fbpx

Τα 4 στάδια να διαχειριστείς τον θυμό σου… πριν κάνεις κακό!

Τα 4 στάδια να διαχειριστείς τον θυμό σου… πριν κάνεις κακό!

Νιώθεις θυμωμένος και σίγουρα είσαι πληγωμένος. Είσαι έτοιμος να εκραγείς όμως γνωρίζεις καλά τις συνέπειες και προσπαθείς να το «πνίξεις» μέσα σου.

Αν συμβολίζαμε το θυμικό ως ένα σάκο μέσα στον οποίο υπάρχουν όλα τα συναισθήματα κομμάτι του σάκου και μάλιστα πολύ δυνατό θα ήταν και ο θυμός διότι είναι ένα πανίσχυρο συναίσθημα που συνδέεται με καταστάσεις οργής  άγχους και επιθετικότητας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν θέλεις να γίνεις ένας πραγματικός «τυπάς» ακολούθα αυτά τα 10 tip

 

Ο θυμός με το θυμικό έχουν την ίδια ρίζα και προέρχονται από την αρχαία λέξη θυμός που σημαίνει ψυχή. Ο όρος θυμικόν χρησιμοποιήθηκε στην ψυχολογία ως όρος ευρέως περιεχομένου για να καλύψει όλα εκείνα τα βιώματα στα οποία υπάρχει συναισθηματικός τόνος οποιουδήποτε χαρακτήρα .

Πως λοιπόν μπορείς να ελέγξεις τον θυμό χωρίς να κάνεις κακό στον εαυτό σου; Διάβασε τα τέσσερα στάδια και πράξε:

  1. Παρατηρείς και εντοπίσεις

Είναι σημαντικό να γνωρίζω πότε αρχίζω να θυμώνω ποια είναι τα πρώτα σημάδια του θυμού. Ο θυμός έχει συγκεκριμένες σωματικές εκδηλώσεις το πρόσωπο συνοφρυώνεται  τα χείλη σφίγγονται  οι μυς τεντώνονται υπάρχει ένταση στο σαγόνια και στο στόμα το βλέμμα γίνεται άγριο η ανάσα πιο κοφτή και το χρώμα του δέρματος γίνεται πιο χλωμό. Όλα  πρόσωπα χειρονομίες βγάζουν μια ένταση. Όταν εντοπίσω αυτά τα σημάδια στον εαυτό μου προσπαθώ να διακόψω τη συζήτηση να αποχωρήσω από το συγκεκριμένο χώρο ή να καθυστερήσω να μιλήσω ώστε να αποφύγω να ενεργήσω εν βρασμώ ψυχής.

  1. Σκέφτεσαι

Χρειάζομαι χρόνο να σκεφτώ ώστε να διαχειριστώ το θυμό μου αλλά και να αναλογιστώ τις συνέπειες που θα υπάρξουν αν πω ή κάνω κάτι που αργότερα ίσως το μετανιώσω. Μπορώ να μετρήσω αργά ως το 10 να πάρω βαθιές ανάσες και να ηρεμήσω να χαλαρώσω την ένταση στις κινήσεις μου.

  1. Κάνεις διάλλειμα

Στρέφω την προσοχή μου σε κάποια άλλη δραστηριότητα που θα με βοηθήσει να εκτονωθώ και να χαλαρώσω. Μπορώ να ασχοληθώ με κάποια σωματική δραστηριότητα ή να επιστρατεύσω το χιούμορ μου ώστε να πάρω χρόνο για να σκεφτώ τι ακριβώς με θύμωσε

  1. Διαπραγματεύεσαι

Νιώθω θυμό και τον εκφράζω. Παίρνω την ευθύνη για το συναίσθημα που νιώθω παραδέχομαι τα λάθη μου και μοιράζομαι το συναίσθημα και τις σκέψεις μου με τον απέναντι ξεκαθαρίζοντας ακριβώς αυτό που μου προκάλεσε τον θυμό αλλά και τις προσδοκίες μου. Μιλάω με σεβασμό και επιδιώκω ένα κλίμα ειρηνικό και πρόσφορο στο να εκφράσει ο καθένας το συναίσθημά του.