Προσοχή στις …κόντρες, ο μηνίσκος καραδοκεί!

Προσοχή στις …κόντρες, ο μηνίσκος καραδοκεί!

Άρθρο του Σταύρου Παπαδόπουλου, ειδικού κινησιοθεραπείας

 

 

 

 

 

Ο μηνίσκος… ο εφιάλτης όλων των αθλητών ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τένις, που επηρεάζονται περισσότερο! Όχι πως ο κίνδυνος εκδήλωσης μηνίσκου δεν καραδοκεί και σε αθλητές άλλων αθλημάτων, αλλά η εκδήλωση του είναι πιο σπάνια. Και δεν κινδυνεύουν μόνο οι επαγγελματίες αθλητές, εξίσου κινδυνεύουν και οι ερασιτέχνες, όπως εκείνοι που παίζουν mini soccer. Ο ειδικός κινησεοθεραπείας Σταύρος Παπαδόπουλος, αναλύει το θέμα:

«Το γόνατο είναι η πλέον καταπονούμενη άρθρωση του σώματος και αποτελείται από τρία οστά μηριαίο, κνήμη και επιγονατίδα, δύο μηνίσκους , πολλούς συνδέσμους, εκ των οποίων οι σπουδαιότεροι είναι οι έσω και  έξω πλάγιος , πρόσθιος και οπίσθιος χιαστός , πολλούς τένοντες και τέλος τον αρθρικό υμένα και το λιπώδες σώμα της επιγονατίδας. Το σύμπλεγμα αυτό προσφέρει κινητικότητα στην κάμψη-έκταση αλλά και στροφική κινητικότητα λίγων μοιρών. Η ευπάθεια του γόνατος έχει να κάνει με τους τραυματισμούς στα νέα κυρίως άτομα και στη φθορά του χρόνου στους ηλικιωμένους Ο μηνίσκος είναι βιολογικό εξάρτημα εντός του γόνατος. Κάθε γόνατο έχει δύο μηνίσκους τον έσω και τον έξω».

»Οι αθλητές που επηρεάζονται περισσότερο από τραυματισμούς στην περιοχή του γόνατος είναι οι ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες, αθλητές του τένις».

»Οι μηνίσκοι τραυματίζονται πάντα με έμμεση βία στροφικής καταπόνησης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να το πάθεις όχι μόνο παίζοντας ποδόσφαιρο, ή μπάσκετ, ή ρακέτες, ή τένις, αλλά και με ένα απλό παραπάτημα σε σκαλοπάτι ή με ένα απλό γονάτισμα για να δέσεις τα κορδόνια σου. Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας. Στην τρίτη ηλικία (50-75 ετών) οι ρήξεις μηνίσκων είναι κυρίως εκφυλιστικού τύπου και τα συμπτώματα εκδηλώνονται μετά από καταπόνηση ή μετά από χρόνια φθορά. Δεν απαιτείται σαφής τραυματισμός ή απότομη κίνηση για να εκδηλωθούν. Εκδηλώνονται με ένα απλό γονάτισμα ή στα σκαλοπάτια, ή με λίγο τρέξιμο, ή μετά από ένα χορό. Ο ασθενής αναφέρει συνήθως ένα αίσθημα "κρακ" που τον οδήγησε στην ακινητοποίηση. Ο ασθενής παρουσιάζει πόνο στην περιοχή του γόνατος ,οίδημα , αστάθεια κατά την στροφική κίνηση του γόνατος και σε πιο μεταγενέστερο στάδιο και κλείδωμα της άρθρωσης με αδυναμία της κίνησης του μέλους. Η αντιμετώπιση διαφέρει ανάλογα την βλάβη που έχει υποστεί ένας μηνίσκος η όποια διακρίνεται από συντηρητική έως και χειρουργική».

»Τέλος από πλευράς φυσιοθεραπευτικής συνιστάτε ξεκούραση του μέλους, συνίσταται η χρήση αντιφλεγμονωδών, κρυοθεραπεία με τη χρήση κρύων επιθεμάτων, η χρήση κάποιου νάρθηκα ώστε να συγκρατεί σταθερή την άρθρωση όπως και εκγύμναση τετρακέφαλου για τον ίδιο λόγο  και φυσικά η χρήση υπερήχων και αναλγητικών ρευμάτων ώστε να απομακρυνθεί το οίδημα η φλεγμονή και να αντιμετωπιστεί η βλάβη».

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Με την …υπογραφή του Ρόσι η εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος (Video)
Παραμονή της εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος ο Vale, που έγινε πλέον 39 χρόνων, αποφάσισε να υπογράψει για άλλα δύο χρόνια στη Yamaha και να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα