4 λόγοι να χρησιμοποιείς φυσικό σαπούνι και κυρίως το πράσινο!

4 λόγοι να χρησιμοποιείς φυσικό σαπούνι και κυρίως το πράσινο!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορείς να απαρνηθείς τα αφρόλουτρα και αν επιστρέψεις στη χρήση του φυσικού σαπουνιού, όπως κάνανε παλιά οι γονείς σου. Γιατί όμως να επιστρέψεις στο φυσικό σαπούνι και κυρίως στο πράσινο;

Το πράσινο σαπούνι δεν περιέχει ζωικά λιπαρά, αλλά ελαιόλαδο και η φυσική του σύνθεση το καθιστά υποαλλεργικό. Είναι εξαιρετικά ενυδατικό λόγω της περιεκτικότητας ελαιόλαδου και έτσι δεν αφήνει το δέρμα και τα μαλλιά αφυδατωμένα. Έχει εξαιρετικές απολυμαντικές ιδιότητες και σέβεται το pH του δέρματος

Πιο συγκεκριμένα το πράσινο σαπούνι έχει πολλές χρήσεις. Αναλυτικότερα,

1. Οι παιδίατροι προτείνουν στις νέες μαμάδες να πλένουν τα μωρουδιακά ρουχαλάκια κυρίως τους πρώτους μήνες με πράσινο σαπούνι είτε στο χέρι είτε στο πλυντήριο, με το ειδικό τρίμμα.

2. Το πράσινο σαπούνι είναι κατάλληλο για την προσωπική υγιεινή καθώς αφήνει το δέρμα απαλό, χωρίς ερεθισμούς και κοκκινίλες.

3. Είναι κατάλληλο για την καθαριότητα του σπιτιού αλλά και για έναν αποτελεσματικό καθαρισμό των ασπρορούχων με βάση τη γνώση και την εμπειρία των γιαγιάδων μας

4. Μπορεί να αποτελέσει ένα δραστικό φυτοφάρμακο σεβόμενο το περιβάλλον. Επιχειρήστε να ρίξετε 3 κουταλιές σούπας τρίμμα σε νερό φτιάχνουν ένα διάλυμα, το οποίο, με δυο-τρεις ψεκασμούς ανά πέντε ημέρες, προκειμένου να διώξετε τη μελίγκρα από τη λεμονιά του κήπου σας και να ανανεώσετε την άρρωστη δάφνη στο μπαλκόνι σας.

Η εμπορική σαπωνοποιία έχει προβεί στην πολύ άσχημη πρακτική αφαίρεσης της γλυκερίνης που παράγεται κατά τη φυσιολογική διαδικασία σαπωνοποίησης. Η γλυκερίνη είναι μια ιδιαίτερα κερδοφόρα ουσία που συχνά μεταπωλείτε σε άλλες καλλυντικές και φαρμακευτικές εταιρείες για να κάνουν λοσιόν και κρέμες. Το δέρμα σας λοιπόν, αφού έχει στεγνώσει από τις χημικές ουσίες του σκληρού απορρυπαντικού με το οποίο πλένεστε και που νομίζετε ότι είναι «σαπούνι», χρειάζεται απεγνωσμένα λίγη ενυδάτωση. Άρα ένα παραπάνω έξοδο για εσάς, αφού θα πρέπει να αγοράσετε ένα επιπλέον προϊόν ενυδάτωσης.

Τα περισσότερα εμπορικά «σαπούνια» περιέχουν συνθετικά μέσα αφρισμού, τεχνητά χρώματα και μια πληθώρα από χημικές ουσίες που οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε καν να προφέρουμε αλλά ούτε και ξέρουμε τις μακροπρόθεσμες αρνητικές, χημικές τους ιδιότητες. Αυτό γίνεται κυρίως για δύο λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι το κόστος. Τα φυσικά σαπούνια περιέχουν συστατικά που είναι εξ’ αρχής πολύ ποιο ακριβά. Επίσης απαιτούν όχι μόνο εργατικά χέρια αλλά και χρόνο για να κατασκευαστούν και να ωριμάσουν. Αυτά όλα επηρεάζουν την τελική τιμή που καθορίζεται από την σύσταση του προϊόντος και τον απαιτούμενο χρόνο κατασκευής και προετοιμασίας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ένα φυσικό, χειροποίητο σαπούνι με όλα τα ενυδατικά του συστατικά, δεν μπορεί να αντέξει τη διαχείριση των μηχανημάτων αυτόματης τυποποίησης. Η αυτόματη τυποποίηση «χτυπάει και πιέζει αλύπητα» την σαπουνόμαζα και ως εκ τούτου χρειάζεται ένα προϊόν σκληρό και ανθεκτικό. Εξού και η χημεία. Αυτό βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες του δέρματος μας.

 

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...