fbpx

Μάθε πώς η αϋπνία επηρεάζει τη μνήμη και τον εγκέφαλο

Μάθε πώς η αϋπνία επηρεάζει τη μνήμη και τον εγκέφαλο

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η απώλεια ύπνου σε κάνει να αισθάνεσαι χάλια, αλλά μια νέα μελέτη διαπίστωσε ακριβώς γιατί όταν στερείς από τον εαυτό σου κάποιες ώρες ύπνου, κάνει τις πιο απλές εργασίες να φαίνονται σκληρές και επιβραδύνει τη σκέψη σου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, διαπίστωσε ότι οι νευρώνες στα βασικά εγκεφαλικά κύτταρα στον κροταφικό λοβό λειτουργούν πιο αργά και ασθενικά όταν είσαι κουρασμένος. Με άλλα λόγια, η απώλεια ύπνου κάνει τον εγκέφαλο να δουλεύει αποδεδειγμένα αργά σε κυτταρικό επίπεδο, γεγονός που έχει κάποιες πολύ μεγάλες επιπτώσεις σε αυτό που καλείσαι να ολοκληρώσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Το χρώμα του κρόκου του αυγού σου δείχνει πόσο υγιεινό είναι

 

“Ανακαλύψαμε ότι η έλλειψη ύπνου στο σώμα αφαιρεί επίσης στους νευρώνες την ικανότητα να λειτουργούν σωστά”, δήλωσε ο Δρ. Itzhak Fried της UCLA σε πανεπιστημιακό δελτίο τύπου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε “γνωστικές απώλειες”. Αν δυσκολεύεσαι να φέρεις εις πέρα εύκολες δουλειές σημαίνει ότι οι νευρώνες στον εγκέφαλό σου είναι επίσης κουρασμένοι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτές είναι οι καλύτερες ασκήσεις για κάθε μυϊκή ομάδα

 

Η μελέτη έδειξε ότι αυτές οι επιδράσεις εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό με προβλήματα μνήμης και γνωστικής λειτουργίας, όπως η λήψη οπτικών δεδομένων και η μεταφορά τους σε πραγματικές σκέψεις. Στην καθημερινή ζωή, αυτό είναι μια τεράστια ταλαιπωρία και μπορεί να είναι επικίνδυνη. Οι ερευνητές φαντάστηκαν ένα σενάριο στο οποίο ένας πεζός πετιέται μπροστά από ένα αυτοκίνητο οδηγού που είναι άυπνος και ο εγκέφαλος του οδηγού δεν μπορεί να επεξεργαστεί τις πληροφορίες αρκετά γρήγορα. Στην πραγματικότητα, το σφάλμα στη γνωστική λειτουργία και ο αργός χρόνος αντίδρασης από την απώλεια ύπνου συναντώνται κατά τον ίδιο τρόπο με το μεθύσι.

 

“Η σοβαρή κόπωση ασκεί μια παρόμοια επίδραση στον εγκέφαλο όπως όταν κάποιος πίνει πάρα πολύ”, δήλωσε ο Fried. “Ωστόσο, δεν υπάρχουν νομικά ή ιατρικά πρότυπα για την αναγνώριση των οδηγών που οδηγούν άυπνοι όπως υπάρχουν για μεθυσμένους οδηγούς”.

 

Η ομάδα του Fried χρησιμοποίησε δείγμα 12 ασθενών οι οποίοι επρόκειτο να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για επιληψία (η ειδικότητά του είναι έρευνα επιληψίας και νευρολογία). Οι χειρουργοί κράτησαν τους ασθενείς αφυπνισμένους όλη τη νύχτα για να προσπαθήσουν να προκαλέσουν κρίση και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έδωσαν στους ασθενείς μια δοκιμασία στην οπτική γνώση, η οποία συνεπαγόταν την κατηγοριοποίηση των εικόνων το συντομότερο δυνατόν. Σίγουρα, καθώς οι ασθενείς απομακρύνονταν όλο και περισσότερο από τον ύπνο, απέδιδαν χειρότερα στις δοκιμές.

 

Μέρος του προβλήματος, δήλωσε ο Fried, είναι ότι όταν αποκλίνεις σοβαρά από τον ύπνο, τμήματα του εγκεφάλου σου απλώς παραιτούνται. Ο Fried εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια των δοκιμών οι ερευνητές παρατήρησαν “πρότυπα βραδείας μορφής ύπνου” τα οποία διαταράσσουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, πράγμα που υποδηλώνει ότι “οι επιλεγμένες περιοχές των εγκεφάλων των ασθενών έπεφταν, προκαλώντας διανοητικές καταστροφές, ενώ ο υπόλοιπος εγκέφαλος ήταν ξύπνιος και τρέχοντας ως συνήθως”.

 

Το γεγονός ότι η απώλεια ύπνου καταστρέφει την υγεία σου είναι αρκετά κοινή γνώση: Μπορεί κυριολεκτικά να σε κάνει να παχύνεις, να προκαλέσεις καρδιακές παθήσεις και μια ολόκληρη σειρά άλλων προβλημάτων. Αλλά η μελέτη UCLA ρίχνει ιδιαίτερα φως για το λόγο που αισθάνεσαι τόσο χάλια όταν είσαι κουρασμένος. Οπότε, από δω και πέρα, φρόντισε να παίρνεις τον ύπνο που σου χρειάζεται.