fbpx

Σε αυτή την πόλη είναι παράνομο να πεθάνεις!

Σε αυτή την πόλη είναι παράνομο να πεθάνεις!

Εκτός από την αντιμετώπιση του σκοταδιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της συνεχούς απειλής των πολικών αρκούδων, οι 2.000 κάτοικοι της απομακρυσμένης νορβηγικής πόλης Longyearbyen πρέπει επίσης να ακολουθήσουν έναν πολύ παράξενο νόμο: Να μην πεθάνουν εκεί.

Βρίσκεται στο νορβηγικό αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ περίπου στα μισά της οροσειράς της Νορβηγίας και του Βόρειου Πόλου. Το Longyearbyen είναι τόσο κρύο που το να πεθάνεις είναι παράνομο από το 1950, όταν οι ντόπιοι ανακάλυψαν ότι τα κόκαλα από τα νεκροταφεία δεν αποσυντέθηκαν λόγω του παγετού.

 

Στην πραγματικότητα, όταν το 1998 οι επιστήμονες έκαναν εκταφή των πτωμάτων που πέθαναν στην πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918, κατάφεραν να ανακτήσουν ζωντανά δείγματα του θανατηφόρου ιού.

 

Κατοικημένα κυρίως από τους ανθρακωρύχους, οι ντόπιοι φοβήθηκαν την εξάπλωση των ασθενειών όταν διαπίστωσαν ότι τα σώματα δεν αποσυντέθηκαν, καθιστώντας παράνομη την τοποθέτηση περισσότερων ανθρώπων στο τοπικό νεκροταφείο. Ενώ επιτρέπεται να ταφούν οι στάχτες από καύση εκεί, λίγοι άνθρωποι έχουν λάβει αυτή την επιλογή και τελικά οι βαριά άρρωστοι εγκαταλείπουν το νησί και πηγαίνουν στη νορβηγική ενδοχώρα για να περάσουν τις τελευταίες μέρες τους.