fbpx

Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο ταμπού που μπορείς να έχεις και να σου στοιχίσει τη ζωή

Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο ταμπού που μπορείς να έχεις και να σου στοιχίσει τη ζωή

Ναι είσαι άντρας και μάλιστα πολύ άντρας. Όμως αυτό δεν έχει να κάνει με την υγεία σου αλλά με τις σεξουαλικές σου προτιμήσεις. Το να αποφεύγεις όμως μια ιατρική εξέταση που θεωρείς ότι «θίγει» τον ανδρισμό σου είναι κάτι πολύ επικίνδυνο που μπορεί να σε οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Οι Έλληνες λοιπόν έχουμε ένα επικίνδυνο για τη ζωή μας ταμπού. Οι Έλληνες αποφεύγουν την κολονοσκόπηση παρά την υψηλή διαγνωστική της αξία σύμφωνα με στοιχεία της  Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Είσαι σίγουρος ότι ξέρεις να πίνεις σωστά τον καφέ σου;

 

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι νοσούν κάθε χρόνο από καρκίνο του παχέος εντέρου και πάνω από 2.500 χάνουν τη ζωή τους σύμφωνα με τα στοιχεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο καρκίνος του παχέος εντέρου παρουσιάζει αυξητική τάση και είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος μετά απ\’ αυτόν του πνεύμονα στον δυτικό κόσμο.

Ωστόσο η πρόληψη έχει πολύ δρόμο ακόμη για να φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα με την συμμόρφωση του πληθυσμού στις οδηγίες για προληπτικό έλεγχο να καταγράφει χαμηλές επιδόσεις.

Επιπλέον σύμφωνα με τους ομιλητές η ανάγκη για πρόληψη της νόσου γίνεται ακόμα πιο επιτακτική αφού το κόστος αντιμετώπισης της ανά ασθενή είναι ιδιαίτερα υψηλό και ξεπερνά συνολικά.

Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου παρότι έχουν αναγνωριστεί κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή του όπως η συχνή χρήση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και λίπους είναι αδύνατο να προβλεφθεί ποιος θα εμφανίσει τη νόσο  εκτός από πολύ ειδικές ομάδες που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα στοχεία της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας τα τελευταία χρόνια οι πολύποδες που είναι η προκαρκινική κατάσταση για την πλειονότητα των καρκίνων στο παχύ έντερο  τείνουν να εμφανίζονται σε όλο και νεότερους ανθρώπους και γι\’ αυτό οι συστάσεις για διενέργεια εξετάσεων από τα 50 είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Όταν όμως πρόκειται για άτομα με συγγενείς α΄βαθμού (γονείς αδέλφια, παιδιά) που έχουν διαγνωστεί με πολύποδες ή καρκίνο παχέος εντέρου τότε ο έλεγχος πρέπει να αρχίζει σε νεότερες ηλικίες  εξαιτίας του υψηλού κινδύνου που διατρέχουν για εμφάνιση της νόσου.

Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Formosa Cancer Foundation, βάζει στους παράγοντες κινδύνου και το στρες το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για πολλές μορφές καρκίνου λόγω της ροπής που προκαλεί προς ορισμένες βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η κακή διατροφή.

Σύμφωνα με την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία μόνο μέσω της κολονοσκόπησης μπορούν να ανιχνευθούν οι πολύποδες και ταυτόχρονα να αφαιρεθούν προτού εξαλλαχθούν. Η αξιοπιστία της μεθόδου είναι πολύ υψηλή αρκεί να εκτελείται από έμπειρους και κατάλληλα εκπαιδευμένους γαστρεντερολόγους.