8 κανόνες για να «επιβιώσεις» σε ένα σκάφος!

8 κανόνες για να «επιβιώσεις» σε ένα σκάφος!

Και ξαφνικά βρέθηκες στο σκάφος, φίλου, του φίλου της παρέας των κολλητών, για να αρμενίσετε ένα διήμερο σε κάποιο νησί! Σου αρέσει η θάλασσα, αλλά η μοναδική εμπειρία που έχεις είναι η παραλία και τα πλοία της γραμμής. Αν και σε εντυπωσιάζει η ιδέα του ταξιδιού με σκάφος, πρέπει να προσέξεις κάποια απλά πράγματα για να περάσεις καλά.

Δεν έχει σημασία αν το σκάφος είναι μηχανοκίνητο ή ιστιοφόρο. Η συμπεριφορά είναι παρόμοια και διαφέρει πολύ από εκείνη του πλοίου της γραμμής! Βασικά κουνάει περισσότερο και αν βρίσκεσαι σε ιστιοφόρο και σηκώσουν πανιά να γνωρίζεις ότι στα όρτσα θα πάρει κλίση, τόση ώστε θα νομίζεις ότι θα …ανατραπεί.

Βασικά βγάλε τον όποιο φόβο ενδέχεται να έχεις. Τα σκάφη αυτά, είτε μηχανοκίνητα, είτε ιστιοφόρα είναι ασφαλή, απλά έχουν τους δικούς τους κανόνες που πρέπει να τους ακολουθήσεις για να περάσεις καλά:

1. Ξέχνα τις σαγιονάρες!
Γλιστράνε και μπορεί αν σε φέρουν σε δύσκολη θέση… ακόμα και να χτυπήσεις.

2. Μην περπατάς ξυπόλυτος!
Αν είσαι σε ιστιοφόρο, απέφυγε να περπατάς ξυπόλυτος. Ένα ζευγάρι αθλητικά αρκεί. Ο λόγος είναι ότι επειδή δεν είσαι εξοικειωμένος με το σκάφος μπορεί να χτυπήσεις στα ράουλα και στις δαγκάνες, που βρίσκονται στο κατάστρωμα και αποτελούν μέρος του συστήματος τω ν σχοινιών. Αν επιβαίνεις σε μηχανοκίνητο τότε δεν υπάρχει πρόβλημα!

3. Να κρατιέσαι από κάπου
Όσο είσαι στο σκάφος, είτε ιστιοφόρο είναι αυτό, είτε μηχανοκίνητο να φροντίσεις να κρατιέσαι από κάπου σταθερά, όταν αυτό πλέει. Ο λόγος είναι ότι εκτός του ότι το σκάφος βρίσκεται σε κίνηση, κλυδωνίζεται όπως είναι φυσικό από τον κυματισμό. Πάντα το ένα χέρι σου να βρίσκεται σε κάποιο σημείο που μπορείς να πιαστείς σε ενδεχόμενη απότομη αλλαγή πλεύσης ή κυματισμού.

4. Με σκυμμένο το κεφάλι.
Κυρίως στα ιστιοφόρα όταν κατεβαίνεις στις καμπίνες να έχεις το κεφάλι σου πάντα σκυμμένο. Το ίδιο να πράττεις και στα μηχανοκίνητα!

5. Πρόσεχε τη μάτσα!
Αν είσαι σε ιστιοφόρο και σηκώσουν πανιά να έχεις το νου σου στη μάτσα. Η μάτσα είναι το κάθετο στο κατάρτι ιστίο, το οποίο μετακινείται ανάλογα με την πλεύση. Θα στο πούνε βέβαια οι άνθρωποι, αλλά καλό είναι να το έχεις στο νου σου!

6. Να κρατάς το ποτό σου
Αν δεν έχεις αφήσει σε κάποια ειδική θήκη το ποτήρι του ποτού ή του καφέ, τότε θα πρέπει να το κρατάς στο χέρι, όταν το σκάφος είναι εν πλω.

7. Οικονομία στο νερό
Όχι γιατί ο ιδιοκτήτης το τσιγκουνεύεται, αλλά τα σκάφη είτε ιστιοφόρα, είτε μηχανοκίνητα, έχουν δεξαμενή νερού συγκεκριμένων διαστάσεων. Επομένως, επειδή δεν βρίσκεσαι σε δωμάτιο ξενοδοχείου, ούτε σε πλοίο της γραμμής που έχει τεράστιες δεξαμενές, μην σπαταλάς το νερό, όταν κάνεις μπάνιο.

8. Σκέψου ότι δεν είσαι ο Ντι Καπριο…
Και φυσικά το σκάφος που επιβαίνεις δεν είναι ο Τιτανικός. Απέφυγε να κάνεις τον Ντι Κάπριο στη πλώρη του σκάφους –αγαπημένη συνήθεια όσων επιβαίνουν πρώτη φορά- Αν πας στη πλώρη, σημείο απαγορευμένο στα επιβατηγά πλοία- τότε να κρατιέσαι από τα ρέλια και μη σκύβεις να δεις πως …σχίζει το νερό το σκάφος!!! Υπολόγισε ότι η πλώρη είναι το μοναδικό σημείο ενός σκάφους που κουνάει περισσότερο!

Γενικά το ταξίδι με μηχανοκίνητο ή ιστιοφόρο αποτελεί μια μοναδική εμπειρία που όμως για να την χαρείς θα πρέπει να τηρήσεις κάποιους απλούς κανόνες.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε για τους μύθους των «απαγορευμένων» ασκήσεων!
Μην κάνεις αυτή την άσκηση είναι απαγορευμένη! Μην κάνεις την άλλη, είναι επίσης απαγορευμένη! Καμιά δεκαριά ασκήσεις «απαγορεύουν» οι γυμναστές των γυμναστηρίων.