fbpx

Κίνδυνος – θάνατος οι ποδηλατόδρομοι στη Θεσσαλονίκη (Video)

Κίνδυνος – θάνατος οι ποδηλατόδρομοι στη Θεσσαλονίκη (Video)

Οι ποδηλατόδρομοι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν… αλλά και που υπάρχουν όχι μόνο δεν σημαίνει κάτι, αλλά αποτελούν κίνδυνο – θάνατο για τους ποδηλάτες της πόλης.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης, το δίκτυο των ποδηλατόδρομων μόλις μετά βίας ανέρχεται σε 12 χιλιόμετρα συνολικού μήκους, τη στιγμή που το οδικό δίκτυο του δήμου φτάνει τα 500 χιλιόμετρα. Με άλλα λόγια, έχουμε ποδηλατοδρόμους μόνο στο 2,4% των δρόμων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σα να μην έφτανε αυτό, τα 12 χλμ σε πολλά σημεία θυμίζουν… off-road διαδρομές, με αμέτρητες λακκούβες, «σαμαράκια», λιμνάζοντα νερά ακόμα και μετά από μια μικρή βροχή. Επίσης, πολύ συχνά, οι ποδηλατόδρομοι της Θεσσαλονίκης μετατρέπονται σε πάρκινγκ των αυτοκινήτων ασυνείδητων οδηγών!

Τα τελευταία χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου είναι, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, παρατημένο και αφημένο στη μοίρα του, δυσλειτουργικό και επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των ποδηλατών. Συστηματικές συντηρήσεις στους υπάρχοντες ποδηλατοδρόμους έχουμε να δούμε πολύ καιρό, ενώ για τυχόν επέκτασή τους ούτε λόγος να γίνεται! Όλα αυτά καθιστούν τη Θεσσαλονίκη εχθρική προς το ποδήλατο, παρά το γεγονός ότι είναι μια πόλη η οποία, σύμφωνα με ειδικούς, είναι (καθότι στο κέντρο δεν υπάρχουν μεγάλες υψομετρικές διαφορές) ιδανική για τη χρήση του.

Μια εικόνα για την άσχημη κατάσταση των ποδηλατοδρόμων της Θεσσαλονίκης μπορεί κανείς να σχηματίσει από βίντεο που ανάρτησε πριν λίγες βδομάδες στο Youtube ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.