Πότε πρέπει να φοράω ζώνη μέτρησης σφυγμών;

Πότε πρέπει να φοράω ζώνη μέτρησης σφυγμών;

Πρόκειται για ένα χρήσιμο εξάρτημα ειδικά όταν γίνεται έντονη αεροβική προπόνηση. Ωστόσο στα γυμναστήρια πολλοί το φορούν γενικότερα… Πότε άραγε είναι χρήσιμο και αποτελεσματικό να φοράς τη ζώνη μέτρησης σφυγμών;

Με αυτό το όργανο όπως το λέει και η λέξη, μετράς τους σφυγμούς σου, ανάλογα με την ένταση που δίνεις στην προπόνηση. Για παράδειγμα οι έμπειροι αθλητές αντοχής ξέρουν περίπου πόσους παλμούς κτυπά η καρδιά τους ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της προπόνησης, πρέπει να έχουν και ένα αντικειμενικό τρόπο να μετρούν αυτούς τους παλμούς. Ο λόγος είναι ότι κάποιες φορές οι παλμοί αλλάζουν είτε λόγω υπερκόπωσης, ασθένειας κλπ., και η προπόνηση να γίνεται τελικά σε λάθος ένταση από αυτή που θα έπρεπε. Πόσο μάλλον σε έναν ερασιτέχνη αθλητή που γυμνάζεται στον διάδρομο ενός γυμναστηρίου.

Στο εμπόριο πωλείται ένα ρολόι που μετρά τους σφυγμούς, ενώ η ζώνη προσαρμόζεται στο στήθος. Αυτός είναι ο μηχανικός και απλός τρόπος, υπάρχει βέβαια και ο κλασσικός που μετράμε τους σφυγμούς μόνοι μας.

Η χρήση του ρολογιού είναι απαραίτητη αν αθλείσαι ελεύθερα στην ύπαιθρο, είτε τρέχοντας, είτε με ποδήλατο. Έτσι θα μπορείς να παρακολουθείς και να ισορροπείς την ένταση της προπόνησης.

Ακόμα στα περισσότερα γυμναστήρια η ζώνη μέτρησης σφυγμών που είναι συμβατή με τους διαδρόμους, δίνεται για την ώρα που ασκείσαι στον διάδρομο.

Το σίγουρο είναι ότι ο παραδοσιακός τρόπος δεν διαφέρει πολύ από τον ηλεκτρονικό. Ωστόσο η ζώνη μέτρησης σφυγμών σου δίνει απευθείας και σε πραγματικό χρόνο τους σφυγμούς σου, ώστε να προσαρμόσεις την ένταση της προπόνησης στα επιθυμητά επίπεδα. Αν για παράδειγμα θέλεις να κάψεις λίπος ή αν θέλεις να αυξήσεις την αντοχή σου, στόχους που θα βγάλεις σε συνεργασία με τον γυμναστή του γυμναστηρίου.

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν πέντε βασικές «ζώνες» που πρέπει να κυμαίνονται αυτοί οι παλμοί, και σε ένα σωστό προπονητικό πρόγραμμα, ειδικά όταν ο προπονητής δεν είναι παρών, ο αθλητής γνωρίζει αρκετά πριν σε ποιές ζώνες παλμών θα κινηθεί σε κάθε προπόνηση. Να σημειώσω εδώ ότι υπάρχουν προπονητές οι οποίοι κάποιες ζώνες, για να ελέγχουν ακόμη καλύτερα τους αθλητές τους τις έκαναν μικρότερες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 6 ή ακόμη και 7 ζώνες, αλλά γενικώς επικρατεί η θεωρία με τις 5 ζώνες.

1. Ζώνη Αποκατάστασης και Υγείας, 50% – 60% του Μέγιστου Αριθμού Παλμών (ΜΑΠ).

2. Ζώνη «Καψίματος λίπους» 60% – 70% του ΜΑΠ.

3. Η Αερόβια ζώνη 70% – 80% του ΜΑΠ.

4. Η Αναερόβια ζώνη 80% – 90% του ΜΑΠ.

5. Η ζώνη της μέγιστης προσπάθειας 90% – 100% του ΜΑΠ.

Οι παλμοί της καρδιάς του ανθρώπου ανάλογα με την ηλικία του είναι οι εξης:

ΗΛΙΚΙΑ 70% ΣΦ. ΜΑΞ. 80%ΣΦ.ΜΑΞ.
31-35   131               159
36-40   127               155
41-45   124               152
46-50   120               146
51-55   117               142
56-60   113               138
61-65   110               133
66-70   106               129

Με δύο λόγια η παρακολούθηση των σφυγμών είναι σημαντική ώστε να πετύχεις ακριβώς τους στόχους σου!

 

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Με την …υπογραφή του Ρόσι η εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος (Video)
Παραμονή της εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος ο Vale, που έγινε πλέον 39 χρόνων, αποφάσισε να υπογράψει για άλλα δύο χρόνια στη Yamaha και να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα