fbpx

Μάθε πόσα γλυκά μπορείς να φας χωρίς να χαλάσεις τη διατροφή σου

Μάθε πόσα γλυκά μπορείς να φας χωρίς να χαλάσεις τη διατροφή σου

Κάποιοι λένε ότι δεν πρέπει να τρως γλυκά αν κάνεις διατροφή. Αν όμως κάθεσαι μπροστά στη βιτρίνα των ζαχαροπλαστείων σαν πεινασμένο παιδάκι, τότε είναι καλό να μάθεις πόσα γλυκά μπορείς να τρως την ημέρα χωρίς να χαλάσεις τη διατροφή σου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 3 top outdoor προγράμματα που θα σε κάνουν …«φέτες»! (Video)

 

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να διαχωρίσουμε την φυσική ζάχαρη από την πρόσθετη. Τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά έχουν από μόνα τους φυσική «γλύκα», αλλά παράλληλα έχουν και βιταμίνες, φυτικές ίνες, νερό και άλλα θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα, τα πρόσθετα σάκχαρα σε άλλα φαγητά, π.χ. λευκή ζάχαρη ή σιρόπι γλυκόζης, τα οποία προστίθενται σε προϊόντα για να τα κάνουν πιο γλυκά, αποτελούν «κενές θερμίδες», δηλαδή μας επιβαρύνουν με θερμιδικό φορτίο χωρίς να προσφέρουν άλλα θρεπτικά στοιχεία. Σε αυτή τη ζάχαρη είναι το πρόβλημα και γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε τις ποσότητες τέτοιων τροφίμων που καταναλώνουμε.

Σύμφωνα με έρευνες στις ΗΠΑ, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει πάνω από 28 κιλά πρόσθετης ζάχαρης κάθε χρόνο, ήτοι περί τα 77 γραμμάρια τη μέρα. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε 19 κουταλάκια ζάχαρης ή αλλιώς 306 θερμίδες. Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλή πρόσληψη ζάχαρης ημερησίως, κάτι που αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και ασθενειών (διαβήτη, καρδιαγγειακών, ηπατικών και οδοντικών παθήσεων, κάποιων τύπων καρκίνου κ.α.).

Ποια είναι όμως η «ασφαλής» ποσότητα ζάχαρης που μπορούμε να καταναλώνουμε ημερησίως; Σύμφωνα με την Ένωση Αμερικανών Καρδιολόγων, η ανώτατη ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης που μπορεί να καταναλώνει ημερησίως ένας άντρας είναι 150 θερμίδες (ή 37,5 γραμμάρια), ενώ για τις γυναίκες η ποσότητα είναι μικρότερη, 100 θερμίδες την ημέρα (ή 25 γραμμάτια).

Με άλλα λόγια, ένα γλύκισμα/σνακ/λιχουδιά της επιλογής σας, της τάξης των 100-150 θερμίδων την ημέρα είναι ένας καλός «μπούσουλας». Αν είστε υγιείς, με φυσιολογικό σωματικό βάρος και ασκείστε, αυτές οι ποσότητες είναι απόλυτα λογικές και πιθανότατα θα «κάψετε» αυτές τις ποσότητες ζάχαρης χωρίς να σας προκαλέσουν πρόβλημα.