fbpx

Φόρτωσε σωστά το αυτοκίνητο σου για ταξίδι

Φόρτωσε σωστά το αυτοκίνητο σου για ταξίδι

Το σωστό φόρτωμα του αυτοκινήτου δεν έχει να κάνει μόνο με την εξοικονόμηση καυσίμων αλλά και με την ασφάλεια! Από τη μετατόπιση βάρους σε μια στροφή, μέχρι και την ορατότητα μέσα από την καμπίνα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί η διήθηση δεν είναι καγκουριά, αλλά ανάγκη

 

Πρώτη και κύρια συμβουλή είναι να αποφεύγουμε τη μεταφορά αποσκευών στην καμπίνα επιβατών, επειδή μπορεί να μας τραυματίσουν σε περίπτωση απότομου ελιγμού ή ατυχήματος. Αν έχετε κατοικίδιο φροντίστε να το μεταφέρεται στο ειδικό σπιτάκι που ασφαλίζει με τις ζώνες ή φορέστε του την ειδική ζώνη ασφαλείας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι ελεύθερο μέσα στην καμπίνα, αφού οι αντιδράσεις κάθε ζωντανού είναι πολλές φορές απρόβλεπτες.

Όσο για τις αποσκευές:

– Βασικό μέλημα είναι να χωρέσουν όλες στο πορτμπαγκάζ.

– Στηρίξτε τη μια με την άλλη για να μη μετατοπίζονται.

– Δεν ταξιδεύουμε με την πόρτα του πορτμπαγκάζ μισάνοιχτη, πιασμένη με ιμάντες. Οι αποσκευές μπορεί να βρεθούν στο δρόμο, ενώ ταυτόχρονα εισπνέουμε τα βλαβερά καυσαέρια που εισέρχονται στη καμπίνα λόγω υποπίεσης.

– Αν οι αποσκευές μας είναι περισσότερες από όσες χωράει το πορτμπαγκαζ τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις ειδικές μπαγκαζιέρες οροφής που προβλέπονται για το δικό σας όχημα. Λόγω αεροδυναμικής δεν επιβαρύνουν τόσο την κατανάλωση, προστατεύουν από τη βροχή και κλειδώνουν.

– Συμβουλευόμαστε το βιβλίο του αυτοκινήτου μας για να δούμε πόσο βάρος μπορεί να σηκώσει στη οροφή. Βέβαια καλό θα είναι να αποφύγετε τη χρήση και γενικότερα βάρους στην οροφή, αφού επηρεάζει τη συμπεριφορά, αλλά και τη αεροδυναμική -κατά συνέπεια αρνητικά την κατανάλωση του αυτοκινήτου μας.

– Αν πάλι δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά, τότε οδηγείται με χαμηλή ταχύτητα και προσεκτικά ειδικά στις στροφές!

– Φροντίστε να ευθυγραμμίσετε τις αποσκευές στο πορτ μπαγκάζ, έτσι ώστε να μην δημιουργείται το φαινόμενο του «σηκώματος» του μπροστινού μέρους που καταστρέφει την αεροδυναμική του αυτοκινήτου

Πρέπει να γνωρίζουμε πως η κατανάλωση βενζίνης, αυξάνεται λόγω μεγαλύτερου βάρους, όπως επηρεάζεται και η συνολική οδική συμπεριφορά του οχήματος. Ποτέ όμως μην ξεπεράσετε το όριο των φορτίων που αναφέρει το βιβλίο του κατασκευαστή