Το εφιαλτικό διάστρεμμα της ποδοκνήμης

Το εφιαλτικό διάστρεμμα της ποδοκνήμης

Άρθρο του Σταύρου Παπαδόπουλου, ειδικού κινησιοθεραπείας

Το διάστρεμμα αποτελεί το μόνιμο εφιάλτη, ερασιτεχνών ή και επαγγελματιών αθλητών, είτε είναι ελαφράς μορφής είτε βαριάς. Πολλοί αθλητές έχασαν σημαντικούς αγώνες ή πρωταθλήματα για ένα διάστρεμμα. Στους ερασιτέχνες προκαλεί προβλήματα στην εργασία τους και φυσικά κακή διάθεση, αφού η εκτόνωση του οργανισμού αναβάλετε!

Οι συμβουλές του ειδικού κινησιοθεραπείας, Σταύρου Παπαδόπουλου, που περιγράφει στο άρθρο του που έγραψε για το Activeman, είναι σημαντικές:

Η πιο συχνή πάθηση του ποδιού και της ποδοκνημικής είναι το διάστρεμμα. Η κάκωση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τη θλάση, που είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο, η όποια χαρακτηρίζει τον τραυματισμό ενός μυ η ενός τένοντα. Ως διάστρεμμα χαρακτηρίζεται η διάταση ή η ρήξη των συνδέσμων γύρω από την περιοχή της ποδοκνημικής.

Το διάστρεμμα συμβαίνει καθώς το πόδι έρχεται σε ξαφνική, ανεξέλεγκτη έσω ή έξω στροφή σαν αποτέλεσμα πτώσης, άμεσης πλήξης ή τρεξίματος σε ανώμαλες επιφάνειες. Οι ίνες των συνδέσμων διατείνονται και αν η κίνηση δεν ελεχθεί, μπορεί να συμβεί μερική ή ολική ρήξη. Λόγω αυτού οι κακώσεις αυτές διαβαθμίζονται σε Ι, ΙΙ και ΙΙΙ βαθμού.

Του Ι βαθμού παρουσιάζει μια ήπια διάταση χωρίς να παρουσιάζει αστάθεια, του ΙΙ βαθμού παρουσιάζει μια μικρού βαθμού αστάθεια και του ΙΙΙ βαθμού  παρουσιάζει μεγάλου βαθμού αστάθεια. Η διάγνωση γίνεται βάση του ιστορικού, του κλινικού ελέγχου  και αν κριθεί απαραίτητο με ακτινογραφίες. Το διάστρεμμα σαν εικόνα εμφανίζει πόνο, οίδημα που είναι διάχυτο ή εντοπισμένο, αδυναμία στη βάδιση.

Σαν θεραπεία για το διάστρεμμα Ι και ΙΙ βαθμού συνίσταται ανάπαυση, χρήση πάγου, πιεστική επίδεση και ανάρροπη θέση του μέλους. Η θεραπεία συνεχίζει με τοποθέτηση  νάρθηκα. 1-3 εβδομάδες μετά την κάκωση γίνονται ασκήσεις ενδυνάμωσης κινητοποίησης και ιδιοδεκτικότητας για 4 έως 6 εβδομάδες. Η αποκατάσταση στου ΙΙΙ βαθμού είναι διφορούμενη. Η μια είναι όπως περιγράφηκε πιο πριν. Μερικοί γιατροί πιστεύουν πως η ακινητοποίηση με νάρθηκα ρε ραχιαία κάμψη είναι πιο σημαντική.

Τέλος η χειρουργική αποκατάσταση κρίνεται απαραίτητη μόνο σε περιπτώσεις επαγγελματιών χορευτών ή αθλητών που δεν μπορεί να επιδοθεί στο άθλημα μετά την κάκωση. Όταν επιστρέψει στις αθλητικές δραστηριότητες πρέπει να προστατεύει την ποδοκνημική με ειδική επίδεση  Tape έως ότου ανακτήσει πλήρη δύναμη

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Οι κανόνες του στιλάτου άντρα έχουν 11 απλές κινήσεις!
Το να έχεις στιλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι κουστουμάτος! Ο καθένας μας έχει το δικό του στιλ, αρκεί να φροντίσεις να το καλλιεργήσεις και φυσικά να το αναδείξεις.