fbpx

Μάθε γιατί τα πόδια σου έχουν την ανάγκη του χόρτου!

Μάθε γιατί τα πόδια σου έχουν την ανάγκη του χόρτου!

Όταν τρέχεις έξω είναι βέβαιο ότι δεν μπορείς συνεχώς να τρέχεις σε γήπεδο δηλαδή σε χόρτο και έτσι προπόνησε σε διαφορετικά είδη εδαφών από άσφαλτο μέχρι και χώμα. Αυτό είναι το αναγκαίο κακό μέσα σε όλα τα καλά του ελεύθερου τρεξίματος. Όμως κάποιες φορές τα πόδια σου έχουν την ανάγκη του χόρτου και ο λόγος είναι απλός.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να διαπιστώσεις πόσο επιβαρύνεις τα πόδια σου τρέχοντας σε διάφορες επιφάνειες.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 5 tip για να πλένεις σωστά τα αθλητικά σου

 

Το τρέξιμο σε πεζοδρόμια και γενικά εδάφη που έχουν καλυφθεί από μπετόν επιβαρύνουν πολύ τα πόδια σου αφού τo μπετόν είναι η χειρότερη επιφάνεια για να τρέχει κάποιος  αλλά το μπετόν είναι 10 φορές σκληρότερο από την άσφαλτο με αποτέλεσμα οι κραδασμοί να στέλνονται σε όλο το σώμα με πρώτα τα πόδια ανεξάρτητα τι είδους παπούτσια φοράς και πόσο απορροφητικά είναι.

Το τρέξιμο σε χώμα είναι καλύτερο αφού έχει κατά πολύ μικρότερη σκληρότητα. Ωστόσο το πρόβλημα μπορεί να είναι οι μεγάλες και απότομες κατωφέρειες που χρειάζονται την τεχνική τους για να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι αρθρώσεις και κυρίως τα γόνατα! Πολλές φορές οι επιφάνειες είναι ολισθηρές και πολύ επικίνδυνες ειδικά για τους αχίλλειους ενώ η έλλειψη επιπεδότητας και τυχόν προεξοχές όπως ρίζες και πέτρες μπορούν να αποτελέσουν παγίδες τραυματισμού και ιδιαίτερα για την ποδοκνημική.

Το τρέξιμο σε χόρτο είναι το πιο ιδανικό για αποτροπή των τραυματισμών υπέρχρησης”,” ενώ οι μικρές ανομοιομορφίες της επιφάνειας κάνουν τους μύες των ποδιών να δουλεύουν λίγο πιο εντατικά. Για να γίνει πιο κατανοητό στο τρέξιμο οι μύες των ποδιών δρουν σαν ελατήρια που ανακατευθύνουν την ορμή του σώματός μας από κάτω προς τα πάνω. Στις μαλακότερες επιφάνειες απορροφιέται ένα μέρος του σοκ πρόσπτωσης την ίδια στιγμή που ένα μέρος της ενέργειας επιστρέφεται προς τα πάνω βοηθώντας την ώθηση του σώματος.

Αν λοιπόν δεν μπορείς να τρέχεις συνεχώς σε χόρτο τότε το καλύτερο είναι ότι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα να κάνεις τη λεγόμενη αποθεραπεία σε χόρτο. Μάλιστα η αποθεραπεία θα ήταν καλύτερο να γίνει χωρίς παπούτσια.

Όπως και κάθε άλλος μύωνας του ανθρώπινου σώματος έτσι και οι μικροί μυες στις πατούσες των ποδιών μπορεί να ατροφήσουν αν δεν χρησιμοποιούνται επαρκώςΦορώντας συνεχώς παπούτσια τα πόδια αρχίζουν να μην πραγματοποιούν μια από τις λειτουργίες για τις οποίες είναι κατασκευασμένα δηλαδή την απορρόφηση των κραδασμών. Αυτό έχει σαν συνέπεια να αδυνατίζουν οι μύες τένοντες και σύνδεσμοι τους. Αλλιώς είναι τα πόδια να βασίζονται στη δική τους ικανότητα να απορροφούν τους κραδασμούς και αλλιώς είναι να «τεμπελιάζουν»αφήνοντας τα παπούτσια να κάνουν τη δουλειά.