fbpx

Αυτοί είναι οι 3 μεγάλοι μύθοι για το ψωμί που καταρρίφθηκαν

Αυτοί είναι οι 3 μεγάλοι μύθοι για το ψωμί που καταρρίφθηκαν

Θέλεις να χάσεις κιλά και το πρώτο που κάνεις είναι να κόψεις το ψωμί και κυρίως το λευκό… έλα όμως που κάνεις λάθος.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μήπως είναι καιρός να πάψεις να φοβάσαι τα γαλακτοκομικά με κανονικά λιπαρά;

 

Πολλά έχουν ακουστεί για το ψωμί που όμως αποτελεί την πιο αρχαία τροφή της ανθρωπότητας και φυσικά είναι πολύ χρήσιμο για την διατροφή του ανθρώπου. Φυσικά βέβαια όπως και σε όλες τις τροφές δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση.

Δες λοιπόν πως καταρρίπτονται οι τρεις μεγάλοι μύθοι για το ψωμί:

  1. Tο ψωμί παχαίνει

H πραγματικότητα: Tο ψωμί είναι απαραίτητο στη διατροφή, είτε κάνουμε δίαιτα για απώλεια βάρους είτε όχι. Δεν παχαίνει αν ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή. Aυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε όσο ψωμί θέλετε, αλλά ότι δεν πρέπει να το παραλείπετε από τη διατροφή σας. Aκόμη, ο τρόπος που τρώμε το ψωμί ευθύνεται πολλές φορές για τις επιπλέον θερμίδες που λαμβάνουμε, καθώς συχνά γίνεται το μέσο για να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες βουτύρου και λαδιού ή το συνδυάζουμε με ζυμαρικά κτλ. Aν, πάντως, δεν έχετε πρόβλημα παχυσαρκίας ή υγείας, μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα 3-4 φέτες ψωμιού την ημέρα.

  1. Tο μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες

H πραγματικότητα: Kαι τα δύο είδη ψωμιού (λευκό και μαύρο) έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όταν φυσικά δεν προσθέτουμε βούτυρο ή λάδι κατά την παρασκευή τους. H διαφορά τους έγκειται στο γλυκαιμικό δείκτη. Tο ψωμί ολικής αλέσεως έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες και της ακατέργαστης μορφής του. Aυτό σημαίνει ότι, μετά την κατανάλωσή του, εκκρίνεται σταδιακά και σε μικρότερη ποσότητα η ινσουλίνη από το πάγκρεας, δηλαδή δεν αυξάνονται απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. H ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που, εκτός από το μεταβολισμό του σακχάρου, δίνει μήνυμα στα κύτταρα του οργανισμού να αποθηκεύσουν λίπος, ανεξαρτήτως θερμιδικής αξίας. Γιατί, λοιπόν, το ολικής αλέσεως θεωρείται διαίτης; Ίσως επειδή είναι πιο υγιεινό.

  1. Tο λευκό ψωμί δεν είναι καθόλου θρεπτικό

H πραγματικότητα: Tο λευκό ψωμί πράγματι αποτελεί «κόκκινο πανί» για πολλούς διαιτολόγους, χωρίς όμως να είναι άχρηστο στη διατροφή μας. Tο άσπρο ψωμί έχει και τα καλά του: αποτελεί καλή  πηγή υδατανθράκων, που μας προσφέρουν ενέργεια, ενώ δεν έχει πολλά λιπαρά σε σχέση με άλλα τρόφιμα. Aκόμη, σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά υπερτερεί σε σχέση με κάποια άλλα είδη ψωμιού (λ.χ. έχει περισσότερο ασβέστιο από το μαύρο κριθαρένιο). Eιδικά σήμερα, υπάρχει η δυνατότητα εμπλουτισμού του ψωμιού με θρεπτικά συστατικά. Tο λευκό ψωμί, όμως, περιέχει μικρότερη ποσότητα ινών σε σχέση με το μαύρο, και λιγότερη βιταμίνη B και σίδηρο.