fbpx

Μάθε πότε και αν πρέπει να κάνεις λιπομέτρηση

Μάθε πότε και αν πρέπει να κάνεις λιπομέτρηση

Πολλοί από εκείνους που γυμνάζονται δεν έχουν κάνει ποτέ στη ζωή τους αντίθετα με αθλητές που κάνουν σε συγκεκριμένα τακτικά διαστήματα. Πολλοί θωρούν ότι η λιπομέτρηση είναι κάτι σαν τη ζυγαριά… όμως δεν είναι. Πρόκειται για μια άλλη διαδικασία που μετρά όπως λέει και η λέξη τα ποσοστά λίπους στο σώμα μας.

Ένας λόγος που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη λιπομέτρηση αν δεν είμαστε αθλητές  επαγγελματίες ή μη είναι όταν βλέπουμε στο σώμα μας ότι δεν αποδίδει το πρόγραμμα διατροφής και παρά τη προπόνηση υπάρχει λίπος. Τότε η λιπομέτρηση μπορεί να σας βοηθήσει να μετρήσετε ακριβώς το λίπος σας και να μάθετε αν η διατροφή ή το πρόγραμμα γυμναστικής που ακολουθείτε μπορεί να αποδώσει.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα 5 μυστικά της δύναμης που σίγουρα θέλεις να μάθεις!

 

Πολλοί κάνουν το λάθος να θέλουν να σβήσουν το λίπος από το σώμα τους όμως αυτό είναι αδύνατο και επικίνδυνο αφού κάποια ποσότητα λίπους είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς η ποσότητα λίπους που πρέπει να έχει κάποιος άνθρωπος διαφέρει και βασικό ρόλο παίζει η ηλικία και το φύλο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δυναμώστε μαζί με πρόγραμμα δύο ημερών

 

Συγκεκριμένα για τους άντρες στη περιοχή του 12%-13% και για τις γυναίκες του 18-19% οι γυναίκες επειδή τεκνοποιούν είναι γενετικά «ρυθμισμένες» να έχουν 5-6 ποσοστιαίες μονάδες λίπους παραπάνω σε σχέση με τους άντρες. Αυτά τα ποσοστά λίπους είναι απόλυτα εφικτά για όσους ξέρουν να τρώνε και να γυμνάζονται σωστά. Οι περισσότεροι συμβατικοί ανθρωπομετρικοί δείκτες όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν έχουν εφαρμογή σε fit άτομα γιατί δεν παίρνουν υπόψη τη σωματική σύνθεση του υποκειμένου. Δεν κάνουν δηλαδή διάκριση μεταξύ λιπώδους και μυϊκού ιστού. Έτσι οι πολύ γυμνασμένοι μπορούν να καταταγούν στους υπέρβαρους ή και στους παχύσαρκους με βάση τα κριτήρια κατάταξης του.Υπάρχουν δύο μέθοδοι λιπομέτρησης το δερματοπτυχόμετρο και η βιοηλεκτρική αντίσταση.

Η βιοηλεκτρική αντίσταση είναι εντελώς ανώδυνη και πολύ γρήγορη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ξαπλώσετε και να χαλαρώσετε πλήρως για 15 λεπτά. O ειδικός θα τοποθετήσει ηλεκτρόδια με ρεύμα πολύ χαμηλής τάσης στο ένα χέρι και στο ένα πόδι σας. Σε αυτή την περίπτωση οι υπολογισμοί γίνονται από το ίδιο το μηχάνημα αυτόματα  γι’ αυτό και το αποτέλεσμα βγαίνει αμέσως.

Η πιο γνωστή και διαδεδομένη είναι η μέθοδος μέτρησης των δερματικών πτυχών. O ειδικός με τη βοήθεια του δερματοπτυχόμετρου”,” ενός οργάνου που μοιάζει με λαβίδα  μετράει το λίπος σε διάφορα σημεία του σώματός σας (μπράτσο, ωμοπλάτη κ.α.)  ανασηκώνοντας και πιέζοντας το δέρμα. H μέτρηση σε κάθε σημείο πρέπει να γίνει δύο φορές”,” για να βγει ο μέσος όρος. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί ειδικές εξισώσεις για να υπολογίσει το συνολικό ποσοστό λίπους. Είναι αρκετά ακριβής μέθοδος αν γίνει σωστά αλλά και επώδυνη επειδή το δερματοπτυχόμετρο τραβάει και πιέζει το δέρμα.

Πριν από τη λιπομέτρηση καλό θα είναι για να υπάρξει ακρίβεια στο αποτέλεσμα πρέπει να:

  • Έχετε φάει τουλάχιστον δυόμισι ώρες πριν
  • Nα μην έχετε πιει καφέ
  • Nα μην έχετε γυμναστεί δυόμισι ώρες πριν.