορεσμένος», μου είπε. «Η απόλυση καμιά φορά μπορεί να είναι και ευκαιρία να κάνουμε μια δουλειά που μας αρέσει πραγματικά» εξηγεί η ίδια.

Η Μαρία λοιπόν με 10ετή εμπειρία σε εταιρίες διοργάνωσης συνεδρίων έχασε τη δουλειά της πριν 18 μήνες. Ξεκίνησε να αναζητά εργασία για αρκετούς μήνες, δεν βρήκε τίποτα και άρχισε να απογοητεύεται. Αποφάσισε λοιπόν να παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια και να επαναπροσδιορίσει τους επαγγελματικούς της στόχους.  Μαζί με την εισηγήτριά της κατέληξε ότι αυτό που της αρέσει πολύ και απολαμβάνει είναι να διακοσμεί και να στρώνει τραπέζια για επίσημα και ανεπίσημα δείπνα. Η Αγγελική της πρότεινε να στείλει επιστολές –στις οποίες θα παρουσίαζε το επαγγελματικό της προφίλ και θα εκδήλωνε το ενδιαφέρον της για τη συγκεκριμένη δουλειά- στις ξένες πρεσβείες που βρίσκονται στην Αθήνα και διοργανώνουν πολύ συχνά events και δείπνα. Η Μαρία το έκανε και έλαβε απάντηση από όχι από μία αλλά από έξι πρεσβείες. Όπως ήταν αναμενόμενο αποδέχτηκε την καλύτερη επαγγελματική πρόταση και σήμερα έξι μήνες μετά είναι πολύ ευτυχισμένη και απολαμβάνει όχι μόνο τη δουλειά της αλλά και τη ζωή της γιατί κάνει κάτι που πραγματικά αγαπάει.

Όλα αλλάζουν και εμείς ανεξάρτητα από την ηλικία μας πρέπει να προσαρμοστούμε στα καινούργια δεδομένα. Και τα «κλειδιά» για να το πετύχουμε αυτό είναι τα εξής:

-Έμφαση στα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα

-Ερευνα για νέα επαγγέλματα

-Επαγγελματικός προσανατολισμός πάλι από την αρχή

-Εκπαίδευση και εξειδίκευση

-Δικτύωση στα social media

-Ευελιξία

-Αξιοποίηση του networking

Αν και σίγουρος δρόμος επιτυχίας δεν υπάρχει, η επιλογή αυτή δείχνει να είναι μονόδρομος για όλους μας.