10+1 συμβουλές για υγιή απώλεια λίπους

10+1 συμβουλές για υγιή απώλεια λίπους

Γράφει ο personal trainer Θεόδωρου Τοσίδη

Για να κάψεις λίπος η αεροβική άσκηση από μόνη της δεν επαρκεί, απαιτείται και σωστή διατροφή.

Ένδεκα συμβουλές για χάσιμο λίπους χωρίς να κλονιστεί η υγεία μας, δίνει ο personal trainer Θεόδωρος Τοσίδης, σε άρθρο του για το Activeman:

1. Καταναλώστε όσο το δυνατόν λιγότερα επεξεργασμένα τροφιμα. Επεξεργασμένα φαγητά είναι αυτά από τα οποία αφαιρέθηκαν πολλές από τις βιταμίνες ή τα μεταλλικά στοιχεία και αντικαταστάθηκαν από λίπος, ζάχαρη και αλάτι. Το λευκό αλεύρι, το λευκό ρύζι και τα αλλαντικά είναι παραδείγματα τέτοιων τροφών. Το λευκό αλεύρι και η ζάχαρη είναι οι πρώτες ύλες μιας μεγάλης κατηγορίας τροφίμων. Μεγάλη προσοχή δώστε και στα έτοιμα συσκευασμένα γεύματα.

2. Εξαλείψτε τα Trans λιπαρά από τη διατροφή σας συμπεριλαμβανομένης της μαργαρίνης και των προϊόντων επάλειψης ψωμιού. Δώστε προσοχή στα συστατικά, στο πίσω μέρος της συσκευασίας (π.χ. μπισκότων, κέικ). Την επόμενη φορά που θα διαβάσετε «υδρογονωμένα» ή «μερικώς υδρογονωμένα έλαια» αφήστε το προϊόν στο ράφι του supermarket.

3. Μην αποφεύγετε τα καλά λιπαρά, για παράδειγμα το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς (ωμούς & ανάλατους) και τα ψάρια. Επιβεβαιώνεται συνεχώς από έρευνες ότι οι επαρκείς ποσότητες Ω-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας στην ορμονική ισορροπία και την απώλεια λίπους.

4. Εξαλείψτε όλους τους υψηλού γλυκαιμικού δείκτη υδατάνθρακες από τη διατροφή σας. Καταναλώστε άφθονα λαχανικά, φρούτα, και μόνο ολικής άλεσης τρόφιμα και αυτά σε μικρές ποσότητες, για να υποστηρίξετε την φυσιολογική έκκριση ινσουλίνης και την απώλεια λίπους. Για πιό ριζοσπαστική προσέγγιση (αλλά και δυσκολότερη στην εφαρμογή), αποφύγετε, όσο είναι δυνατόν, οτιδήποτε περιέχει γλουτένη.

5. Μην τρώτε ποτέ φρουκτόζη πριν την προπόνηση, αμβλύνει την χρήση λίπους για καύσιμο και μειώνει τον μεταβολικό ρυθμό.

6. Μην κάνετε προπόνηση με τελείως άδειο στομάχι ή όντας πολλές ώρες νηστικοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη λιγότερο ευνοϊκή  χρήση του λίπους για καύσιμο κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά και μικρότερη κατανάλωση θερμίδων κατά την ανάρρωση, τις ώρες μετά την προπόνηση (περίσσεια μετά-εξασκητική κατανάλωση οξυγόνου).

7. Μην καταναλώνετε καφεΐνη μετά την προπόνηση, ενδέχεται να ανεβάσει την κορτιζόλη την στιγμή που θέλετε να «καθαρίσετε» από αυτήν για μεγαλύτερη απώλεια λίπους και βέλτιστη ανάρρωση.

8. Εξαλείψτε όλα τα σάκχαρα από την διατροφή σας, για τη βέλτιστη σύσταση σώματος. Η εξάλειψη της ζάχαρης είναι η καλύτερη επιλογή, αν θέλετε να φτάσετε και να παραμείνετε σε χαμηλά ποσοστά λίπους, να  πρόλαβετε τον διαβήτη και να αποφύγετε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος, η υπέρταση, οι καρδιακές παθήσεις, και η πρόωρη γήρανση.

9. Μην καταναλώνετε φτηνά, χαμηλής ποιότητας, συμπληρώματα διατροφής. Πολλά από αυτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες σακχάρων, χημικών και βαρέων μετάλλων κάνοντας μεγαλύτερο κακό παρά καλό.

10. Μην πίνετε καθόλου αλκοόλ, αν δεν είναι δυνατή η εξάλειψη του, προτιμήστε το κόκκινο κρασί σε μικρές ποσότητες.

11. Πίνετε αύθονο νερό,  όλες οι λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, για να πραγματοποιηθούν, εξαρτώνται από το αν υπάρχουν βέλτιστα επίπεδα υγρών στο σώμα.

 

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Οι κανόνες του στιλάτου άντρα έχουν 11 απλές κινήσεις!
Το να έχεις στιλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι κουστουμάτος! Ο καθένας μας έχει το δικό του στιλ, αρκεί να φροντίσεις να το καλλιεργήσεις και φυσικά να το αναδείξεις.