fbpx

Αυτά είναι τα 6 πράματα που πρέπει να προσέξεις πριν βουτήξεις σε πισίνα

Αυτά είναι τα 6 πράματα που πρέπει να προσέξεις πριν βουτήξεις σε πισίνα

Το καλοκαίρι πολύς κόσμος προτιμά να κολυμπά σε πισίνες και όχι στην θάλασσα. Όμως η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα δεν ξέρεις που βουτάς πραγματικά αν και το περιβάλλον μοιάζει να είναι ελεγχόμενο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Είσαι σίγουρος ότι ξέρεις πόσο νερό πρέπει να πίνεις το καλοκαίρι;

 

Στη πισίνα ελλοχεύουν διάφοροι αόρατοι και …ορατοί κίνδυνοι που πρέπει να έχεις το νου σου να τους αποφεύγεις και δες ποιοι είναι αυτοί:

  1. Μη βουτάς όταν έχει πολύ κόσμο

Στις πισίνες υπάρχουν πολλά μικρόβια όπως χλαμύδια, κολοβακτηρίδια, σταφυλόκoκοι, ψευδομονάδες, σαλμονέλα, παράσιτα που προκαλούν σοβαρές μολύνσεις μέχρι και ηπατίτιδα Α. Για να σκοτωθούν αυτά τα μικρόβια πρέπει να γίνεται χλωρίωση του νερού αφού προηγηθεί μικροβιακός έλεγχος. Όταν υπάρχει συνωστισμός στην πισίνα και δεν γίνεται σωστή συντήρηση και επεξεργασία οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι και τα μικρόβια μπορεί να πολλαπλασιαστούν. Εκτός από αυτά ο καθένας μπαίνοντας στην πισίνα αφήνει νεκρά κύτταρα από το σώμα του, σκόνη, ιδρώτα και αντιηλιακή κρέμα που μετατρέπουν την πισίνα σε εστία μόλυνσης για τους άλλους λουόμενους.

  1. Το πολύ χλώριο

Το χλώριο που περιέχει το νερό της πισίνας αφυδατώνει και ερεθίζει το δέρμα  προκαλώντας πολλές φορές ξηροδερμία, αφυδάτωση, δερματίτιτδες, έκζεμα και εξανθήματα. Επίσης ερεθίζει τα μάτια (προκαλώντας κοκκίνισμα”,” επιπεφυκίτιδες και τσούξιμο τους πνεύμονες,  τα αυτιά (ωτίτιδα) και την μύτη. Εάν η πισινά έχει περισσότερο χλώριο τα συμπτώματα αυτά είναι πιο έντονα.

  1. Το λίγο χλώριο

Εάν η πισίνα έχει ολιγότερο χλώριο το νερό της μυρίζει έντονα χλώριο γιατί δημιουργούνται χλωραμίνες που έχουν έντονη οσμή και ερεθιστική δράση.

  1. Ξεπλύσου πριν αλλά κυρίως μετά τη βουτιά

Αμέσως μετά το μπάνιο να ξεπλενε το σώμα σου με καθαρό νερό της βρύσης, για να φύγει το χλώριο και αν μη στεγνώσει στο δέρμα σου.

  1. Προσοχή στις βουτιές

Να μην κάνεις βουτιές μέσα στην πισίνα ώστε να μην έρχονται σε επαφή με το νερό τα μάτια (ειδικά εάν φοράς φακούς επαφής). Από την άλλη δεν είναι λίγα τα ατυχήματα που έχουν συμβεί σε πισίνες.

  1. Περπάτα κυρίως με σαγιονάρες

Η υγιεινή των ποδιών προϋποθέτει να μην περπατά κανείς ξυπόλυτος γύρω από την πισίνα γιατί παραμονεύουν οι μύκητες, διάφοροι ιοί και οι μυρμηγκίες.