fbpx

Το χρώμα του κρόκου του αυγού σου δείχνει πόσο υγιεινό είναι

Το χρώμα του κρόκου του αυγού σου δείχνει πόσο υγιεινό είναι

Όλα τα αυτά δεν είναι τα ίδια  και όλες οι κότες που τα γεννάνε δεν τρέφονται το ίδιο σωστά ώστε να γεννήσουν θρεπτικά αυγά. Έτσι λοιπόν κάθε αυγό ξεχωρίζει ανάλογα με τη κότα που το έκανε. Όμως πως εσύ θα καταλάβεις ποιο είναι πιο υγιεινό και θρεπτικό;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε πόσα γλυκά μπορείς να φας χωρίς να χαλάσεις τη διατροφή σου

 

Το χρώμα του κρόκου είναι αυτό που θα σου το δείξει. Τα περισσότερα αυγά που μπορείτε να βρείτε σε σούπερ μάρκετ έχουν έναν κρόκο με ένα ελαφρύ, χλωμό, κίτρινο χρώμα. Αυτό το χρώμα αποκαλύπτει ότι η κότα που το έκανε δεν τρέφεται σωστά.

Αντιθέτως, όσο πιο παχύ, σκούρο, πορτοκαλί χρώμα έχει ο κρόκος, τόσο πιο υγιεινό είναι το αυγό.

Το ασπράδι αποτελεί το 67% του βάρους του αβγού και περιέχει περισσότερη από την μισή ποσότητα της συνολικής πρωτεΐνης. Με την πάροδο του χρόνου, η πρωτεΐνη αλλάζει μορφή και το ασπράδι αραιώνει. Γι’ αυτό και τα φρέσκα αβγά παρουσιάζουν πιο συνεκτική υφή, ενώ το ασπράδι των πιο “μπαγιάτικων” αυγών τείνει να απλώνει περισσότερο.

Το χρώμα του κρόκου έχει αποδειχθεί ότι εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη διατροφή της κότας. Οι κότες που τρέφονται κατά βάση με καλαμπόκι παράγουν αβγά με κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα, ενώ εκείνες που τρέφονται με σιτάρι ή κριθάρι παράγουν αβγά με λιγότερο έντονο κίτρινο χρώμα.

Το χρώμα του κρόκου είναι σταθερό και δεν μεταβάλλεται με το μαγείρεμα. Γι’ αυτό να έχετε πάντα στο νου σας, ότι ένα αυγό με πιο πορτοκαλί κρόκο είναι σίγουρα πολύ πιο υγιεινό από τα υπόλοιπα.