fbpx

Motocross και Enduro! Μάθε τις διαφορές των δύο χωμάτινων από έναν πρωταθλητή!

Motocross και Enduro! Μάθε τις διαφορές των δύο χωμάτινων από έναν πρωταθλητή!

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπερδεύουν τις διαφορές motocross και enduro. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, όσοι φοβούνται τις δίτροχες αυτές δραστηριότητες, πεπεισμένοι ότι πρόκειται για ένα επικίνδυνο άθλημα.

Το Αctiveman.gr μίλησε με τον Μενέλαο Μερεμετσάκη, Έλληνα πρωταθλητή, με εξαιρετικά σημαντικές διακρίσεις σε παγκόσμια πρωταθλήματα, και συνιδιοκτήτη της εταιρείας «Yamaha Μερεμετσάκης» για να διαλευκάνει τόσο τις διαφορές όσο και την επικινδυνότητα που ενδεχομένως κρύβουν οι δύο παρόμοιες δραστηριότητες.

Ποια η διαφορά και οι κίνδυνοι των δύο σπορ;

Όπως εξηγεί ο κ. Μερεμετσάκης, η κύρια διαφορά μεταξύ motocross και enduro είναι ο χώρος στον οποίο ασκείται το άθλημα. «Το motocross γίνεται πάντα σε κλειστές πίστες, είτε indoor είτε outdoor» με τις πρώτες να αφορούν συγκεκριμένα στάδια και τις δεύτερες ειδικά διαμορφωμένες πίστες σε εξωτερικό χώρο.

«Στο outdoor υπάρχει μία πίστα περίπου 2χλμ., την οποία εκτελεί κυκλικά ο αναβάτης σε καθορισμένη κάθε φορά ώρα» αναλύει ο Έλληνας πρωταθλητής, διευκρινίζοντας πως διεξάγεται ναι μεν και σε βουνό, οι πίστες, ωστόσο, παραμένουν κλειστές.

Σε αντίθεση με το motocross, το enduro γίνεται πάντα σε εξωτερικό χώρο, διανύοντας «μεγάλες αποστάσεις, που φτάνουν τα 50χλμ και τα 80χλμ, πηγαίνοντας από βουνό σε βουνό και σε μονοπάτια». Όπως επισημαίνει ο κ. Μερεμετσάκης, «δεν είσαι προφυλαγμένος 100% γιατί κινείσαι πιο πολύ στο άγνωστο και μπορεί να συμβούν απρόοπτα». Αναφορικά με αυτά, ο ίδιος εξηγεί πως υπάρχει περίπτωση να «πεταχτεί» μπροστά στον αναβάτη – που έχει αναπτύξει ταχύτητα – κάποιο ζώο, όχημα ή κυνηγός και ενδεχομένως να συμβεί κάποιο ατύχημα. «Το enduro είναι σαφώς πιο “επικίνδυνο” από το motocross» εκτιμά ο Έλληνας πρωταθλητής, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως με την άγνωστη διαδρομή δεν υπάρχει η επαρκούμενη γνώση του χώρου, με αποτέλεσμα κάποιος να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα πηγάδι ή ένα γκρεμό χωρίς να το αντιληφθεί έγκαιρα.

Προφυλάξεις

Και στα δύο αθλήματα, οι αναβάτες θα πρέπει να φορούν ειδικές στολές και τα μηχανάκια οφείλουν να είναι σωστά φτιαγμένα και να συντηρούνται συχνά, λόγω των αλμάτων που πραγματοποιούν. «Στο motocross, βέβαια» λέει ο κ. Μερεμετσάκης, «οι αθλητές θα πρέπει να βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση, κάτι που δεν απαιτεί το enduro». Και αυτό, γιατί το μηχανάκι πέφτει συχνά σε λούκια και λακκούβες και ο αναβάτης θα πρέπει να έχει τη δύναμη να διαχειριστεί τους κραδασμούς. «Το motocross είναι το πιο δυνατό και σκληρό σπορ στον κόσμο» υπογραμμίζει ο δύο φορές πρωταθλητής Ελλάδος και κάνει αναφορά στον Βαλεντίνο Ρόσι και τον Φερνάντο Αλόνσο, λέγοντας πως «το 90% των οδηγών μηχανοκίνητου κάνουν motocross για να παραμένουν σε καλή φυσική κατάσταση».

Από την άλλη, στο enduro, ο αναβάτης θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένος και προσηλωμένος στο δρόμο, με πιο ήρεμη οδήγηση, για να προλαβαίνει, όπως εξηγεί ο κ. Μερεμετσάκης, «να διαβάσει το έδαφος».

Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα μοτοσυκλετιστικά αγωνίσματα

«Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν είμαστε οργανωμένοι» ισχυρίζεται ο πρωταθλητής του motocross, συμπληρώνοντας πως «αυτόνομα ό,τι κάνει ο καθένας και ό,τι βλέπει από το ίντερνετ».

«Στη χώρα μας υπάρχει η ΑΜΟΤΟΕ (Αθλητική ΜΟΤοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος) που βοηθάει όσο μπορεί στην υφιστάμενη κατάσταση» καταλήγει ο ίδιος, με εθνικές ομάδες που αποστέλλονται σε πανελλήνια αλλά και παγκόσμια πρωταθλήματα, καθώς και σε διάφορους αγώνες του εξωτερικού και των Βαλκανίων.

Στις φωτογραφίες ο Μενέλαος Μερεμετσάκης που είναι δύο φορές Πρωταθλητής Ελλάδος (1998, 1999) και τέσσερις φορές Πρωταθλητής Β. Ελλάδος (1998, 1999, 2000, 2001) στο motocross.