fbpx

Αυτά είναι 6 πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται μετά την προπόνηση

Αυτά είναι 6 πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται μετά την προπόνηση

Πολλά ακούγονται για τα όσα πρέπει να κάνουμε μετά από κάθε προπόνηση, είτε στο γυμναστήριο, είτε σε άλλο αθλητικό χώρο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Προπόνηση: Αυτή είναι η διαφορά της «αυξημένης έντασης» και της υπερβολής

 

Λάθη που τις περισσότερες φορές έχουν συνέπειες που αρκετές φορές είναι οδυνηρές.

Δες ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε μετά την προπόνηση:

 

 

  1. Παίρνεις πολύ πρωτεΐνη

Όλοι γνωρίζουμε ότι η πρωτεΐνη είναι πάρα πολύ χρήσιμη και αναγκαία όταν το ζητούμενο είναι να αυξήσεις την μυική σου μάζα. Όμως πάρα πολλοί ασκούμενοι ακολουθούν ήδη μια σωστή διατροφή με τακτά γεύματα και αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή τους, με αποτέλεσμα με το συμπλήρωμα διατροφής να «μπουκώνουν». Η περισσευούμενη πρωτεΐνη που δεν χρειάζεται το σώμα μας, μετατρέπεται σε λίπος και υδατάνθρακες! Άρα προτίμησε να παίρνεις την πρωτεΐνη από την διατροφή σου και αν αυτό δεν είναι δυνατό λόγω των ωραρίων σου, τότε μπορείς να καταφύγεις σε κάποιο συμπλήρωμα. Το «καλύτερα να σου περισσεύει, παρά να μην έχεις», ισχύει για συγκεκριμένες κατηγορίες πραγμάτως ή προσώπων.

 

  1. Φεύγεις με ιδρωμένα ρούχα

Οι ερεθισμοί και μια βαριά, κρύα μπλούζα θα έπρεπε να είναι αρκετό για να αλλάξεις τα ρούχα σου. Όσο ο ιδρώτας παραμένει πάνω σου, κινδυνεύεις τόσο να βουλώσουν οι πόροι και να μην αναπνέει το δέρμα σου με ρίσκο μόλυνσης -εφόσον προϋπάρχει ερεθισμός- όσο και να αρπάξεις ένα καλό κρύωμα ή ψύξη αν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο ή κάτω από air condition. Από την άλλη μεριά, αν βγάλεις τα ιδρωμένα ρούχα και βάλεις ρούχα από προηγούμενη προπόνηση που δεν τα έχεις πλύνει, τότε θα πρέπει να ανησυχείς όχι μόνο για τα βακτήρια, αλλά και για μήκητες.

 

 

  1. Δεν ξεκουράζεσαι

Όταν προπονείσαι τη μια μέρα μετά την άλλη, κινδυνεύεις είτε να υπερπροπονείσαι, είτε να πάθεις υπερκόπωση. Μετά από κάθε δυνατή σου προπόνηση, θα ήταν καλό να πάρεις μια-δυό μέρες ρεπό για να μην κινδυνέψεις από όλα αυτά τα προβλήματα. Όταν επιστρέψεις με το καλό, μπορείς να μπεις με την ίδια ένταση με την οποία και έκανες τις τελευταίες προπονήσεις. Υπάρχουν πολλά είδη άσκησης στο κάτω-κάτω, που μπορείς να κάνεις στο ρεπό σου και να σε αφήσουν με ένα μεγάλο χαμόγελο…

 

  1. Περπατάς ξυπόλυτος στα αποδυτήτια

Αν ανήκεις στην κατηγορία που δεν συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο από το να είσαι ολόγυμνος και φυσικά ξυπόλητος στα αποδυτήρια κάνοντας ερωτική εξομολόγηση στον καθρέπτη, κινδυνεύεις από μήκητες, μικρόβια μέχρι και να πατήσεις ούρα που μεταφέρθηκαν από κάποιον που επισκέφθηκε την τουαλέτα (ουφ, πήρα ανάσα!). Οι σαγιονάρες σώζουν!

 

 

  1. Στο ρεπό της προπόνησης δεν κάθεσαι στον καναπέ

Μπορείς να βάλεις δύο μέρες ρεπό στο πρόγραμμά σου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάτσεις και τις δύο μέρες στον καναπέ! Αλλιώς να βρούμε παπά να σε παντρέψει με το τηλεκοντρόλ… Φίδιασε την μια μέρα και την άλλη βγες να κάνεις κάποιο άλλο άθλημα στην λογική του cross training που όχι μόνο κινητοποιεί το ενδιαφέρον σου, αλλά και σε βοηθάει να αποφύγεις τους τραυματισμούς! Αλλά θυμήσου: παραμένει μέρα ξεκούρασης. Δεν χρειάζεται να σκοτωθείς για ένα ριμπάουντ σε μπάσκετ με φίλους!

 

  1. Δεν κάνεις αποθεραπεία

Από την απόλυτη συγκέντρωση, εγρήγορση και τσίτα πας στον Νότιο Πόλο για ψάρεμα αγκαλιά με ένα πιγκουίνο! Καλό είναι μετά από προπόνηση μεγάλης έντασης και ειδικά HIIT ή Tabata καλό είναι να κάνεις λίγη ψευτοαεροβική άσκηση στο ρελαντί ή έστω στο 40% της έντασης που είχες. Από την απόλυτη ένταση στο παγκάκι ξάπλα να προσπαθείς να μην πέσεις κάτω είναι μεγάλος ο δρόμος και δεν κάνεις καλό στο σώμα σου. Καλύτερα άφησε ένα ίχνος ενέργειας κάνε μια υποτυπώση αποθεραπεία και λιποθύμησε με την ησυχία σου!