fbpx

Αποτυχία στη δουλειά; Μη το βάζεις κάτω και μάθε πως μπορείς να την κάνεις επιτυχία!

Αποτυχία στη δουλειά; Μη το βάζεις κάτω και μάθε πως μπορείς να την κάνεις επιτυχία!

Η αποτυχία έχει διαφορετικό πρόσωπο για τον καθένα από εμάς. Όμως, όλοι έχουμε ζήσει εμπειρίες που έχουμε ονομάσει αποτυχίες.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν κάνεις ένα από αυτά τα 5 χόμπι μπορείς να βγάλεις λεφτά!

 

Μια αποτυχία είναι συχνά ικανή να μας κάνει να αμφισβητήσουμε την ικανότητα μας. Οι πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες έχουν συσσωρευτική επίδραση στην αυτοεκτίμηση μας, την αισιοδοξία και το κίνητρο μας. Αλλά η αποτυχία είναι μια εμπειρία τόσο ανθρώπινη και τόσο κοινή, που μάλλον δεν αξίζει να την αφήσουμε να μας καταρρακώσει.

Πως θα μετατρέψεις όμως την αποτυχία σε επιτυχία;

  1. Αποδέξου την

Είναι αναπότρεπτο ν’αποτύχειςακόμα κι επανειλλημένα. Η αποτυχία είναι τόσο απαραίτητη στη ζωή, όσο και η επιτυχία. Πώς θα ήξερες τι σημαίνει επιτυχία εάν δεν είχες την αποτυχία; Δε θα υπήρχε μέτρο σύγκρισης, όλες οι εμπειρίες θα ήταν ευθεία γραμμή. Μπορείς ίσως ν’αποφύγεις την αποτυχία, εάν αποφύγεις την οποιαδήποτε προσπάθεια,τον οποιοδήποτε στόχο ή όνειρο. Εάν εξαφανίσεις κάθε ρίσκο με το απλά να μη δοκιμάζεις τίποτα. Μα έχει νόημα το να ζείς τόσο προστατευμένα; Επομένως αποδέξου ότι απέτυχες και κοίτα μπροστά.

  1. Άλλαξε τον τρόπο που τη βλέπεις

Αποτυχία δε σημαίνει αναξιότητα ή ανικανότητα. Ακόμα και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι, έχουν συναντήσει αποτυχίες στο δρόμο που εν τέλει τους οδήγησε στην επιτυχία.  Άρα η φύση της αποτυχίας είναι προσωρινή κι αυτή η προσωρινότητα είναι όλο και πιο περιορισμένης διάρκειας  όσο πιο γρήγορα αποφασίσεις ότι είναι στο χέρι σου ν’αλλάξεις  τον τρόπο που τη βλέπεις.

  1. Αναζήτησε το εναλλακτικό νόημα της

«Ίσως συναντήσεις πολλές ήττες αλλά δεν πρέπει να ηττηθείς. Στην πραγματικότητα, ίσως είναι απαραίτητο να συναντήσεις ήττες έτσι ώστε να ξέρεις ποιός είσαι, από τι μπορείς να συνέλθεις, πώς μπορείς να το ξεπεράσεις»

  1. Οι αποτυχίες σου μπορούν ν’αποτελέσουν ευκαιρίες για μάθηση

Τι μπορεί να σε διδάξει μια αποτυχία για τον εαυτό σου που δεν το ήξερες πριν ή δεν το είχες συνειδητοποιήσει;

Μην ξεχνάς την υποκειμενικότητα που κουβαλούν οι έννοιες αποτυχία και επιτυχία.Είναι οι εμπειρίες που αντιλαμβάνεσαι σαν αποτυχίες επακόλουθο των υψηλών απαιτήσεων που έχεις από τον εαυτό σου;

Εάν υποθέσουμε ότι ήταν ένας συγκεκριμένος τρόπος προσέγγισης που σε οδήγησε στο ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, τι διαφορετικό θα μπορούσες να κάνεις την επόμενη φορά για να έχεις διαφορετική κατάληξη; Υπάρχει κάτι που θα μπορούσες να βελτιώσεις; Τι πρέπει να κάνεις για να το βελτιώσεις;

  1. Είχες αποτυχίες στο παρελθόν τις οποίες ξεπέρασες; Τι σε βοήθησε; Τι σου δίνει δύναμη;

Προσπάθησε ξανά αλλάζοντας ο,τι χρειάζεται«Τρέλα είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα» – AlbertEinsteinΕφόσον καταλάβεις τι θα μπορούσες ν’αλλάξεις ή να βελτιώσεις στην προσέγγιση σου, θέσε συγκεκριμένους στόχους που θα σε βοηθήσουν να εκπληρώσεις το σκοπό σου. Μη χάνεις άλλο το χρόνο σου σκεπτόμενος τι δεν πήγε καλά στο παρελθόν κι επικεντρώσου στο παρόν και το κοντινό μέλλον. Απόφυγε να επαναλάβεις στρατηγικές που δεν απέδωσαν στο παρελθόν. Όπως είπαμε, η αποτυχία δεν είναι αντανάκλαση της προσωπικής σου ανικανότητας αλλά της ακαταλληλότητας ενός συγκεκριμένου τρόπου τον οποίο εφάρμοζες για να κατορθώσεις τους στόχους σου.