fbpx

Νομίζεις ότι θα άντεχες να αφήσεις τη ζωή της πόλης και να γίνεις αγρότης;

Νομίζεις ότι θα άντεχες να αφήσεις τη ζωή της πόλης και να γίνεις αγρότης;

Θα άφηνες τη ζωή της πόληςτις παρέες σου, το γυμναστήριο σου και γενικά την καλοπέραση σου για να επιστρέψεις στο χωριό; Η κρίση διευκολύνει την θετική απόκριση στο ερώτημαόμως η επιστροφή στο χωριό δεν είναι και εύκολη υπόθεση. Από την άλλη κάποιοι που κατάγονται από πόλειςέχουν πάρει ήδη τη μεγάλη απόφαση να μετοικίσουν σε κάποιο χωριό της επιλογής τους και να ασχοληθούν με τις αγροτικές εργασίες.

Η αλήθεια είναι ότι η ζωή στο χωριό μπορεί να φαντάζει ανέμελη και να δίνει την αίσθηση της ελευθερίαςόμως δεν είναι έτσι και ειδικά όσοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε χωριά το γνωρίζουν καλά. Πριν τη κρίση τα πράγματα ήταν λίγο …χαλαρά στα χωριάαφού στα χωράφια δούλευαν κατά κύριο λόγο αλλοδαποί εργάτες. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει επειδή πολύ απλά λεφτά δεν υπάρχουν.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αποτυχία στη δουλειά; Μη το βάζεις κάτω και μάθε πως μπορείς να την κάνεις επιτυχία!

 

Από την άλλη η παραμονή στην πόλη αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για κάποιον νέο που δεν έχει δουλειά. Παρέεςγυμναστήριο, διασκέδαση και όλα τα καλάαπαιτούν χρήματα και το βοήθημα από τους γονείς στο χωριό σίγουρα δεν επαρκεί. Εκεί τουλάχιστον θα υπάρχει ένα σπίτι και ένα πιάτο φαγητό. Όσο για το γυμναστήριο καλές είναι και οι …αγροτικές εργασίες!

Όσο για τους γεννημένους στις πόλειςαυτοί δεν έχουν επιλογή. Η πόλη είναι το «χωριό» τους και η απόφαση μετοίκισης σε ένα χωριό θα πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή και όσο το δυνατόν καλύτερο σχεδιασμό στα οικονομικά.

Γενικά πολλοί νέοι αποφασίζουν να μετοικίσουν στα χωριά και να ασχοληθούν με την αγροτική οικονομίαόπως λέμε εκλεπτυσμένα την αγροτιά. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο τα βλέπουμε σε τηλεοπτικές εκπομπέςόπου εμφανίζονται περιχαρείς νέοι που ανακοινώνουν την απόφασή τους για «επιστροφή στην φύση» και την «ενεργοποίησή» τους σε αγροτικού τύπου οικονομικές δραστηριότητεςόπως είναι η σαλιγκαροτροφία”,” οι βιολογικές καλλιέργειες και οι δενδροκαλλιέργειες κατέχουν τις πρώτες θέσεις στα ρεπορτάζ της επιστροφής στο χωριό.

Η εικόνες που βομβαρδίζουν τους «ενδιαφερόμενους»είναι ειδυλλιακές. Τα ποσά που αναφέρονται «κολάζουν» και τους πλέον οκνηρούς. Η αγροτική εργασία ομοιάζει με διασκέδαση που μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας. Όμως πόσο πραγματική είναι άραγε η εικόνα ενός αγρότηο οποίος μπορεί περιχαρής να δουλεύει πίσω από υπολογιστέςδιάφορα συστήματα αυτοματισμού και άλλα τεχνολογικά επιτεύγματαχωρίς να χρειάζεται να ιδρώνει για την παραγωγήνα αγχώνεται για την πώλησή της και να τρέμει την ημερομηνία πληρωμώντις καιρικές αλλαγές ή και καταστροφές…;

Η αγροτική ζωή δεν είναι εύκολη και δυστυχώς οι αγροτικές εργασίες την κάνουν ακόμη πιο δύσκολη. Για όσους έχουν γνωρίσει αγρότες και όχι τους μεγαλοκτηματίες των χιλιάδων στρεμμάτωνπου κυκλοφορούν με ακριβά αυτοκίνηταθα διαπίστωσαν ότι η αγροτική οικογένεια είναι άκρως εξαρτώμενη οικονομικά από πολλούς παράγοντεςόπως οικονομική κυβερνητική πολιτική,  τις τράπεζες, τους γεωπόνους, αλλά και από τις καιρικές συνθήκες. Οι συνεχείς αυξήσεις σε καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια, σπόρους και λιπάσματααλλά και η αύξηση της φορολόγησηςτης αύξησης των ασφαλίστρωνμειώνουν το αγροτικό εισόδημα.