Εναλλακτική άσκηση με γιόγκα

Εναλλακτική άσκηση με γιόγκα

Την γιόγκα πολλοί δεν την θεωρούν άθληση, αλλά κάνουν λάθος! Η γιόγκα δεν είναι κάτι νέο, είναι παλιά, πολύ παλιά και μας έρχεται από την Ινδία. Η λέξη Yoga προέρχεται από την αρχαία Ινδική γλώσσα ,τα σανσκριτικά και σημαίνει ένωση .Με τον όρο αυτό εννοούσαν την ένωση μεταξύ της ψυχής ,του σώματος και του μυαλού του ανθρώπου .Η γιόγκα έχει μια ιστορία χιλιάδων χρόνων .Ξεκίνησε την εποχή του βεδικού πολιτισμού, γύρω στα 2.800 π.Χ. Ως μία από τις φιλοσοφικές παραδόσεις της Ινδίας ,συνέχισε να εξελίσσεται μέσα από γενεές δασκάλων ,θεωρητικών και πρακτικών με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί διάφορα είδη γιόγκα.

Ο Στέφανος Λάινας είναι τεχνικός δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο η αγάπη του για τον αθλητισμό ήταν και είναι παντοτινή. Ασχολείται με τα βάρη αλλά και με τη γιόγκα. Όλα άρχισαν πριν από χρόνια όταν γνώρισε τη γιόγκα μέσω του δασκάλου του Σπύρου Καπνιά, στη Πάτρα, εκεί που ζει και εργάζεται.

Ο Στέφανος πλέον εργάζεται σαν Μηχανικός Ηλεκτρονικός Δικτύου σε εταιρεία Υψηλής Τεχνολογίας με αντικείμενο την κινητή τηλεφωνία και παράλληλα ασχολείται εδώ και δέκα χρόνια με την γιόγκα και τα τελευταία δύο χρόνια διδάσκει Ashtanga Yoga στο γυμναστήριο Body House (Πάτρα) και εξηγεί στο Activeman τα πάντα για τη γιόγκα:

«Η Ashtanga Vinyasa Yoga είναι ένα είδος yoga που βασίζεται στις διδαχές ενός διάσημου γκουρού ,του Sri T Krishnamacharya,η οποία έγινε δημοφιλής στα τέλη του εικοστού αιώνα από τον κύριο υποστηρικτή της και σύγχρονο γκουρού, τον Sri T Pattabhi Jois στη Mysore της Νότιας Ινδίας. Η κεντρική ιδέα αυτού του είδους yoga βασίζεται σ’ένα λεπτομερές σύστημα μέτρησης των αναπνοών κάθε στάσης  ,σε συνδυασμό με μια συγκεκριμένη κάθε φορά αλληλουχία κινήσεων» αναφέρει ο Στέφανος Λάινας και συνεχίζει:

«Η λέξη ashtanga  προέρχεται από τις σανσκριτικές αστ,που σημαίνει οχτώ και άνγκα , που σημαίνει κλαδιά.Πρόκειται για μια συστηματική προσέγγιση της ζωής που σκιαγραφείται στο << Γιόγκα Σούτρας >>- ένα σημαντικό κείμενο γραμμένο από τον σοφό Patanjali , μεταξύ του 200 π.Χ. και 200 μ.Χ.»

«Ο Patanjali οραματίστηκε τα οχτώ κλαδιά της γιόγκα σαν τα κλαδιά ενός δέντρου. Η άσανα(asana) , πού είναι η άσκηση των στάσεων και η πραναγιάμα(pranayama), η ελεγχόμενη αναπνοή,είναι δύο από αυτά τα κλαδιά.Τα υπόλοιπα έξι είναι οι γιάμα (yama),  οι ηθικοί κανόνες, η νιγιάμα(niyama),η αυτοπειθαρχία, η πρατιαχάρα (pratyahara),η απομόνωση των αισθήσεων , η νταράνα (dharana), η αυτοσυγκέντρωση, ο ντιάνα (dhyana), ο διαλογισμόςκαι η σαμάντι (samandhi), η διαφώτιση ή ένωση με τον εσωτερικό ευατό μας.Όταν ασκείστε σε ένα από τα οχτώ κλαδιά,ενθαρρύνετε τα άλλα να αναπτυχθούν και να σας οδηγήσουν τελικά προς το φως της εσωτερικής γνώσης».

«Η Ashtanga γιόγκα εστιάζεται κατ’αρχάς στην ασάνα και την πραναγιάμα.Καθώς η άσκηση σας θα βελτιώνεται, πιθανόν να επιθυμήσετε να ασκηθείτεκαι στα υπόλοιπα έξι κλαδιά,ώστε να επεκτείνετε τη γιόγκα και σε άλλες πτυχές της ζωής σας».

- Ποιοι μπορούν να ασχοληθούν και τι μπορούν να πετύχουν  μέσα από αυτή;

« Με την γιόγκα μπορούν να ασχοληθούν όλοι ανεξαρτήτου ηλικίας ,φύλου και σωματικής κατάστασης .Υπάρχει γιόγκα που απευθύνεται σε παιδιά και γιόγκα για άτομα προχωρημένης ηλικίας . Για παράδειγμα, ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή δασκάλους γιόγκα ο Iyengar είναι σε ηλικία 92 χρονών και ακόμα διδάσκει. Με την γιόγκα μπορούμε να πετύχουμε την εκγύμναση του σώματος μας , καθολικά και πολύπλευρα ,να βελτιώσουμε την φυσική μας κατάσταση , να νιώσουμε ευεξία και βαθειά χαλάρωση .Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί θρησκεία ή παραίτηση από τις ευθύνες της ζωής»

- Πόσο χρόνο απαιτεί από την καθημερινότητά μας ένα καλό και αποδοτικό πρόγραμμα εξάσκησης;

«Πιστεύω πως αν κάποιος έχει την δυνατότητα να αφιερώσει στον εαυτό του τρείς φορές την εβδομάδα από μια ώρα για να κάνει την πρακτική της γιόγκα, θα δει μεγάλη διαφορά στο σώμα του και όχι μόνο, σε λιγότερο από έξι μήνες».

- Ποιες ηλικίες αφορά και σε ποια από τις ηλικίες είναι πιο αποτελεσματική η γιόγκα;

«Η γιόγκα αφορά όλες τις ηλικίες και σε όλες  είναι αποτελεσματική .Ο  σύγχρονος άνθρωπος έχει ψύχωση με το σώμα του .Δεν είναι παράξενο λοιπόν που η γιόγκα έχει γίνει τόσο γνωστή τα τελευταία χρόνια γιατί αναμφίβολα προωθεί ένα πιο εμφανίσιμο και υγιέστερο σώμα αλλά το πιο υπέροχο και σημαντικό στη γιόγκα είναι ότι τα πλεονεκτήματα της προϋποθέτουν ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση, το οποίο ο ασκούμενος  μαθαίνει χρησιμοποιώντας το σώμα και την αναπνοή του ,βελτιώνοντας έτσι την αυτογνωσία και την πνευματική διαύγεια κάτι το οποίο γνώριζαν πολύ καλά οι αρχαίοι ημών πρόγονοι όταν έλεγαν «ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ».

- Εσείς πώς τα προλαβαίνετε όλα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είστε εργαζόμενος;

«Νομίζω πώς αν θέλουμε κάτι πραγματικά θα βρεθεί και ο χρόνος .Σίγουρα θυσιάζω κάτι άλλο από τον εαυτό μου αλλά αυτό που κάνω πραγματικά με γεμίζει».

- Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θα ήθελε αλλά διστάζει να ξεκινήσει γιόγκα;

«Θα τον συμβούλευα να πιστέψει στον εαυτό του και να κάνει αυτό το βήμα προς το μονοπάτι της γιόγκα».

 

 

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Οι κανόνες του στιλάτου άντρα έχουν 11 απλές κινήσεις!
Το να έχεις στιλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι κουστουμάτος! Ο καθένας μας έχει το δικό του στιλ, αρκεί να φροντίσεις να το καλλιεργήσεις και φυσικά να το αναδείξεις.