fbpx

9 καλές επιλογές χυμών και μια «κακή» για τη σωστή διατροφή σου

9 καλές επιλογές χυμών και μια «κακή» για τη σωστή διατροφή σου

Οι χυμοί είναι ιδιαίτερα θρεπτικοί και πολύ καλοί για τη διατροφή σου, οι περισσότεροι τουλάχιστον, αφού υπάρχει μια επιλογή χυμού που καλό θα ήταν να την αποφύγεις αν δεν θέλεις να χαλάσεις τη διατροφή σου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε γιατί σου συμβαίνει ξαφνικά να πεινάς σαν …λύκος!

 

Οι χυμοί φρούτων στην καλύτερη περίπτωση είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, στην χειρότερη δεν διαφέρουν από μια καραμέλα.

Δες πρώτα ποιες είναι οι καλές επιλογές

  1. Λαχανικά

Οι χυμοί λαχανικών είναι ένας βολικός τρόπος να απολαύσετε τα θρεπτικά συστατικά τους, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Η λυκοπένη που περιέχει η ντομάτα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Ο χυμός παντζαριού μειώνει τη αρτηριακή πίεση του αίματος. Ο πολτός των λαχανικών γενικά είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και σας βοηθά να ελέγξετε την πείνα σας. Και φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο χυμός των λαχανικών έχει πολύ λιγότερη ζάχαρη όπως επίσης και θερμίδες από ένας κλασσικό φρουτο-χυμό. Βέβαια, είναι πλούσιος σε νάτριο, εκτός κι αν προτιμάται λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

  1. Ρόδι

Αν λοιπόν πρόκειται να πιείτε ένα μόνο ποτήρι χυμό την ημέρα, θέλετε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή. Άρα λοιπόν θα πρέπει να βρείτε ποιος είναι εκείνος με την μεγαλύτερη διατροφική αξία. Ο χυμός από ρόδι είναι πρώτος στην λίστα. Είναι πλούσιος σε σάκχαρα και θερμίδες, αλλά σας προσφέρει μια ενισχυμένη δόση αντιοξειδωτικών ουσιών. Οι τελευταίες ενισχύουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου. Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι 226 γραμμάρια χυμού ροδιού καθημερινά μειώνει την επανεμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.

  1. Κράνα

Ο χυμός από κράνα είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, η οποία παίζει μείζονα ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, ο φυσικός χυμός από κράνα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

  1. Μύρτιλο

Συστατικά στοιχεία του μύρτιλου είναι ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με μικρή μελέτη που έδειξε ότι ο χυμός μύρτιλου έχει θετική επίδραση στη μνήμη των ηλικιωμένων ατόμων, που παρουσιάζουν φυσιολογική εξασθένηση. Όσοι έπιναν δυόμισι φλιτζάνια χυμού μύρτιλου για 12 εβδομάδες είχαν σημαντική βελτίωση στη μάθηση και τη μνήμη, συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν χυμό. Επομένως, ο χυμός μύρτιλου σας κάνει καλό.

  1. Acai Berry

Μόλις πρόσφατα οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν τα οφέλη που έχει για την υγεία, ο χυμός από το εξωτικό φρούτο acai berry που ευδοκιμεί κυρίως στην Νότιο Αμερική. Ήδη έχει διαπιστωθεί ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, σε αναλογίες μεγαλύτερες από αυτές του μύρτιλου, της φράουλας και της κράνας.

  1. Κεράσι

Εκτός από την περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ο χυμός κερασιού έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η κατανάλωση χυμού κερασιού πριν και μετά από την γυμναστική μπορεί να μειώσει τον επαγόμενο από την άθληση μυικό πόνο.

  1. Κόκκινο σταφύλι

Όλοι φυσικά γνωρίζουμε ότι το κόκκινο κρασί, όταν καταναλώνεται με σύνεση και λογική, κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς. Το ίδιο ισχύει και για τον χυμό του κόκκινου σταφυλιού. Είναι πλούσιος σε αντιοξεδωτικά, φλαβονοειδή και ρεσβερατρόλη. Το κόκκινο κρασί και ο χυμός παράγονται από τον καρπό, δηλαδή τη φλούδα, τον σπόρο και την σάρκα, ενώ όταν τρώμε φρέσκα σταφύλια συνήθως δεν παίρνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το κουκούτσι.

  1. Δαμάσκηνο

Χρόνια τώρα είναι γνωστό ότι ο χυμός δαμάσκηνου μπορεί να ανακουφίσει τους πάσχοντες από δυσκοιλιότητα. Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και περιέχει επίσης σορβιτόλη, που λειτουργεί ως φυσικό καθαρτικό. Επίσης περιέχει αντιοξειδωτικά, σίδηρο και κάλλιο.

  1. Χυμός πορτοκάλι

Είναι ένα από τα σταθερά συστατικά ενός καλού πρωινού γεύματος. Αλλά είναι πραγματικά ωφέλιμος; Τα καλά νέα είναι ότι ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C. Επίσης περιέχει ασβέστιο και βιταμίνη D, συστατικά που ενισχύουν την υγεία των οστών. Αν επιλέξετε φυσικό χυμό πορτοκάλι, μειώνετε τις θερμίδες, αλλά έτσι έχει και λιγότερα αντιοξειδωτικά.

Κακή επιλογή: Κοκτέιλ χυμών

Όταν επιλέγετε συσκευασμένους χυμούς φρούτων αναζητήστε στην ετικέτα την περιγραφή, διότι τα «κοκτέιλ χυμών», τα αναψυκτικά με γεύση φρούτων ή τα «φρουτο-ποτά», δεν είναι αυτό που πρεσβεύουν. Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα περιέχουν ελάχιστη ποσότητα πραγματικού χυμού. Το κύριο συστατικό τους είναι συνήθως νερό και κάποιο είδος ζάχαρης, όπως το σιρόπι καλαμποκιού που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Από διατροφική άποψη, οι χυμοί αυτοί μοιάζουν πολύ με τα αναψυκτικά, καθώς είναι πλούσιοι σε ζάχαρη και θερμίδες και φτωχοί σε θρεπτικά συστατικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα φρουτο-ποτά με ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας και τον σχετιζόμενο με αυτή κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας.