Σταμάτης Τελώνης: Ο ψυχολόγος που έγινε γυμναστής!

Σταμάτης Τελώνης: Ο ψυχολόγος που έγινε γυμναστής!

Θα μπορούσε να γίνει μοντέλο, αλλά όπως λέει ο ίδιος τον σταμάτησε το ύψος του! Έκανε πρωταθλητισμό στο καράτε, αλλά το άφησε για το πανεπιστήμιο απ΄ όπου βγήκε ψυχολόγος. Όμως τον κέρδισε η προπονητική και τελικά τα συνδυάζει και τα δύο σε ένα …τρελό ημερήσιο πρόγραμμα. Ο Σταμάτης Τελώνης τα εξηγεί όλα αυτά στο Activeman.

«Εδώ και δύο χρόνια δουλεύω σαν personal trainer» εξηγεί ο Σταμάτης «Είμαι 29 χρονών και πριν δύο χρόνια ολοκλήρωσα σπουδές και τα πάντα για να αφοσιωθώ στη δουλειά μου».

Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος κατάφερε να συνδυάσει όπως ο ίδιος θα ήθελε τις σπουδές του: «Έκανα καράτε, είχα μαύρη και έκανα πρωταθλητισμό και όπως συμβαίνει πάντα, παρατάς τον αθλητισμό για το πανεπιστήμιο. Ξέρεις τώρα, γονείς και τα σχετικά, κάπου έπρεπε να περάσω. Επέλεξα ψυχολογία στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Αθήνων, σπούδασα και αποφοίτησα, όμως άλλο ήταν αυτό που πραγματικά ήθελα και τελικά κατάφερα να το συνδυάσω».

Η αγάπη του για τον αθλητισμό, για την προπονητική τον οδήγησε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ισπανία: «Συνέχισα εκεί τις σπουδές μου στην αθλητική ψυχολογία και στο personal training» εξηγεί ο ίδιος «τότε αισθάνθηκα ότι πραγματικά συνδύασα αυτά που ήθελα. Ήμουν πλέον έτοιμος να κάνω τη δουλειά μου. Σκέψου ότι η προπονητική, είτε είναι personal με απλούς καθημερινούς ανθρώπους, είτε με αθλητές, είτε με ομάδες έχει να κάνει με την ψυχολογία και εγώ είμαι ψυχολόγος. Θα μπορούσα να δουλεύω μόνο σαν ψυχολόγος, αλλά δεν το έκανα, δεν με γέμιζε μόνο αυτό» καταλήγει.

Έτσι λοιπόν επέστρεψε στην Αθήνα και αφοσιώθηκε στη δουλειά του. Πλέον είναι περιζήτητος και όπως λέει ο ίδιος τρέχει και δεν προλαβαίνει: «Αρχίζω από το πρωί και μέχρι το βράδυ κάνω βόλτα την Αθήνα» λέει χαμογελώντας «Τρέχω από τον βορρά ως το νότο και έχω και μια σταθερή συνεργασία με τα Holmes Place. Ειδικεύομαι εκτός από το personal και στην ομαδική προπόνηση».

Η ερώτηση έρχεται αυτονόητη: Πως προλαβαίνει να τρώει, να ξεκουράζεται και να γυμνάζεται. «Γυμνάζομαι συνολικά 20 ώρες την εβδομάδα. Γυμνάζομαι στα ομαδικά, αλλά επειδή εκεί είναι αεροβική, κάνω και βάρη που είναι απαραίτητα για μια ολοκληρωμένη προπόνηση. Όσο για το φαγητό, είμαι ταπεράκιας και το αυτοκίνητο έχει γίνει η κουζίνα μου. Καμιά φορά παίρνω κάποια υγιεινά σάντουίτς από ένα μαγαζί που ανακάλυψα, αλλά η βάση είναι τα τάπερ και το φαγητό από το σπίτι. Βασικά πιστεύω ότι αν θέλεις όλα τα προλαβαίνεις, τα βάζεις σε τάξη και σε πρόγραμμα και τα προλαβαίνεις όλα».

- Ναι αλλά πολλοί λένε ότι δεν προλαβαίνουν ούτε να φάνε πρωινό. Τι έχεις να τους πεις;

- «Ο καναπές δεν είναι ζωή και στο μέλλον θα τους προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας. Αρκεί κάποιος να βάλει στόχο και να τον πετύχει, όχι για να βγει στη παραλία το καλοκαίρι, ούτε γιατί του το επιβάλει ο γιατρός για την υγεία του. Πρέπει να το συνειδητοποιήσει από μόνος του, ότι η άσκηση και η σωστή διατροφή κάνει καλό στην υγεία μας, στον ίδιο μας τον εαυτό».

Η λέξη διατροφή και μάλιστα σωστή διατροφή είναι μια μεγάλη υπόθεση που πολλοί δεν τηρούν, επικαλούμενοι φόρτο εργασίας: «Δεν υπάρχει φόρτος εργασίας. Εγώ τρέχω όλη μέρα και τα προλαβαίνω όλα. Πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα, για παράδειγμα ξυπνάω 10 λεπτά νωρίτερα και τρώω πρωινό, όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες» εξηγεί ο Σταμάτης.

«Σε γενικές γραμμές δεν μπορεί ο άνθρωπος να τα έχει όλα και ξάπλα και καλή υγεία, δεν γίνεται. Κάπου πρέπει να αφήσεις πράγματα, να μειώσεις άλλα και ο χρόνος βρίσκεται, γιατί αν στο πει ο γιατρός, τότε είναι αργά» αναφέρει .

- Πολλοί ακούνε τη λέξη διατροφή και τους φαίνεται βουνό, τι έχεις να τους πεις;

- «Δεν είναι βουνό. Είναι απλά, απλά πρέπει να λειτουργείς έξυπνα. Αν έχεις μια έντονη μέρα προτίμησε να φας υδατάνθρακες που είναι η βενζίνη του οργανισμού και άσε τα καλά λιπαρά για το βράδυ. Δεν είναι μόνο η πρωτεΐνη το καύσιμο του οργανισμού είναι και οι υδατάνθρακες».

Ο Σταμάτης κατάφερε να εξελίξει την επιστήμη του στον αθλητικό τομέα μπαίνοντας μάλιστα στο «πετσί του ρόλου» ως personal trainer. «Η ψυχολογία είναι πολύ σημαντική ειδικά στους καθημερινούς ανθρώπους και τι εννοώ με αυτό. Η ψυχολογία είναι σημαντική για κάποιον που κάνει πρωταθλητισμό, αλλά εκείνος είναι συνειδητοποιημένος, όπως οι αθλήτριες συγχρονισμένης κολύμβησης που παρακολουθούσα στην Ισπανία. Ο καθημερινός άνθρωπος που κάνει την υπέρβαση του για να χάσει τα περιττά κιλά και να έχει καλή υγεία χρειάζεται πολύ την αθλητική ψυχολογία, όσο και ένας που κάνει πρωταθλητισμό» εξηγεί ο Σταμάτης.

Θα περίμενε κανείς ότι ο Σταμάτης Τελώνης όταν εκδράμει σαββατοκύριακα, αρπάζει έναν καναπέ και δεν σηκώνεται, ώστε να ανακτήσει δυνάμεις. «Δεν είναι έτσι» λέει και χαμογελάει «στις εκδρομές παίρνω μαζί μου και το TRX και τις ιατρικές μπάλες και κάνω κάποια ώρα προπόνηση. Η προπόνηση είναι η ζωή μου και με εκτονώνει. Φυσικά και ξεκουράζομαι παράλληλα, όπως ξεκουράζομαι και στο σπίτι μου μια μέρα την εβδομάδα»

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε για τους μύθους των «απαγορευμένων» ασκήσεων!
Μην κάνεις αυτή την άσκηση είναι απαγορευμένη! Μην κάνεις την άλλη, είναι επίσης απαγορευμένη! Καμιά δεκαριά ασκήσεις «απαγορεύουν» οι γυμναστές των γυμναστηρίων.