18 συμβουλές για να μην βρεθείς αιχμάλωτος των διαρρηκτών

18 συμβουλές για να μην βρεθείς αιχμάλωτος των διαρρηκτών

Η νέα «μόδα» των διαρρηκτών είναι η αιχμαλωσία των θυμάτων τους ώστε να τους αποκαλύψουν που βρίσκονται κρυμμένα τα χρήματα ή τα κοσμήματα αξίας. Επειδή δεν θα ήθελες να βρεθείς ξαφνικά, μέσα στη νύχτα δεμένος από δύο ή και παρά πάνω κουκουλοφόρους διαρρήκτες να σε απειλούν και να σε βασανίζουν για να τους αποκαλύψεις που βρίσκονται τα τελευταία σου χρήματα, μπορείς να ακολουθήσεις τις συμβουλές της ΕΛΑΣ και των ειδικών συμβούλων ασφαλείας.

Το πρώτο βήμα είναι η πρόληψη, αφού η περίπτωση καταστολής είναι πρακτικά και αδύνατη και επικίνδυνη. Ο λόγος είναι απλός. Όσο γυμνασμένος και να είσαι, όσες πολεμικές τέχνες και αν γνωρίζεις το όπλο (πιστόλι ή μαχαίρι) είναι πάντα πιο γρήγορο από σένα. Σκέψου ότι οι αντίδραση σου θα είναι μειωμένη λόγω του ύπνου και το πιο πιθανό είναι ο διαρρήκτης να έχει συνεργό, επομένως να βρεθείς αντιμέτωπος με δύο ή και περισσότερα άτομα.

Έχουν καταγραφεί περιστατικά που οι ιδιοκτήτες του σπιτιού κοιμόταν και οι διαρρήκτες σήκωσαν τα πάντα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Τι κάνεις; Πρώτα η πρόληψη:

1. Μη μιλάς
Μη λες σε κανέναν και ειδικά στη παρέα στο μπαρ ότι σήκωσες τα χρήματα από την τράπεζα και τα πήγες σπίτι. Μη λες τίποτα αφού και οι τοίχοι έχουν …αυτιά. Δεν ξέρεις ποιος μπορεί να σε ακούει από τη διπλανή παρέα και ούτε γνωρίζεις αν ένας από τους φίλους σου μιλήσει (άθελα του) κάπου αλλού. Επομένως μη μιλάς για να μη γίνεις στόχος.

2. Χώρισε τα χρήματα
Ανεξάρτητα από το ποσό που έχεις σπίτι σου, χώρισε το σε κρυψώνες που είναι δύσκολο να φτάσει κάποιος. Στο πατάρι, πίσω από ηλεκτρικές συσκευές, στη κατάψυξη. Σκέψου υπάρχουν πολλές κρυψώνες. Χώρισε τα χρήματα και τα αντικείμενα αξίας και τοποθέτησε τα σε πολλά σημεία.

3. Παραπλανητική κρυψώνα
Άφησε μερικά σε πιο εμφανές σημείο. Στη βιβλιοθήκη ας πούμε, ώστε να τα βρούνε εύκολα. Σίγουρα θα έχεις απώλειες αλλά σίγουρα θα είναι οι ελάχιστες. Και από την άλλη ίσως δεν σου καταστρέψουν όλο το σπίτι, αν βρούνε χρήματα και μείνουν ικανοποιημένοι! Ακόμα και στη περίπτωση που σε αιχμαλωτίσουν θα γλιτώσεις με λιγότερο ξύλο και γενικά κίνδυνο. Οι διαρρήκτες θέλουν να τελειώνουν γρήγορα και χωρίς θύματα.

Αν βρεθείς αντιμέτωπος μαζί τους:

4. Μην κάνεις «ταρζανιά»
Αν αντιληφθείς διαρρήκτες μέσα στο σπίτι, μη προσπαθήσεις να κάνεις «ταρζανιά» προτιμότερο είναι να κάνεις ότι κοιμάσαι.

5. Στείλε μήνυμα στο «100»
Αν έχεις το κινητό κοντά σου, προσπάθησε να στείλεις γραπτό μήνυμα στο «100» γράφοντας τη λέξη διάρρηξη και τη διεύθυνση σου.

6. Κάνε πως κοιμάσαι
Μη σηκωθείς να κάνεις τον μάγκα. Όσο γυμνασμένος και αν είσαι, όσες πολεμικές τέχνες και να γνωρίζεις δεν ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις. Οι διαρρήκτες είναι βέβαιο ότι είναι οπλισμένοι και το πιθανότερο ότι είναι περισσότεροι από ένας.

7. Αν πέσεις στα χέρια τους
Αν σε αιχμαλωτίσουν μην τους εκνευρίσεις. Πάνε με τα νερά τους και αποκάλυψε το σημείο που έχεις κρυμμένα τα λιγότερα χρήματα. Έτσι θα γλιτώσεις τον βασανισμό. Σκέψου ότι οι διαρρήκτες δεν θέλουν πολύ φασαρία. Να σκέφτεσαι ότι περισσότερη σημασία έχει η σωματική σου ακεραιότητα η δική σου και της οικογένειας σου (αν είσαι παντρεμένος) παρά το όποιο ποσό χρημάτων ή αντικειμένων αξίας.

Και άλλες συμβουλές πρόληψης:

8. Ασφάλιση των κεντρικών και δευτερευουσών θυρών σε οποιοδήποτε όροφο και ειδικότερα σε μονοκατοικίες.

9. Αποφυγή ανοίγματος της πόρτας εισόδου ή/και εξώπορτας χωρίς επιβεβαίωση της ταυτότητας του προσώπου που επιθυμεί να εισέλθει.

10. Χρήση εξώπορτας ασφαλείας όπου δεν θα μπορεί ο ληστής να σπάσει την πόρτα ή να διαρρήξει την κλειδαριά και χρήση διπλής ασφάλειας στα παράθυρα για να μην μπορούν εύκολα οι ληστές να τα ανοίξουν.

11. Χρήση εξωτερικού φωτισμού στην είσοδο ή/και στην αυλή.

12. Γνωριμία και επικοινωνία με τους γείτονες. Έχει παρατηρηθεί ότι σε γειτονιές που οι κάτοικοι έχουν στενότερες σχέσεις μεταξύ τους, τα ποσοστά ληστειών είναι χαμηλότερα αφού μπορεί πιο άνετα να εντοπιστεί κάποιος ξένος προς τη γειτονιά.

13. Χρήση περίφραξης εξωτερικών σωλήνων υγραερίου, εξωτερικών μονάδων κλιματιστικών κ.α. με σκοπό να εμποδιστεί η αναρρίχηση των ληστών σε ανώτερους ορόφους.

14. Λήψη μέτρων προστασίας σε περιπτώσεις ανάληψης μεγάλων χρηματικών ποσών από ΑΤΜ ή υποκαταστήματα τραπεζών.

15. Τοποθέτηση πινακίδας, ότι η οικία προστατεύεται από σύστημα συναγερμού, ανεξάρτητα αν προστατεύεται ή όχι. Η τοποθέτηση επιδρά αρνητικά στην εισβολή και ληστεία της οικίας.

16. Επίδειξη προσοχής (μη εφησυχασμός) Κατά την είσοδο στην οικία/πολυκατοικία/γκαράζ. Αν παρατηρηθεί κάποιος άγνωστος να περιεργάζεται τα θυροτηλέφωνα της πολυκατοικίας, συνιστάται η αποφυγή εισόδου και η άμεση ενημέρωση των Αστυνομικών Αρχών.

17. Διασφάλιση του κλειδιού του οχήματος, κατά την είσοδο στην κατοικία, διότι σε αρκετές περιπτώσεις μετά τη ληστεία σι δράστες απομακρύνονται με το όχημα του θύματος.

18. Χρήση περσίδων ή κουρτινών που θα αποτρέπουν τον ληστή να δει μέσα στην οικία και να διακρίνει κάποια αντικείμενα που πιθανόν να αποτελούν στόχο, ιδιαίτερα στις οικίες όπου το εσωτερικό τους είναι ορατό μέσω των παραθύρων από τον δρόμο.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Με την …υπογραφή του Ρόσι η εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος (Video)
Παραμονή της εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος ο Vale, που έγινε πλέον 39 χρόνων, αποφάσισε να υπογράψει για άλλα δύο χρόνια στη Yamaha και να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα