Νίκα το πρωινό… δυσάρεστο… σφίξιμο!!!

Νίκα το πρωινό… δυσάρεστο… σφίξιμο!!!

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να συμβεί σε όλους μας και είναι ένα πολύ δυσάρεστο συναίσθημα, ειδικά το πρωί που βιάζεσαι να πας στη δουλειά! Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η διατροφή που έχει να κάνει με τις φυτικές ίνες που παίρνεις. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Όμως υπάρχουν λύσεις να ξεφύγεις από αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Για να φύγεις από τη δύσκολη θέση, μπορείς να κάνεις ένα από αυτά τα απλά πράγματα:

- Καφεδάκι και …καθισιό!

Οι αθλητές αναφέρουν ότι η πρωινή κούπα καφέ που πίνουν φαίνεται να κινεί καλύτερα τα πράγματα στο παχύ έντερο. Από την άλλη οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι γιατί ο καφές λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Έρευνα έχει ανακαλύψει ότι ο καφές προκαλεί μία επιθυμία προς αφόδευση. Αναφέρει όμως ότι όποιοδήποτε ζεστό ρόφημα μπορεί να προκαλέσει μία κίνηση στο έντερο, συμπεριλαμβανομένης μίας κούπας με ζεστό τσάι ή ζεστό νερό αφού το ζεστό υγρό λειτουργεί σαν αγγειοδιασταλτικό. Διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία στο πεπτικό σύστημα και βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος και τη δραστηριότητα των εντέρων.

- Κινήσου!

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σε στείλει νωρίτερα στο μπάνιο και αυτός είναι ένας λόγος που το ζέσταμα μπορεί να είναι τόσο σημαντικό πριν από έναν αγώνα. Αν προσπαθείς να κάνεις την ανάγκη σου στο σπίτι ή σε κάποιο ξενοδοχείο, δοκίμασε να ανέβεις και να κατέβεις τις σκάλες ή να κάνεις κάποια άλματα και διατάσεις.

- Ξύπνα νωρίτερα

Το άγχος του χρόνου είναι σημαντικό και αποτρέπει την αφόδευση. Φρόντισε να ξυπνάς αρκετά νωρίς ώστε να έχεις χρόνο να ασχοληθείς με την πρωινή σου ρουτίνα, παρέχοντας στο σώμα σου και τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται στο μπάνιο χωρίς βιασύνη. Οι αθλητές που χρειάζεται να τρέξουν σε διαφορετικές χρονικές ζώνες, πρέπει να προσπαθήσουν να παραμείνουν όσο πιο κοντά γίνεται στο πρόγραμμα του σώματός τους.

- Κάνε …μασάζ!

Ερευνά του UCLA συμβουλεύει να ασκούμε ελαφριά πίεση στο περίνεο- την περιοχή ανάμεσα στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό- ώστε να διασπαστούν και να μαλακώσουν τα κόπρανα σε ανθρώπους που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Αν και ακόμα δεν πρόκειται για γενική θεραπεία που μπορεί να σου γράψει ο γιατρός σου και μπορεί να νιώσεις λίγο άβολα κάνοντας το μασάζ, η ειδικός αναφέρει ότι αξίζει να το δοκιμάσεις, αν έχεις φτάσει σε αδιέξοδο.

- Αν είναι πολύ το ζόρι, πάρε υπόθετα γλυκερίνης;

Κάποιοι αθλητές παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν υπόθετα γλυκερίνης σε συγκεκριμένα, απελπισμένα πρωινά. Ο χρόνος που χρειάζεται ένα υπόθετο για να λειτουργήσει διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορεί να δράσει σε 15 με 20 λεπτά ή να χρειαστεί αρκετές ώρες. Έτσι, αν το πάρεις το πρωί πριν από κάποιο αγώνα, κινδυνεύεις να ξεκινήσεις προτού αυτό έχει καταφέρει να δράσει. Είναι καλύτερο, λοιπόν, να το χρησιμοποιήσεις το προηγούμενο βράδυ.

TIPS
Για να προλάβεις το κακό πρέπει να στρώσεις την διατροφή σου! Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών είναι σημαντική τις ημέρες και βδομάδες πριν τον αγώνα, ώστε να έχεις μία φυσική πέψη και να αποφύγεις τη δυσκοιλιότητα. Αν είσαι αθλητής, την ημέρα του αγώνα τρεξίματος, η λήψη περισσότερων φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει διάρροια, οπότε μη φας ή πιεις μεγάλες ποσότητες το ίδιο πρωί, ειδικά αν δεν τις έχεις συνηθίσει.

Γενικά να γνωρίζεις ότι η δυσκοιλιότητα προκαλείται όταν τα κόπρανα είναι πολύ στεγνά για να κινηθούν με ευκολία στο σώμα. Έτσι, όταν πίνεις πολύ νερό, μπορείς πάντα να βοηθήσεις τα πράγματα να κινηθούν πιο γρήγορα!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Οι κανόνες του στιλάτου άντρα έχουν 11 απλές κινήσεις!
Το να έχεις στιλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι κουστουμάτος! Ο καθένας μας έχει το δικό του στιλ, αρκεί να φροντίσεις να το καλλιεργήσεις και φυσικά να το αναδείξεις.