fbpx

Έτσι θα επιλέξεις σωστά τα φαγητά που αξίζει να τρως μετά την προπόνηση

Έτσι θα επιλέξεις σωστά τα φαγητά που αξίζει να τρως μετά την προπόνηση

Το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας για έναν αθλητή, μαζί με το πρωινό και ίσως και το προεξασκητικό γεύμα, είναι το γεύμα μετά την προπόνηση. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, είτε αυτή είναι αερόβια είτε αναερόβια – όπως βάρη – ο αθλούμενος “καίει” ένα ποσοστό από την ποσότητα υδατάνθρακα που υπάρχει στην αποθήκη ενέργειας των μυών του, η οποία λέγεται γλυκογόνο. Μετά από την προπόνηση είναι σημαντικό αυτή η χαμένη ποσότητα να αναπληρωθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 10 top βότανα που σε κρατούν υγιή και δυνατό και τον χειμώνα

 

Ανάλογα με το είδος (ένταση και διάρκεια) της προπόνησης με βάρη που κάνετε και το στόχο που έχετε, είτε αυτός είναι μυϊκή ενδυνάμωση είτε αύξηση μυϊκού όγκου, η κατάλληλη διατροφή κρίνεται απαραίτητη.

 

 

Οι ορμόνες του σώματος και κυρίως η αυξητική ορμόνη, η τεστοστερόνη, η ινσουλίνη και ο αυξητικός παράγοντας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην μυική ανάπτυξη. Η διατροφή μπορεί να ρυθμίσει σωστά τα επίπεδα των προαναφερόμενων ορμονών και να διαθέσει τα απαραίτητα διατροφικά εργαλεία στο σώμα για την ορθή ανάπτυξη των μυών.

 

 

Πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και νερό. Αλλά τι είδους πρωτεΐνη και υδατάνθρακες; Γενικά στη διάρκεια της ημέρας οι τροφές που συνιστώνται για αθλητές είναι αργής απορρόφησης, όπως οι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη υδατάνθρακες, το κρέας κτλ. Αμέσως μετά την προπόνηση υπάρχει η μόνη εξαίρεση, αφού το σώμα μας τότε ζητάει θρεπτικά συστατικά που να απορροφώνται γρήγορα. Γενικά στη διάρκεια της μέρας θέλουμε σταθέρα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, εκτός από αμέσως μετά την προπόνηση. Μετά την προπόνηση θέλουμε η ινσουλίνη να κάνει ένα “μπαμ” για να μεταφερθούν πιο γρήγορα υδατάνθρακες και πρωτεΐνες στους μύες μέσω του αίματος.

Μερικά από τα βασικά διατροφικά σημεία τα οποία θα πρέπει να προσέξετε είναι τα ακόλουθα:

  • H επαρκής κατανάλωση θερμίδων για να μπορέσει το σώμα να χτίσει μυική μάζα. Οι θερμίδες πρέπει να σας καλύπτουν για τις βασικές ανάγκες του μεταβολισμού, για τις ενεργειακές ανάγκες κατά τη διάρκεια της άσκησης, για την αποκατάσταση των μυών μετά την περίοδο της άσκησης και τέλος για την αύξηση μυικού ιστού
  • Επαρκής κατανάλωση υδατανθράκων για να καλυφθούν οι ενεργειακές σας ανάγκες για την άσκηση με βάρη αλλά και την αερόβια άσκηση
  • Η κατανάλωση της αναγκαίας ποσότητας πρωτείνης ημερησίως
  • Ο χρόνος κατανάλωσης τροφής πρίν και μετά την περίοδο της άσκησης
  • Η κατανάλωση υγρών και ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης για την αποφυγή της αφυδάτωσης και την καθυστέρηση της κόπωσης.