fbpx

Κι όμως το σώμα μας …εκφράζεται και «μιλάει», όχι μόνο το πρόσωπο!

Κι όμως το σώμα μας …εκφράζεται και «μιλάει», όχι μόνο το πρόσωπο!

Αλήθεια πιστεύουμε ότι τα χαρακτηριστικά και τα συναισθήματα μας εκφράζονται μόνο από το πρόσωπο μας; Σύμφωνα με τους επιστήμονες κάνουμε λάθος. Το σώμα μας  μιλάει…  Όπως φαίνεται αυτό που ξεχωρίζουμε δεν είναι το αγαπημένο πρόσωπο αλλά το αγαπημένο… σώμα.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας διαπίστωσε ότι ο εγκέφαλός μας όταν πρόκειται να αναγνωρίσει έναν άνθρωπο από μακριά δεν εξετάζει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του αλλά αυτά του σώματός του.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 6 + 1 tip για να ξυπνάς χαρούμενος

 

Το απίθανο είναι ότι εμείς οι ίδιοι δεν  το καταλαβαίνουμε αφού ο εγκέφαλος τα κάνει… αυτόματα! Τα ευρήματα τα οποία ανατρέπουν τη μέχρι τώρα θεωρία συναισθηματικού ενδιαφέροντός τους θεωρείται ότι θα οδηγήσουν σε βελτιωμένα ηλεκτρονικά συστήματα ταυτοποίησης και θα διευκολύνουν τις αστυνομικές αρχές συμβάλλοντας στην πιο αξιόπιστη αναγνώριση υπόπτων από τους μάρτυρες.

Το σώμα μας είναι …χαρακτηριστικό! «Οι ψυχολόγοι και οι επιστήμονες των ηλεκτρονικών υπολογιστών είχαν επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά στον ρόλο του προσώπου για την αναγνώριση ενός ατόμου» εξήγησε η Αλισον Ράις του Πανεπιστημίου του Τέξας «Τα αποτελέσματά μας όμως δείχνουν ότι το σώμα μπορεί να παράσχει επίσης σημαντικές και χρήσιμες σχετικές με την ταυτότητα πληροφορίες για την αναγνώριση ενός ατόμου».

Για να διεξαχθεί η έρευνα χρησιμοποιήθηκαν εθελοντές φοιτητές του πανεπιστημίου. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να κοιτάξουν εικόνες δυο ανθρώπων που στέκονταν πλάι-πλάι και να εξακριβώσουν αν επρόκειτο για το ίδιο πρόσωπο ή για δυο διαφορετικά άτομα. Οι εικόνες είχαν «πειραχτεί» από τους επιστήμονες έτσι ώστε κάποια από τα άτομα που αποτελούσαν τα ζευγάρια να μοιάζουν πολύ μεταξύ τους ή το ίδιο άτομο να φαίνεται διαφορετικό. Επίσης κάποιες εικόνες είχαν επιλεγεί με τρόπο ώστε οι πληροφορίες που παρέχονταν από τα πρόσωπα που εικονίζονταν σε αυτές να είναι ασαφείς και να μη διευκολύνουν τον προσδιορισμό της ταυτότητάς τους. Τέλος σε κάποιες εκδοχές οι επιστήμονες είχαν «σβήσει» το πρόσωπο ή το σώμα έτσι ώστε να εξετάσουν ποιο από τα δυο έπαιζε σημαντικότερο ρόλο στην αναγνώριση

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε γενικές γραμμές οι εθελοντές ήταν σε θέση να αναγνωρίζουν με ακρίβεια τα άτομα όταν τους παρέχονταν πλήρεις πληροφορίες σχετικά με το πρόσωπο και το σώμα τους. Επίσης είχαν εξίσου καλές επιδόσεις όταν έπρεπε να ξεχωρίσουν τα άτομα έχοντας πλήρεις πληροφορίες σχετικά με το σώμα τους. Οι επιδόσεις όμως «έπεφταν» σημαντικά όταν έπρεπε να αναγνωρίσουν τα άτομα βλέποντας μόνο το πρόσωπό τους. Τα ευρήματα σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Psychological Science» δείχνουν ότι όταν πρόκειται να αναγνωρίσουμε κάποιον από μακριά το σώμα του και όχι το πρόσωπό του είναι αυτό που «μετράει» περισσότερο.

Το εντυπωσιακό όπως σημειώνεται στη μελέτη είναι ότι οι εθελοντές δικαιολογώντας τις επιλογές τους  δεν δήλωσαν ποτέ ότι αναγνώρισαν κάποιο άτομο με βάση κάποιο χαρακτηριστικό του σώματός του αλλά επέμεναν ότι το ξεχώρισαν εξαιτίας του σχήματος του προσώπου της μύτης των ματιών ή των αφτιών του ακόμη και στις περιπτώσεις όπου κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον. Αυτό προβλημάτισε τους επιστήμονες.