fbpx

Σύκο: Το καλοκαιρινό φρούτο γεμάτο θρεπτικά συστατικά

Σύκο: Το καλοκαιρινό φρούτο γεμάτο θρεπτικά συστατικά

Τα σύκα τα προτιμούσαν οι αρχαίοι Έλληνες στο πρωινό αλλά και ως δυναμωτικό πριν τους αγώνες. Το σύκο είναι και η λατρεία του Αυγούστου για πολλούς. Μάλιστα λόγω του ότι ευδοκιμεί σε πολλά μέρη κάποιοι λένε πως τον Αύγουστο είναι ντροπή να αγοράζει σύκα… προτιμότερο να τα κόβεις από τις συκιές!

Το σύκο είναι ένα καλοκαιρινό φρούτο γεμάτο θρεπτικά συστατικά.

Όπως και τα υπόλοιπα φρούτα, έτσι και το σύκο, είναι μια καλή διατροφική πηγή και η κατανάλωσή του προσφέρει στον οργανισμό μεγάλο αριθμό βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Όμως, λίγοι γνωρίζουν πόσο σημαντική τροφή είναι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Το παρεξηγημένο αλλά και θρεπτικό καρπούζι

 

Ένα φρέσκο σύκο είναι περίπου 64 γραμμάρια και έχει 47 θερμίδες. Η κατανάλωσή του πιθανόν να συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού ενάντια σε μεγάλο αριθμό παθήσεων. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, αποτρέποντας την εμφάνιση δυσκοιλιότητας, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης, αλλά και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αναφέρουν οι ειδικοί.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα σύκα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, καθιστούν το φρούτο αυτό ένα ισχυρό σύμμαχο στα διαβητικά άτομα, καθώς η κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του διαβήτη, όταν φυσικά η πρόσληψή του γίνεται με μέτρο.

Ακόμη, η υψηλή περιεκτικότητά του :

  • Σε κάλιο συμβάλλει στη μείωση της υπέρτασης,
  • Σε ασβέστιο και φώσφορο βοηθά στη μείωση κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης,
  • Σε αντιοξειδωτικά έχει ως αποτέλεσμα τη δέσμευση ελεύθερων ριζών και την προστασία του οργανισμού από τα διάφορα είδη καρκίνου,
  • Σε ω-3 λιπαρά οξέα βοηθά στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Τα τριγλυκερίδια, όπως είναι γνωστό, είναι ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από διάφορες ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος.

Τέλος, η κατανάλωση του σύκου πιθανόν να βοηθά στην καταπολέμηση σεξουαλικών δυσλειτουργιών, ενώ στην αρχαιότητα είχε χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων.