Ρήξη χιάστου συνδέσμου και η θεραπεία!

Ρήξη χιάστου συνδέσμου και η θεραπεία!

Άρθρο του Σταύρου Παπαδόπουλου, ειδικού κινησιοθεραπείας

 

 

 

 

Οι χιαστοί είναι 2 σύνδεσμοι στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατος που η πορεία του σχηματίζει Χ και συνδέουν το μηριαίο οστό με την κνήμη. Η λειτουργία του προσθίου χιαστού είναι να αποτρέπει τη στροφή και την πρόσθια κίνηση της κνήμης σε σχέση με το μηρό, ενώ του οπισθίου χιαστού συνδέσμου περιορίζει την οπίσθια κίνηση της κνήμης σε σχέση με τον μηρό. Οι σύνδεσμοι μαζί με τους μύες της περιοχής συνεργάζονται για να διαχειριστούν τις δυνάμεις που ασκούνται στην άρθρωση κατά την διάρκεια του περπατήματος και του τρεξίματος.

Κατά κανόνα η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου αφορά αθλητές που έχουν να κάνουν με τρέξιμο όπως στίβο ή ποδόσφαιρο.  Οι μηχανισμοί κάκωσης των χιαστών συνδέσμων είναι η στροφή του γόνατος, η υπερέκταση του γόνατος, η πρόσθια ή οπίσθια μετατόπιση της κνήμης σε σχέση με τον μηρό. Όταν οι κινήσεις γίνουν με μεγάλη δύναμη και σε βαθμό τέτοιο που να ξεπερνά τις δυνάμεις αντοχής των χιαστών συνδέσμων, τότε προκαλείται κάκωση. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή σαν ρήξη των χιαστών συνδέσμων (πρόσθιου ή οπίσθιου ) και κυμαίνεται από μικρή διάσταση των ινών τους με αποτέλεσμα λίγο πόνο, μέχρι και ολική ρήξη με αποτέλεσμα σοβαρό πόνο και ανικανότητα.

 

Η ρήξη των χιαστών ταξινομείται ως εξής :

1ου Βαθμού: Ένας μικρός αριθμός ινών του συνδέσμου έχει υποστεί ρήξη δημιουργώντας λίγο πόνο αλλά επιτρέπεται η πλήρης δραστηριότητα.

2ου Βαθμού: Ένας σημαντικός αριθμός ινών του συνδέσμου έχει υποστεί ρήξη και ως αποτέλεσμα μερικό περιορισμό της δραστηριότητας.

3ου Βαθμού: Όλες οι ίνες του συνδέσμου έχουν υποστεί ρήξη με αποτέλεσμα αστάθεια στο γόνατο και μεγάλη απώλεια λειτουργικότητας. Συνήθως τραυματίζονται και άλλες δομές του γόνατος όπως οι μηνίσκοι και οι πλάγιοι σύνδεσμοι.

 

Θεραπεία ρήξεων χιαστών συνδέσμων

Πρώτο και προέχον σύμπτωμα που υφίσταται κατά τη ρήξη των χιαστών είναι ο πόνος και η αδυναμία συνέχισης της προηγούμενης δραστηριότητας. Τις περισσότερες φορές, ο ασθενής αντιλαμβάνεται επιτόπου τον τραυματισμό, αφού έχει την αίσθηση ή ακόμα και το άκουσμα του ηχητικού «κρακ». Χαρακτηριστικό είναι και το πρήξιμο της περιοχής της άρθρωσης που γίνεται εμφανέστατο μέσα στην πρώτη ώρα από τον τραυματισμό και οφείλεται στη συγκέντρωση αίματος μέσα στην άρθρωση .Τα σύγχρονα δεδομένα στην αντιμετώπιση της ρήξης των χιαστών συνδέσμων, επιβάλλουν τη χειρουργική αποκατάσταση της βλάβης, αφού αν για παράδειγμα το γόνατο μείνει χωρίς πρόσθιο χιαστό, η συνεχής αστάθεια της άρθρωσης θα οδηγήσει σε βλάβες και άλλων δομών της άρθρωσης (μηνίσκων, αρθρικών χόνδρων). Από φυσιοθεραπευτικής άποψης συνιστάτε χρήση πάγου , περίδεση του μέλους, ενδυνάμωση του τετρακέφαλου, γλουτιαίων, προσαγωγών, οπισθίων μηριαίων, μασάζ, και τέλος εκπαίδευση επαναφοράς στις δραστηριότητες του αθλητή.  

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Κρίση μέσης ηλικίας: Όσα πρέπει να ξέρετε για... όταν έρθει η ώρα
Πολλοί άνδρες περνούν από μια φάση όπου εξετάζουν σκληρά τη ζωή που ζουν. Νομίζουν ότι θα μπορούσαν να είναι πιο ευτυχισμένοι, και αν θέλουν να κάνουν μια μεγάλη αλλαγή, αισθάνονται την επιθυμία να το