fbpx

Δες πως οι ασκήσεις ενδυνάμωσης σου δίνουν χρόνια ζωής (Video)

Δες πως οι ασκήσεις ενδυνάμωσης σου δίνουν χρόνια ζωής (Video)

Οι ασκήσεις αντιστάσεων και δύναμης μπορούν να προσθέσουν χρόνια στη ζωή σας, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που αφορούσε πάνω από 80.000 ενήλικες και έγινε από ερευνητές του Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 5 μοναδικοί τρόποι να διπλασιάσεις τα οφέλη της προπόνησης!

 

Η σύγκριση των αποτελεσμάτων θνησιμότητας με βάση τους διάφορους τύπους άσκησης έδειξε ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται σωματικά έχουν συνολικά 23% μείωση κινδύνου πρόωρου θανάτου και 31% μείωση κινδύνου να πεθάνουν από καρκίνο.

Ο επικεφαλής της  μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Εμμανουήλ Σταματάκης από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Κέντρο Charles Perkins δήλωσε ότι ενώ έχει δοθεί κάποια προσοχή στα λειτουργικά οφέλη της προπόνησης ενδυνάμωσης των μυών καθώς γερνάμε, λίγη έρευνα έχει εξετάσει τις επιπτώσεις που υπάρχουν στη θνησιμότητα.

 

 

“Η μελέτη μας δείχνει ότι η άσκηση που προάγει τη μυϊκή δύναμη μπορεί να είναι εξίσου σημαντική για την υγεία με την αερόβια δραστηριότητα όπως το τζόκινγκ και η ποδηλασία”, δήλωσε ο Σταματάκης. “Και αν υποτεθεί ότι τα ευρήματά μας αντανακλούν μια σχέση αιτίου – αποτελέσματος, αυτή η επίδραση, μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντική όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο”.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική άσκηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ενήλικες συνιστούν 150 λεπτά αερόβιας άσκησης, συν 2 ημέρες δραστηριοτήτων μυϊκής ενίσχυσης την εβδομάδα.

Ο Σταματάκης ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις και οι αρχές δημόσιας υγείας έχουν παραμελήσει να προωθήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για τις ασκήσεις μυικής δύναμης. Ο ίδιος ανέφερε ότι μόνο το 19% των ενηλίκων της Αυστραλίας εφαρμόζουν το συνιστώμενο ποσό για την άσκηση ενδυνάμωσης. “Το μήνυμά μας μέχρι σήμερα ήταν να κινηθούμε, αλλά αυτή η μελέτη προσκαλεί σε μια επανεξέταση, όταν είναι απαραίτητο, προτείνοντας την επέκταση των μορφών άσκησης για μακροπρόθεσμη υγεία και ευημερία”.