fbpx

Μάθε τι σου συμβαίνει αν πονέσεις στο τρέξιμο

Μάθε τι σου συμβαίνει αν πονέσεις στο τρέξιμο

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή ενός αγώνα, μπορεί να σε πιάσει πόνος τόσο έντονος που μπορεί να σε κάνει να «διπλωθείς».

Συνήθως είναι ο πόνος στην σπλήνα ο οποίος πάντως δεν θα πρέπει να σε ανησυχεί.

Γιατί, όμως, πονάει η περιοχή; Ο σάκος που περιβάλλει την σπλήνα και λέγεται διαφραγματική επιφάνεια σπλήνα, είναι ελάχιστα ελαστικός και διαθέτει πολλές νευρικές απολήξεις. Έτσι, αν τεντωθεί λίγο από την προσπάθεια που καταβάλλει κάποιος, αρχίζει και πονά.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πέτυχε super κάψιμο για σένα και την παρέα σου, με αυτό το πρόγραμμα! (Video)

 

Η λύση είναι απλή. Σταματάτε για λίγο το τρέξιμο και περπατάτε, παίρνοντας ταυτόχρονα βαθιές αναπνοές. Μετά από λίγο ο πόνος υποχωρεί και εσείς συνεχίζεται το τρέξιμο κανονικά. Αν δείτε ότι ο πόνος επιστρέφει ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της ίδιας προπόνησης, τότε καλό είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Αν πάλι είστε σε αγώνα και δεν θέλετε να σταματήσετε το ρυθμό σας, κάντε μια προσπάθεια να συντονίσετε το βήμα σας και την αναπνοή σας. Ένας απλός τρόπος είναι στην εκπνοή να πατήσετε με με το αντίθετο πόδι από την πλευρά που σας πονάει.

Τις περισσότερες φορές δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό και θα σταματήσει μετά από μερικά λεπτά.

Αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από σφάχτες είναι όσοι δεν είναι συνηθισμένοι στην άσκηση και υποβάλλουν το σώμα τους σε ασυνήθιστη προσπάθεια.Ο πόνος στα πλευρά (σφάχτης ή side stitch διεθνώς) θεωρείται γενικά ως ένας μυϊκός σπασμός του διαφράγματος. Το σύμπτωμα που συνήθως αναφέρουν οι δρομείς είναι ένας έντονος πόνος δεξιά, κάτω από τα πλευρά.

Το διάφραγμα είναι ένας μυς που βοηθά στην αναπνοή και όπως και άλλες μυϊκές κράμπες ή σπασμοί, οι σπασμοί του διαφράγματος ή οι σφάχτες πιθανόν συμβαίνουν από την επιβάρυνση και την κούραση που σχετίζεται με τον αυξημένο φόρτο γρήγορης αναπνοής από την άσκηση. Τα καλά νέα είναι ότι αφού όλοι οι σπασμοί των μυών συνδέονται με την κόπωση των μυών, καθώς το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης βελτιώνεται, ο κίνδυνος της κόπωσης των μυών μειώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι η συχνότητα εμφάνισης του πλευρικού πόνου μειώνεται επίσης.

Μια έρευνα δείχνει ότι ο σφάχτης μπορεί επίσης να σχετίζεται με τη στάση του σώματος κατά το τρέξιμο. Ο πόνος αυτός εμφανίζεται πιο συχνά σε δρομείς που σκύβουν ή καμπουριάζουν καθώς τρέχουν. Όσο πιο κακή η στάση στο τρέξιμο, τόσο πιο έντονος ο πλευρικός πόνος. Η κακή στάση σώματος θεωρείται ότι επηρεάζει τα νεύρα που περνούν από το πάνω μέρος της πλάτης στην κοιλιακή χώρα. Το καμπούριασμα φαίνεται να αυξάνει την τριβή πάνω στο περιτόναιο, μια μεμβράνη που περιβάλλει την κοιλιακή κοιλότητα, με αποτέλεσμα τον πόνο. Η βελτίωση της στάσης του σώματος, δυναμώνοντας τους μύες που στηρίζουν το σώμα με ασκήσεις για τον κορμό, μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η εμφάνιση των πόνων στα πλευρά.

Οι κατάλληλες τεχνικές αναπνοής πιστεύεται ότι είναι ένας άλλος παράγοντας. Η βαθιά αναπνοή γεμίζει τους πνεύμονες και φυσικά βελτιώνει τη στάση του σώματος, καθώς οι πνεύμονες διαστέλλονται. Η βαθιά αναπνοή κατά το τρέξιμο μειώνει την ένταση που δέχονται οι σύνδεσμοι που στηρίζουν το διάφραγμα και βοηθά στην ανακούφιση από τον σφάχτη. Αυτό το είδος της βαθιάς αναπνοής αναφέρεται ως κοιλιακή αναπνοή.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε πλευρικό πόνο είναι το τρέξιμο με γεμάτο στομάχι ή η αφυδάτωση. Αποφεύγετε να τρώτε μία ώρα πριν το τρέξιμο ενώ να τρώτε ελαφριά τρεις ώρες πριν. Αποφύγετε τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πριν το τρέξιμο. Η αφυδάτωση συμβάλλει στην κόπωση των μυών και τους σπασμούς, οπότε τρέξτε καλά ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονα υγρά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τρέξιμο.