Άλη: Η …αλήτικη μπύρα της Θεσσαλονίκης [VIDEO]

Άλη: Η …αλήτικη μπύρα της Θεσσαλονίκης [VIDEO]

Άλη, σημαίνει περιπλάνηση. Η περιπλάνηση του αλήτη, δηλαδή του ελεύθερου ανθρώπου που τολμά, ρισκάρει, μάχεται, δε συμβιβάζεται, αναθεωρεί αναζητώντας διαρκώς νέες εμπειρίες και ιδέες, αυτό το αρχαίο ελληνικό όνομα επέλεξαν τρεις νέοι άνθρωποι που δημιούργησαν την πρώτη μικροζυθοποιία της Θεσσαλονίκης.

Ο Νίκος Ρόιδος, ο Αντώνης Μουστάκας, η Λίνα Δομβρου και ο Θωμάς Ευαγγελόπουλος, μετά τις σπουδές τους στην Ολλανδία, αποφάσισαν να γυρίσουν στην πόλη τους τη Θεσσαλονίκη και να στήσουν την πρώτη μικρζυθοποίια που παράγει δύο ειδών μπύρες με ξεχωριστή γεύση και άρωμα, κάτι πρωτόγνωρο για το απαιτητικό κοινό της Θεσσαλονίκης. όπως εξηγούν αναλυτικά και στο βίντεο που ακολουθεί στο τέλος του κειμένου.

«Η ιδέα της Άλη προέκυψε πριν από αρκετά χρόνια κατά τη διάρκεια των σπουδών μας στην Ολλανδία», διηγείται η γεωπόνος Λίνα Δρόμβου, μία εκ των παραγωγών. Εκεί κάθε πόλη έχει τις δικές της μικροζυθοποιείς και οι κάτοικοι της περιοχής τις στηρίζουν. Η κουλτούρα της μπύρας άνθισε σε μια χώρα όπως η Ολλανδία εκεί όπου η Λίνα, ο Νίκος Ρόιδος, ο Αντώνης Μουστάκας και ο Θωμάς Ευαγγελόπουλος άρχισαν να πειραματίζονται στην παραγωγή.

Μετά από πολλές …περιπλανήσεις αλλά και δημιουργική δουλειά στον κόσμο της μπύρας (ο Αντώνης Μουστάκας και ο Νίκος Ρόιδος δούλεψαν και σε ζυθοποιίες του εξωτερικού), το 2012 ξεκινούν να δημιουργούν τη δική τους μικροζυθοποιία στη Βιομηχανική περιοχή της Σίνδου σε μια περίοδο που άλλες βιομηχανίες έκλειναν.

«Άλη είναι η δική μας περιπλάνηση, είναι η γεύση και τα αρώματα που μας συντροφεύουν, είναι μια περιπλάνηση στον κόσμο της μπύρας», εξηγούν οι τέσσερις μικροζυθοποιοί παρουσιάζοντας τα μοναδικά σε γεύσεις και αρώματα προϊόντα τους.

Η Άλη είναι μια μπύρα απαστερίωτη που σημαίνει ότι δεν έχει υποστεί παστερίωση, η οποία είναι μια μορφή θερμικής επεξεργασίας που δρα ανασταλτικά στη γεύση. Είναι αφιλτράριστη, κάτι που σημαίνει ότι η μπύρα δεν έχει φιλτραριστεί. Το φιλτράρισμα όπως και η παστερίωση επηρεάζει τη γεύση αλλά και το σώμα της μπύρας αρνητικά. Μια αφιλτράριστη είναι πιο πλούσια γεύση και πιο γεμάτη.

«Μέσα από μπυρογνωσίες και happenings επιθυμούμε να «μυήσουμε» το κοινό σε νέες γεύσεις και αρώματα, γιατί η μπύρα είναι ένα ποτό, δεν είναι ένα ελαφρύ δροσιστικό αλκοολούχο» εξήγησαν οι τέσσερις φίλοι στη διάρκεια της παρουσίασης της Άλη στο ΖΥΘΟ ΝΤΟΡΕ.

Η Λίλυ Βαφειάδη με τη Δέσποινα Μαυρομμάτη του ΖΥΘΟΥ και τη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα

Ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καιτεζίδης με το δήμαρχο  Ωραιοκάστρου Αστέριο Γαβότση και τον αντιδήμαρχο Ωραιοκάστρου κ. Καραστερίου

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε τι μπορείς να πάθεις από ένα κακής ποιότητας εσώρουχο!
Η αγορά εσωρούχων μπορεί να σας προκαλέσει πρόβλημα; Ναι μπορεί είναι η απάντηση και αυτό έχει να κάνει με πιθανούς ερεθισμούς, ανάλογα με το ύφασμα από το οποίο είναι φτιαγμένο το εσώρουχο.