Προσοχή στις κακώσεις πλαγίων συνδέσμων!

Προσοχή στις κακώσεις πλαγίων συνδέσμων!

Άρθρο του Σταύρου Παπαδόπουλου, ειδικού κινησιοθεραπείας

 

 

 

 

 

Σε συνέχεια του άρθρου για τις κακώσεις που εμφανίζονται σε αθλητές ποδόσφαιρου, μπάσκετ , τένις και άλλων αθλημάτων αυτή τη φορά θα μιλήσω για τις κακώσεις των πλάγιων  συνδέσμων του γόνατος. Οι πλάγιοι  σύνδεσμοι είναι από τους σημαντικούς συνδέσμους του γόνατος.

Προσφέρουν μεγάλη σταθερότητα στο γόνατο αποτρέπει υπερβολικές κινήσεις στροφής καθώς και την κίνηση να λυγίζει το γόνατο προς τα μέσα ( βλεσότητα ). Όταν οι παραπάνω κινήσεις γίνουν με μεγάλη δύναμη και μεγάλο βαθμό ώστε να υπερβαίνουν τις δυνάμεις του συνδέσμου, όπως σε ένα μαρκάρισμα ή ένα τάκλιν στο ποδόσφαιρο, τότε ο σύνδεσμος τραυματίζεται. Η παραπάνω κατάσταση ονομάζεται ρήξη πλαγίου συνδέσμου.  Ο τραυματισμός ποικίλει από μικρή διάταση των ινών του με αποτέλεσμα λίγο πόνο , μέχρι και ολική ρήξη του με αποτέλεσμα σοβαρό πόνο και ανικανότητα.

Ο ασθενής σαν συμπτώματα αναφέρει συχνά πόνο σε μια από τις δυο πλευρές της άρθρωσης μολονότι μπορεί να παρουσιάζει και παράλληλα τραυματισμό των χιαστών συνδέσμων. Ακόμα αναφέρει αστάθεια στη βάδιση αλλά και το αίσθημα ασταθούς άρθρωσης. Μπορεί να εμφανίζει επίσης και οίδημα εντοπισμένο σε μια από τις δυο πλευρές. 

Η φυσικοθεραπεία είναι ζωτικής σημασία όχι μόνο για την ταχύτερη και πληρέστερη ανάρρωση αλλά και για την πρόληψη του επανατραυματισμού. Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει :           

- Μάλαξη κοινώς μασάζ

- Αρθρική κινητοποίηση

- Taping- περίδεση

- Χρήση κρύων ή ζεστών επιθεμάτων

- Υδροθεραπεία 

Ασκήσεις βελτίωσης της ελαστικότητας των μυών (ελαστικότητα των τετρακέφαλων μυών, των οπίσθιων μηριαίων μυών και των  γλουτιαίων μυών), της δύναμης ( ενδυνάμωση των τετρακέφαλων μυών, των οπίσθιων μηριαίων μυών και των  γλουτιαίων μυών )  και της ισορροπίας

- Εκπαίδευση

- Πρόγραμμα παιδικής επαναφοράς στις προηγούμενες δραστηριότητες.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Τελικά τι θέλουν οι γυναίκες; Τούμπανους ή απλά γυμνασμένους άντρες;
Πλακώνεσαι στο γυμναστήριο, φουσκώνεις, καμαρώνεις μπροστά στον καθρέφτη το κορμί που με τόσο κόπο έφτιαξες και το ίδιο βράδυ στο μπαράκι τρως μια απόρριψη από την τύπισσα που καμακώνεις για χάρη ενός