fbpx

Αυτοί είναι 8 καλοί λόγοι να βάλεις το αυγό στη διατροφή σου

Αυτοί είναι 8 καλοί λόγοι να βάλεις το αυγό στη διατροφή σου

Άρθρο της Λήδας Μακρή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Αν ρωτήσετε ποιο τρόφιμο είναι εξαιρετικά υγιεινό, νόστιμο, αρκετά φθηνό, εύκολο να μαγειρευτεί και εύκολο να βρεθεί, σίγουρα η απάντηση είναι μία και γρήγορη. Αυγό, φίλος ή εχθρός;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτοί είναι οι 5 πιο αντρικοί χυμοί και αν μπορείς πιες τους …θα σου κάνουν καλό!

 

Για πολλά χρόνια τα αυγά είχαν κατηγορηθεί ότι ανεβάζουν την χοληστερίνη. Τελευταία όμως ολοένα και περισσότερες έρευνες έρχονται στο φως και απενεχοποιούν το εξαιρετικό αυτό τρόφιμο!

 

Ας δούμε 8 λόγους για να καταναλώνουμε αυγό!

 

  1. Δεν προκαλεί υψηλή χοληστερόλη. Ένα μέσο αυγό περιέχει περίπου 200mg χοληστερίνης, περίπου τα 2/3 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Μοιάζει να είναι ο κύριως ένοχος για την αύξηση της χοληστερόλης αλλά δεν είναι. Η διαιτητική χοληστερόλη δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος. Αιτία αυτού του φαινομένου είναι τα πολλά κορεσμένα λίπη. Έτσι λοιπόν καλό είναι να καταναλώνονται 3 με 4 αυγά την εβδομάδα.

 

  1. Περιέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες. Το αυγό συγκριτικά με το κρέας και το γάλα έχει καλύτερης βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, που αξιοποιούνται αποτελεσματικότερα από τον οργανισμό μας και πολύ πιο εύπεπτες. Ένα μέσο αυγό περιέχει 7 γρ. πρωτεΐνης, περισσότερο από το 10% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα.

 

  1. Περιέχει περισσότερα καλά λιπαρά παρά κακά. Ένα αυγό περιέχει περίπου 5 γρ. λίπους από τα οποία τα 3,5 γρ είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Μόνο 1,5 γρ. είναι κορεσμένα που είναι λιγότερο από το 10% της συνιστώμενης πρόσληψης (14-20γρ.). Το ασπράδι του αυγού δεν έχει καθόλου λιπαρά καθώς το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται στον κρόκο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο το ασπράδι.

 

  1. Χρειάζεται για τα μάτια μας! Το αυγό είναι πλούσια πηγή δύο καροτενοειδών, της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης. Οι θρεπτικές ουσίες αυτές προστατεύουν τα μάτια μας από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια ασθένεια εκφυλιστική που προκαλεί μείωση της όρασης σε μεγάλη ηλικία.

 

  1. Κάνει καλό στον εγκέφαλο μας. Το αυγό είναι πλούσιο σε χολίνη, μια θρεπτική ουσία σχεδόν απαραίτητη για τον εγκέφαλο μας και το νευρικό σύστημα. Περιέχει περίπου 300 mg χολίνης. Απαιτείται για την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά αλλά βελτιώνει και την μνήμη σε όλες τις ηλικίες.

 

  1. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Περιέχει πολλές από τις περισσότερες βιταμίνες μεγάλης σημασίας εκτός από την βιταμίνης C. Έχει και μεγάλη περιεκτικότητα σε μέταλλα. Βιταμίνη Β12, Β2, φολικό οξύ καθώς και ιώδιο, φώσφορος, σελήνιο και ψευγάργυρος περιέχονται στο αυγό.

 

  1. Είναι πρακτικό και εύκολο τρόφιμο! Συνταγές αμέτρητες με κύριο ή συνοδευτικό συστατικό, το αυγό μας βγάζει πολλές φορές από την δύσκολη θέση στην ερώτηση τι θα μαγειρέψουμε σήμερα! Το αυγό βραστό είναι σίγουρα η ασφαλέστερη λύση για τυχόν κινδύνους από ασθένειες που μεταδίδονται από τα αυγά και χωρίς την προσθήκη λαδιού μειώνει και την πρόσληψη θερμίδων.

 

  1. Βοηθάει στη διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους. Το αυγό έχει περίπου 70 με 80 θερμίδες, αλλά δεδομένου το ότι μας κρατά χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι σύμμαχος μας στην διατήρηση του σωματικού βάρους αλλά και στην προσπάθεια απόκτησης του.

 

Φυσικά δεν ξεχνάμε ότι πρέπει η διατροφή μας να είναι εμπλουτισμένη σε τρόφιμα ώστε να έχουμε ποικιλία και  ποιότητα που μας προσφέρουν την ενέργεια, τις βιταμίνες και το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός για να είναι υγιείς. Στο διαιτολογικό μας γραφείο προτείνουμε προγράμματα ώστε να έχουμε ποικιλία και εναλλαγές που μας προσφέρουν τα απαραίτητα συστατικά αλλά καλύπτουν και  τους γευστικούς μας κάλυκες.