fbpx

Αν νομίζεις ότι είσαι πολύ νέος για να μετέχεις σε αγώνα κλασσικής ιστιοπλοΐας, κάνεις λάθος!

Αν νομίζεις ότι είσαι πολύ νέος για να μετέχεις σε αγώνα κλασσικής ιστιοπλοΐας, κάνεις λάθος!

Μόνο στο άκουσμα της λέξης «κλασσικό» κάποιοι θα έλεγαν που να τρέξω τώρα με τους …γέρους και τα …ξεχαρβαλωμένα σκάφη. Όμως όσο και αν φαίνεται περίεργο η ιστιοπλοΐα με κλασικά σκάφη είναι μεν όμορφη και νοσταλγική αλλά και ζορίκη.

Μπορεί αυτά τα παλιά σκαριά να μην πιάνουν τις ταχύτητες των σύγχρονων σκαφών, όμως θέλουν περισσότερο ζόρι για να τα κουμαντάρεις, καθώς δεν έχουν όλα τα σημερινά σύγχρονα βοηθήματα.

Τα πανιά είναι διαφορετικά, τα ράουλα και όλα τα συστήματα του σκάφους είναι άλλης εποχής και φυσικά πιο δύσχρηστα, κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερο ζόρι.

Η ιστιοπλοΐα με κλασσικό σκάφος έχει μια ιδιαιτερότητα, τη νοσταλγία για τους παλιούς αλλά και την εκμάθηση για τους νέους που διαπιστώνουν πως γινόταν κάποτε όλοι οι χειρισμοί, χωρίς τις σημερινές διευκολύνσεις.

Από το κοστανέλο, τα ράουλα και όλα τα άλλα εξαρτήματα που σήμερα είναι εξελιγμένα και διευκολύνουν τους αθλητές σε πολλούς τομείς.

Αν λοιπόν σου τύχει να αρμενίσεις ή να αγωνιστείς με ένα κλασσικό σκάφος μην αρνηθείς. Θα διαπιστώσεις ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο φανταζόσουν, αλλά συνάμα αποτελεί μια συναρπαστική εμπειρία.