Πως θα βρεις την κατάλληλη ώρα για πιο αποδοτική προπόνηση

Πως θα βρεις την κατάλληλη ώρα για πιο αποδοτική προπόνηση

Ποια ώρα της ημέρα αποδίδεις καλύτερα στην προπόνηση; Υπάρχει ιδανική ώρα προπόνησης γενικότερα ή είναι κάτι που αφορά τον καθένα χωριστά; Ερωτήματα που απασχολούν, αν θέλεις να κάνει πιο αποδοτική την προπόνηση σου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες καλό είναι να προσαρμόζει κανείς την προπόνηση στο ωράριό του και όχι το αντίστροφο. Ωστόσο κάθε ώρα της ημέρας έχει τα δικά της πλεονεκτήματα για τον οργανισμό σου και κατά συνέπεια για το σώμα σου.

Δες λοιπόν ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σύμφωνα με τις χρονικές περιόδους της ημέρας:

Πρωινή προπόνηση: Όσοι γυμνάζονται το πρωί έχουν πολύ καλύτερες αποδόσεις στη συνέπεια της προπόνησης κάτι που είναι σημαντικό, αφού προπονούνται πριν προκύψουν οι άλλες υποχρεώσεις της ημέρας που ασκούν πίεση χρόνου και έτσι μπορεί να χάσεις την προπόνηση. Ωστόσο, η θερμοκρασία του σώματος σου το πρωί είναι χαμηλότερη και γι’ αυτό θα πρέπει να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στο «ζέσταμα» από ότι θα έκανες αν γυμναζόσουν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ακόμα το πρωί κάνεις καλύτερες καύσεις λίπους, αφού έχεις υψηλό καρδιακό παλμό, που δίνει μια ώθηση στον μεταβολισμό μας να κάψεις περισσότερες θερμίδες από νωρίς μέσα στην ημέρα μας, ενώ σου δίνει την αίσθηση της φυσικής ενέργειας και ευεξίας για αρκετές ώρες.

Απογευματινή προπόνηση: Οι θερμοκρασίες του σώματός τους είναι υψηλές. Το σώμα και οι μυς τους είναι συχνά, πιο ελαστικοί το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να εκμεταλλευτείς το καλύτερο δυνατό από μια άσκηση ρουτίνας, ενώ αρκετοί δείκτες της φυσικής κατάστασης, μεταξύ αυτών η αντοχή, η δύναμη, ο χρόνος αντίδρασης και η αεροβική ικανότητα, είναι ελαφρώς καλύτεροι στην απογευματινή προπόνηση. Ακόμα προσφέρει εκτόνωση από το άγχος, της ημέρας.

Στα μειονεκτήματα περιλαμβάνεται η κούραση της ημέρας μπορεί συχνά να σε καταβάλει, ενώ συχνά προκαλούνται προβλήματα με τον ύπνο λόγο υπερέντασης.

Η καλύτερη ώρα για προπόνηση είναι κάθε φορά που νιώθεις το σώμα σου έτοιμο να το κάνει με όρεξη. Υπάρχουν βέβαια δεκάδες έγκυρες μελέτες, οι οποίες αναφέρουν ότι συγκεκριμένες ώρες της ημέρας αποδίδουν καλύτερα ή χειρότερα αποτελέσματα, αλλά οι επιδράσεις αυτές είναι σχεδόν αμελητέες.

Αν έχεις επιλογή, κάνε προπόνηση το πρωί για μερικές εβδομάδες, μετά δοκίμασε το μεσημέρι και μετά νωρίς το απόγευμα. Σε ποια από αυτές τις περιόδους η προπόνηση είναι πιο ευχάριστη και αργότερα σε κάνει να νιώθεις καλύτερα.

Γενικά, βρες μια ώρα που είναι βολική για να κάνεις την προπόνησή σου μια συνήθεια που τακτικά και με συνέπεια θα εκτελείς για όλη τη ζωή σου. Αυτό είναι πιο σημαντικό από την ώρα της ημέρας.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Οι κανόνες του στιλάτου άντρα έχουν 11 απλές κινήσεις!
Το να έχεις στιλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι κουστουμάτος! Ο καθένας μας έχει το δικό του στιλ, αρκεί να φροντίσεις να το καλλιεργήσεις και φυσικά να το αναδείξεις.