fbpx

Αυτές είναι οι 10 φράσεις που δεν πρέπει να πεις ποτέ στη δουλειά σου

Αυτές είναι οι 10 φράσεις που δεν πρέπει να πεις ποτέ στη δουλειά σου

Όσο άνετος και αν αισθάνεσαι στον χώρο εργασίας σου, όσα χρόνια και να έχεις, δεν καλό είναι να μάθεις ότι υπάρχουν κάποιες φράσεις που οι έξυπνοι άνθρωποι αποφεύγουν να τις λένε και αυτό γιατί μπορεί να  τους βάλει σε μπελάδες, ειδικά στον εργασιακό τους χώρο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 11 tips να αντιμετωπίσεις τον πιο σπαστικό τύπο στη δουλειά σου χωρίς να τον πλακώσεις στο ξύλο!

 

Ο Dr. Travis Bradberry είναι βραβευμένος συγγραφέας του βιβλίου Emotional Intelligence 2.0 και συνιδρυτής της TalentSmart, που παρέχει τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης και εκπαίδευση. Συγκέντρωσε 10 από αυτές και τις μοιράζεται μαζί μας.

Δες ποιες είναι αυτές οι εκφράσεις που πρέπει να αποφύγεις:

 

  1. Έτσι γινόταν πάντα

Οι αλλαγές που βασίζονται στην τεχνολογία είναι τόσο ταχείες που ακόμη και σε ένα εύρος έξι μηνών, κάποιες διαδικασίες μπορεί να έχουν ξεπεραστεί. Λέγοντας το παραπάνω όχι μόνο υπάρχει ο κίνδυνος να φανείτε τεμπέλης, αλλά θα μπορούσε να κάνει και το αφεντικό σας να αναρωτηθεί γιατί δεν είχατε τη θέληση ο ίδιος να αναζητήσετε τρόπους να βελτιώσετε τη συγκεκριμένη διαδικασία.

 

  1. Δεν φταίω εγώ

Είναι πάντα μια κακή ιδέα να κατηγορήσετε κάποιον άλλον. Να είστε υπεύθυνος και να αναλαμβάνετε την ευθύνη των πράξεων σας, ακόμα και αν είχατε μια μικρή συμμετοχή.  Προσφέρετε μια αντικειμενική, ψύχραιμη άποψη για το τι συνέβη. Αναφέρετε τα γεγονότα και αφήστε τους συνεργάτες και το αφεντικό σας να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

 

 

  1. Δεν μπορώ

Ο κόσμος λέει το εξής: «δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω». Δεν μπορώ σημαίνει ότι δεν υπάρχει η πρόθεση να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να γίνει η δουλειά που σου έχει ανατεθεί. Αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι γιατί δεν έχεις τις δεξιότητες, τότε μπορείς να προτείνεις μια εναλλακτική λύση. Αντί να εστιάσεις στο τι δεν μπορείς, εστίασε στο τι μπορείς να κάνεις.

 

  1. Δεν είναι δίκαιο

Όλοι ξέρουν ότι η ζωή μπορεί να γίνει άδικη. Το να λέτε το αντίθετο ίσως σας κάνει να ακουστείτε λίγο αφελής ή ανώριμος στα μάτια του αφεντικού σας. Επικεντρωθείτε στα γεγονότα, γίνετε εποικοδομητικοί και αφήστε τις προσωπικές σας ερμηνείες έξω από αυτό.

 

 

  1. Δεν ήταν στην περιγραφή της δουλειάς μου

Ακούγεται λίγο σαρκαστική η φράση αυτή γιατί αν σας αρέσει η ασφάλεια της θέσης σας, θα χρειαστεί κάποια φορά να ξεφύγετε από τις ελάχιστες απαιτήσεις της θέσης εργασίας σας. Εκτελέστε την επιθυμία του αφεντικού σας. Αν, ωστόσο, κρίνετε ότι δεν είναι σωστό αυτό που σας ζήτησε, κανονίστε μια συνάντηση μαζί του και συζητήστε το. Θα βοηθήσει τη δημιουργία μιας σταθερής σχέσης αλληλοκατανόησης με το αφεντικό σας, που ίσως αποτρέψει ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.

 

  1. Ίσως είναι μια χαζή ιδέα… Θα κάνω μια χαζή ερώτηση

Αυτές οι παθητικές φράσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση εκ των προτέρων την αξιοπιστία σας. Ακόμη και αν πείτε μια καλή ιδέα η κακή προδιάθεση μπορεί να μην την αφήσει να εξελιχθεί. Μην γίνεστε ο χειρότερος κριτικός  του εαυτού σας. Αν δεν είστε ο ίδιος άνετος με αυτό που λένε, κανείς άλλος δεν θα γίνει.

 

  1. Θα προσπαθήσω

Αλλη μια έκφραση, η οποία δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αντιληφθείτε πλήρως τις ικανότητες σας. Αποδεχτείτε την πρόταση ή προτείνετε μια εναλλακτική λύση, μην πείτε απλά ότι θα προσπαθήσετε γιατί αυτό δείχνει ότι δεν θα δουλέψετε σκληρά.

 

 

  1. Θα πάρει ένα λεπτό

Λέγοντας κάτι τέτοιο είναι σαν να υποτιμάτε τις δεξιότητες σας και ότι υπονοείτε ότι θα βιαστείτε να κάνετε αυτό που σας ζητήθηκε. Αν αυτό που πρόκειται να κάνετε διαρκέσει περισσότερο από ένα λεπτό, τότε μην πείτε ότι θα διαρκέσει τόσο. Πείτε ότι θα γίνει άμεσα ή κάτι σχετικό.

 

  1. Μισώ αυτή τη δουλειά

Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να πείτε στη δουλειά σας είναι να παραπονεθείτε για το πόσο μισείτε τη δουλειά σας. Αυτό σας μετατρέπει σε αρνητικά άτομα ενδέχεται να επηρεάσει και το ηθικό της υπόλοιπης ομάδας. Επίσης, το αφεντικό σας ενδεχομένως να αρχίσει να ψάχνει τον αντικαταστάτη σας.

 

  1. Είναι τεμπέλης… ανίκανος… τρελός

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε μια αποθαρρυντική παρατήρηση για έναν συνάδελφο. Εάν η παρατήρησή σας είναι ακριβής, όλοι το γνωρίζουν ήδη, οπότε δεν χρειάζεται να το επισημάνετε. Εάν η παρατήρησή σας είναι ανακριβής, είστε αυτός που καταλήγει να μοιάζει τρελός. Θα υπάρχουν πάντα αγενείς ή ανίκανοι άνθρωποι σε οποιοδήποτε χώρο εργασίας και οι πιθανότητες λένε ότι όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι. Εάν δεν έχετε τη δύναμη να τους βοηθήσετε να βελτιωθούν ή να τους απολύσετε, τότε δεν έχετε τίποτα να κερδίσετε μεταδίδοντας τα αρνητικά τους. Ανακοινώνοντας την ανικανότητα του συναδέλφου σας συναντάται ως μια επισφαλής προσπάθεια να φανείτε εσείς ως καλύτερος. Η σκληρότητα σας θα επιστρέψει αναπόφευκτα να σας στοιχειώσει με τη μορφή των αρνητικών απόψεων των συναδέλφων σας για εσάς.